Stavebná sezóna začína: 6 benefitov hry na stavbárov

  Kategórie: Tipy na hračky,
5 min
06. jún'23

Jar je konečne tu a vo vzduchu je to naozaj cítiť a tiež počuť. Sťahovavé vtáky sú opäť v našich končinách, v parkoch a na ihriskách vidieť stále viac a viac detí a aj stavby rastú ako po daždi. Máte aj vy doma malého nadšeného stavbára, ktorý sa pristaví pri každom bagri či kope štrku? Naši Mackovia presne vedia, čo bude počas tejto stavebnej sezóny potrebovať.

Čím viac deti rastú, tým menej sa uspokoja s pozeraním obrázkov v knižkách a napodobňovaním zvukov či ľudí navôkol. Fantázia im začne pracovať na plné obrátky, len čo sa zoznámia s kockami, skladačkami či akýmikoľvek ďalšími hračkami, ktoré podnecujú k výstavbe rozličných objektov.

K hrám, ktoré podporujú učenie dieťa, rozvoj jeho logického myslenia i zlepšovanie motorických schopností, patria určite hry na stavbárov. Tešia sa veľkej obľube hlavne u chlapcov. Čo všetko dá vášmu huncútovi takáto hra?

Rozvoj kreativity

Jediným limitom je predstavivosť vašej ratolesti a aj tá sa dokáže rozpínať ako samotný vesmír. Z obyčajných kociek vznikne mrakodrap, odrážadlo s úložným priestorom sa v okamihu sekundy zmení na stavebné vozidlo, ktoré na stavenisko prevezie množstvo dôležitého materiálu a detská dielňa je zrazu kanceláriou stavbyvedúceho. Detská predstavivosť naozaj nepozná hraníc a vás určite prekvapí, čo všetko si dokážu deti počas hry na stavbárov vymyslieť.

Schopnosť premýšľať a riešiť problémy

Kocky či dieliky skladačky majú síce jednoduchý tvar, ale ponúkajú nespočetné varianty a kombinácie. Deti hľadajú alternatívy, skúšajú, čo funguje a čo nie, hľadajú nové spôsoby, ako diely spojiť dohromady, cibria si logický úsudok, kladú si pomyselné teórie a snažia sa ich overiť v praxi. Skrutkovať skúšajú aj tam, kde by to dospelého nenapadlo a rovnaké to bude aj s detskou vŕtačkou. Že do úložného priestoru odrážadla sa im nezmestí všetok náklad? Možno budete opäť prekvapení, ako si s týmto problémom deti poradia.

Hry na stavbárov

Priestorový odhad

Vaši najmenší sa vďaka hrám na stavbárov naučia rozlišovať nielen rozmery, veľkosť, hmotnosť a tvar vecí, ale aj to, koľko priestoru potrebujú na výstavbu svojho objektu. Nakoniec, aj pri cúvaní hračkárskeho autíčka či navážaní materiálu musia vedieť odhadnúť, či majú dostatok miesta a možno sa ukáže, že dokážu zaparkovať a cúvať lepšie ako vy.

Nenásilné učenie

Vedeli ste, že tento typ hračiek skvelo pripravuje vašich drobcov na školské lavice? Veď už odmalička sa pri hre stretávajú s matematikou, fyzikou či inými vednými odbormi. V škole im vďaka tomu nebudú úplne cudzie zákony gravitácie, mechanika, rovnováha, počty, kombinatorika, geometria či porovnávanie – dve menšie kocky predsa hravo zastúpia jednu veľkú!

Zlepšovanie motorických schopností

Spájaním drobných kociek či ovládaním stavebných strojov pre deti si vaše dieťa pestuje cit v drobných prštekoch aj ručičkách a nadobúda nové zručnosti. Pri jazde na odrážadle v podobe stavebného stroja si zasa precvičuje svalstvo na nohách a zdokonaľuje sa aj dôležitá koordinácia oko-ruka.

Stavbárske hry v izbe

Komunikácia a spolupráca

Je viac než samozrejmé, že detské hry sú ešte zábavnejšie v skupine kamarátov či medzi súrodencami. Ak sa deti rozhodnú stavať niečo spoločne, učia sa počúvať druhých, navrhovať riešenia, rozdeľovať si úlohy a preberať zodpovednosť za svoju časť práce. Zároveň si rozširujú svoju slovnú zásobu, a to až do takej miery, že o ich stavebných úspechoch budete počúvať od rána do večera. A ktovie, možno to vaše deti neprestane baviť ani v budúcnosti a budú z nich úspešní architekti alebo majitelia stavebných firiem.

Naj hračky pre malých stavbárov a majstrov

Chcete, aby si vaše deti rozvinuli fantáziu, logické myslenie a iné vyššie spomenuté zručnosti? Stavte na detské hry a hračky, s ktorými môžu napodobniť prácu stavbárov a cítiť sa dôležito, presne ako dospeláci.

Vysokozdvižný vozík na šliapanie Linde BIG

Na stavbe treba neustále niečo premiestňovať, prevážať a zdvíhať. Čo pomôže vašim deťom s týmito prácami lepšie ako vysokozdvižný vozík? Ten od nemeckej spoločnosti BIG je na nerozoznanie od skutočného vozíka a deťom prinesie množstvo dôležitej zábavy. Vysokozdvižný vozík je navrhnutý podľa originálnych vozíkov značky Linde, má nastaviteľnú sedačku, klaksón a radlicu s paletou. Je to jednoducho nevyhnutný stroj na každú stavbu.

Hry na stavbárov v exteriéri

Trojkrídlový pracovný stôl Black&Decker Mega Center Smoby

Každý správny majster a stavbár vie, že na každej stavbe treba občas niečo odrezať, odpíliť, zmontovať… no veď to poznáte. S tým vašim deťom pomôže trojkrídlový pracovný stôl od Smoby, ktorý je plne zásobený a obsahuje až 100 doplnkov pre malého majstra. Nechýbajú mu pomôcky pre inštalatérov, strojárov, maliarov a tesárov. Tento multifunkčný pracovný stôl pre deti je jednoducho nevyhnutnosťou každej detskej izbičky.

Odrážadlo stavbárske autíčko Power Worker Maxi Crane BIG

A čo taký žeriav? Ten nesmie chýbať najmä pri stavbách výškových budov alebo náročnejších projektov rodinných domov. Vaše deti si aj s takýmito projektami poradia hravo, a to s pomocou odrážadla BIG v podobe stavbárskeho žeriavu. Ten disponuje až 360° rotáciou a výškovo pohyblivým ramenom s nosnosťou 450 g, takže deti ním môžu prenášať malé hračky a hračkársky stavebný materiál. Ste pripravení na to, že váš domov sa čoskoro zmení na malé stavenisko?