5 dôvodov, prečo je hra s bábikami pre deti dôležitá

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
5 min
18. nov'21

Bábiky sú jedny z najstarších hračiek, s ktorými sa hrali deti už pred tisícročiami. Bábiky z hliny, vosku, dreva, kukuričného šúpolia a neskôr z porcelánu vystriedali tie s mäkkými telíčkami a rôznymi interaktívnymi funkciami. História bábik dokazuje, že tieto hračky plnia v detstve veľmi dôležitú úlohu.

Deti sa učia pozorovaním, ale tiež tým, že napodobňujú. Hra s bábikami bola odpradávna hrou, vďaka ktorej sa deti učili lepšie porozumieť nielen sebe, ale aj svetu, ktorý ich obklopuje. Bez ohľadu na pohlavie môže hra s týmito hračkami veľmi pozitívne vplývať na emocionálny rozvoj detí, no to nie je ani zďaleka jediný dôvod, prečo by bábika nemala chýbať vašej dcére aj synovi.

Rozvíjanie kognitívnych schopností

Bábiky dávajú deťom príležitosť na precvičovanie kognitívnych schopností, a to tým, že ich aplikujú na niekom inom. Približne okolo 2-3 rokov sa deti začnú hrať s bábikou tak, ako keby bola bábika ich rovnocenným partnerom, rozprávajú sa s ňou, kŕmia ju, prezliekajú, uspávajú.

Hrou s bábikou si deti osvoja aj hygienické zručnosti, ako je umývanie zubov, kúpanie a česanie vlasov. Mnohé bábiky už dnes môžu deti naozaj kúpať, čím sa ešte viac prehlbuje toto učenie a spoznávanie sveta dospelých. Deti si najprv nadobudnuté kognitívne schopnosti precvičia na bábike a neskôr ich začnú skúšať aj na sebe, ale tiež na súrodencoch a rodičoch.

Hra s bábikou dievča

Empatia, súcit a zodpovednosť

S nadobúdaním kognitívnych schopností ide ruka v ruke aj zodpovednosť, empatia a súcit. Deti sa učia, ako sa starať o bábiku, vedia, že ju musia nakŕmiť, prebaliť a povoziť v kočíku - jednoducho za ňu preberajú plnú zodpovednosť. S tým veľmi úzko súvisí schopnosť spracovávať emócie. Deti sa už v takom ranom veku dokážu vcítiť do potrieb iných ľudí, vedia aj vďaka hre s bábikou prejaviť súcit a vďaka tomu sa z nich stávajú starostliví, milujúci ľudia.

Hra s bábikou im pomáha pochopiť, ako funguje svet okolo nich, ale aj ich vlastný svet. Pozorne sledujú rodičov a tie isté vzorce správanie potom pretavujú do hry s bábikou. Starostlivosť o obľúbenú hračku navyše dieťatko lepšie pripraví na príchod mladšieho súrodenca. Bábika, ktorá si vyžaduje opateru a lásku umožňuje deťom vidieť svet z iného uhla pohľadu - z toho rodičovského. Dieťa vďaka tejto hre získava sociálno-emocionálne zručnosti, ktoré mu dávajú šancu prevziať kontrolu nad vecami nevinným, bezpečným spôsobom.

Zdokonaľovanie jemnej motoriky

Každodenné hranie s bábikou nepochybne ovplyvňuje aj jemnú motoriku, ktorá sa rozvíja a zdokonaľuje. Okolo jedného roka si dieťatko osvojuje pinzetový úchop, ktorý si počas hry s bábikou neustále precvičuje. Chytá drobný hrebienok pre bábiku, oblieka ju a kŕmi. Ako sme už spomínali, tieto zručnosti najskôr vyskúša na bábike a potom bude pracovať na zdokonalení jemnej motoriky na sebe.

Postupne bude deti lákať starostlivosť o seba, dorastú do štádia, kedy budú chcieť všetko robiť samy a hoci bude vášmu synovi či dcére trvať zipsovanie bundy celú večnosť, nechajte deti, nech sa s touto úlohou popasujú vlastným rukami. Vďaka objavu týchto schopností bude aj kŕmenie trvať dlhšie, ale tieto vývojové míľniky dieťatko ľahšie zvládne aj vďaka hre s bábikou.

Rozširovanie slovnej zásoby

Hra, v ktorej deti predstierajú rôzne úlohy, má neuveriteľný vplyv na rozvoj slovnej zásoby a komunikačných schopností. Deti sa už odmalička rozprávajú s hračkami a bľabocú v ich prítomnosti. Najprv vám tieto “rozhovory” nemusia dávať zmysel, no časom určite prídete na to, že dieťatko počas hry s bábikou opisuje svoje správanie a možno dokonca rozpráva bábike vymyslené príbehy.

Rozširovanie slovnej zásoby však môžete podporiť aj inak. Zapojte sa aj vy do hry s bábikou a pomenúvajte časti tela. Nezabudnite vždy poukázať na to, že tak, ako má ruky, nohy, oči, ústa či nos bábika, má ho aj dieťatko a tiež vy. Neskôr môžete prejsť na jednotlivé kusy oblečenia a iné pomôcky, ktoré pomáhajú vašim deťom starať sa o bábiku. Popri podstatných menách sa venujte aj slovesám a komentujte to, čo dieťatko s bábikou robí. Opakovanie je matkou múdrosti a v prípade rozširovania slovnej zásoby detí to platí dvojnásobne.

Hra s bábikou a chlapecUčenie sa o svete a jeho rozmanitosti

Dieťa si už veľmi skoro uvedomuje, že svet je rozmanitý a že sa nelimituje iba na jeho osobu, rodičov a súrodencov. Postupne zisťuje, že ľudia majú rozdielnu farbu vlasov, očí a pleti, že sú tu chlapci aj dievčatá, že niektorí nosia okuliare, rozprávajú iným jazykom a podobne. Už dávno prišli na trh bábiky, ktoré deťom ukazujú práve túto rozmanitosť sveta. Dôkazom je bábika Ken, ktorá v roku 2021 oslavuje neuveriteľné 60. narodeniny a upozorňuje ľudí na to, že bábika nemusí byť iba ženského pohlavia.

Okrem mužskej bábiky nájdete na trhu aj bábiky z iných kultúr, ktoré pomáhajú deťom stotožniť sa s ich vlastnou kultúrou, ale tiež ich oboznámia s inými kultúrami a etnickými skupinami. Bábiky s inou farbou pleti, inými vlasmi, oblečením alebo krivkami naučia deti už v útlom veku akceptovať svet v celej jeho rozmanitosti. Vďaka tomu budú deti vyrastať bez predsudkov, budú spoločensky otvorenejšie a nebudú vytvárať zbytočné rozdiely medzi ľuďmi.

Bábiky patria do rúk deťom rovnako (ak nie viac) ako iné hračky a nezáleží na tom, či máte dcéru alebo syna. Hra s bábikou pomôže deťom rýchlejšie a ľahšie pochopiť svet, v ktorom žijú a vďaka starostlivosti o ňu z nich vyrastú citliví, zodpovední a milujúci ľudia.

Objavte krásne bábiky