Horúce nápoje na mrazivé dni pre malých i veľkých

  Kategórie: Varíme pre deti,
4 min
05. dec'19

Za oknom pomaly sneží, s kozuba sála teplo a vy si s rodinou užívate krásne spoločné chvíle s horúcimi nápojmi v rukách, ktoré sú pohladením pre telo, ale aj pre dušu. K takejto predvianočnej idylke nepotrebujete veľa - stačí iba pár surovín a naše skvelé recepty na tekuté vianočné pochúťky.

Všetci veľmi dobre poznáme lahodnú chuť horúcej čokolády so šľahačkou, punču či vareného vína. Tieto tradičné nápoje si rok čo rok vychutnávame nielen na vianočných trhoch, ale aj v pohodlí domova. My vám okrem tradičných receptov na chutné horúce drinky prinášame najmä tie moderné, ktoré si rovnako zamilujete.

Ďatelinové pivo

Datelinove pivo blog

Všetci milovníci Harryho Pottera tento nápoj určite dôverne poznajú, no mnohých zrejme prekvapí, že v podstate vôbec nejde o pivo. Ďatelinové pivo, alebo inak maslový ležiak, je karamelová pochúťka s mliečnou penou alebo so šľahačkou, ktorá je na studené decembrové dni ako stvorená.

Ingrediencie

  • ½ litra mlieka
  • ¼ kocky masla
  • 4 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • hnedý rum alebo vaječný likér

Postup

V kastrólčeku skaramelizujte cukor s maslom, opatrne prilejte mlieko, pridajte škoricu a vanilkový extrakt. Všetky suroviny dôkladne miešajte a nechajte prevariť. Podávať môžete s našľahaným mliekom, ktoré vytvorí penu, alebo so šľahačkou. V prípade, že nápoj podávate dospelým, pridajte podľa chuti trochu hnedého rumu alebo vaječného likéru.

Horúce jabĺčko

Horuce jablcko blog

V lete nám ovocné limonády prinášajú vytúžené osvieženie, v zime zase zahrejú. Horúce jabĺčko si môžete vychutnať aj v reštaurácii, ale nikde nechutí tak dobre, ako doma. Pripravíte ho rýchlo, jednoducho a už ochvíľu si môžete vychutnávať lahodný horúci nápoj, ktorý chuťou pripomína jablkový džús a kompót v jednom.

Ingrediencie

  • 2 jablká
  • 1 celá škorica
  • 1 čajová lyžička zázvoru
  • ½ limetky
  • voda
  • cukor podľa chuti

Postup

Jablká umyte, ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na kocky. Vložte do hrnca a zalejte vodou tak, aby bolo ovocie ponorené vo vode. Pridajte škoricu, zázvor, štavu z limetky a cukor a nechajte variť, kým nie je nápoj horúci. Po uvarení vyberte škoricu a ostatné suroviny spolu s vodou rozmixujte. Podávať môžete so šľahačkou, ale aj bez nej.

Nefalšovaná horúca čokoláda

Horuca cokolada blog

Dezert a nápoj v jednom predstavuje sladučká horúca čokoláda, ktorú milujú všetci bez rozdielu veku. My vám prinášame ten najjednoduchší recept na svete, no nebojte sa, od riedkej horúcej čokolády z prášku má veľmi ďaleko. No a v kombinácii so šľahačkou je to jednoznačne najobľúbenejší horúci nápoj malých aj veľkých.

Ingrediencie

  • 200 g čokolády (mliečna, horká, biela)
  • 250 ml smotany na varenie

Postup

V kastrólčeku zohrejte smotanu, pridajte na kocky nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Keď je nápoj dostatočne horúci, prelejte do šálok, ozdobte šľahačkou alebo marshmallow a podávajte.

Chai latte

Chai latte blog

Ani čaj, ani káva. Takto by sa dalo opísať chai latte, korenistý nápoj z čierneho čaju, korenia a horúceho mlieka, ktorý si získava čoraz väčšiu obľubu aj v našich končinách. Môžete si ho dopriať bez kofeínu, ale aj s ním a v prípade potreby ho môžete osladiť medom.

Ingrediencie

  • 2 a pol čajovej lyžičky chai latte prášku
  • trochu vody
  • 2 dl mlieka

Postup

Prášok zalejte trochou vriacej vody a dôkladne rozmiešajte. Vlejte teplé napenené mlieko, posypte škoricou a servírujte.

Kurkuma latte

Kurkuma latte blog

Kurkumové latte, nazývané tiež zlaté mlieko, v sebe spája jedinečnú chuť a množstvo vitamínov. Kurkuma je totiž známa najmä vďaka svojim blahodarným účinkom, pôsobí protizápalovo, zmierňuje bolesť, posilňuje imunitný systém, chráni srdce i mozog a pomáha znižovať cholesterol.

Ingrediencie

  • ½ litra mlieka
  • 1 čajová lyžička čerstvej nastrúhanej kurkumy (môžete použiť aj korenie v rovnakom množstve)
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 polievková lyžica medu

Postup

V kastrólčeku zohrejte mlieko na maximálne 70 stupňov a pridajte zvyšné ingrediencie. Miešajte asi 20-30 sekúnd a takto ochutené a ohriate mliečko našľahajte, aby vznikla nadýchaná pena. Prelejte do šálok, posypte škoricou a kurkumou a podávajte.

Vychutnajte si dlhé zimné večery naplno a pripravte celej rodine tie najchutnejšie horúce nápoje, ktoré vyčaria úsmev na tvári deťom aj dospelým.