Prvé horúčavy sú tu - ako ich zvládnuť s bábätkom?

4 min
18. máj'18

Oficiálny začiatok leta nás ešte len čaká, to však neznamená, že teploty sa už teraz nemôžu vyšplhať rekordne vysoko. Leto síce prináša mnoho nových zážitkov a po dlhej zime je pre nás príjemnou zmenou, no aj horúčava niekedy škodí. A najmä deťom, ktoré ju nevedia zvládať tak ako väčšina dospelých.

Tento rok počasie akosi zabudlo na jar a okamžite preskočilo na leto. Absenciou jari trpí nielen príroda a zvieratká, ale aj ľudia. Žijeme predsa v miernom podnebnom pásme a sme zvyknutí na všetky ročné obdobia. Ako si poradiť s tým, že leto sa tento rok rozhodlo prísť o niečo skôr? Máme pre vás pár tipov, ako ho hravo zvládnete aj s malými deťmi.

Ako zistím, že horúčava škodí?

Túto otázku si kladú najmä partneri, ktorí sa stali rodičmi po prvýkrát a s letom ešte nemajú skúsenosti. Prvým a základným pravidlom je to, že deti do 6 mesiacov netreba vystavovať priamemu slnku. Ich citlivý organizmus sa ohreje oveľa rýchlejšie ako váš a prehriatie detského organizmu môže mať aj horšie následky. Najčastejším príznakom je neschopnosť bábätka zaspať a drobec sa môže počas spánku často prebúdzať. Detičky ešte nemusia vedieť hovoriť, aby vám dali najavo, že niečo nie je v poriadku. Počas horúčavy ich jednoducho musíte pozornejšie sledovať.

Horucava spanok

Menej vrstiev oblečenia

Horúčavam treba prispôsobiť všetko a týka sa to aj oblečenia. Počas vysokých teplôt to s ním nepreháňajte a riaďte sa najmä zdravým sedliackym rozumom. V tých najväčších horúčavách postačí látková plienka a tenké tričko alebo body. Ak je vaše bábo zvyknuté spať v spacom vaku, uložte ho do toho najtenšieho. V zahraničí sa ich hrejivosť zvykne označovať ako “tog” a v lete platí čím menej “togov”, tým lepšie. Aj keď je to pre niekoho nepredstaviteľné, skúste sa v lete zbaviť kupovaných plienok, ktoré zbytočne zaparujú zadoček a môžu byť nepohodlné. Čím prirodzenejšou cestou v lete pôjdete, tým lepšie.

Postarajte sa o prievan

Počas horúcich dní nezabudnite dom dostatočne prevetrať, no dajte si pozor na prudký prievan, ktorý môže ublížiť. Pravidelne počas dňa otvorte všetky okná na jednom poschodí, vďaka čomu sa vymení vzduch v izbách a dieťatku sa bude hneď lepšie dýchať. Väčší efekt dosiahnete aj tým, že aspoň čiastočne zatiahnete závesy. Vytvorí sa tak príjemný prievan a zároveň aj chládok.

Rýchly osviežujúci kúpeľ

Teplý, nie však horúci kúpeľ pomôže dieťatko osviežiť a hlavne pred spaním pomôže deťom upokojiť sa a trochu schladiť. Strážte si však čas, takýto kúpeľ by mal byť naozaj krátky a rýchly, v opačnom prípade môžete bábo schladiť až príliš. Po kúpeli ošetrite detskú pokožku kvalitnou kozmetikou a bábätko oblečte do niečoho ľahkého, ideálne bavlneného alebo ľanového.

Horucava kupel

Schlaďte detskú izbičku

Aj napriek všetkým vyššie spomenutým radám sa môže stať, že detská izba sa opäť rýchlo zohreje. Na schladenie detskej izbičky, alebo ktorejkoľvek inej izby, existuje jeden jednoduchý trik - umiestnite do izby aspoň dve nádoby s ľadom (liter a viac). V noci sa budú ľadové kocky pomaly roztápať a izba vďaka tomu ostane chladná aj počas spánku. Ak máte nutkanie každú chvíľu kontrolovať teplotu izby a nikdy si nie ste istí, či je ideálna, položte k postieľke alebo k oknu teplomer.

Leto je nepochybne obľúbeným ročným obdobím, ale má aj svoje negatívne stránky. Jednou z nich sú práve horúčavy, ktoré inak vnímame pri mori a inak v rozpálenom dome. Máte vy nejaké špeciálne triky, vďaka ktorým prežívate leto s deťmi?