(Ne)dobrovoľne doma: tieto hry vaše deti zabavia aj niekoľko dní

  Kategórie: Tipy na hračky,
6 min
12. mar'20

Jarné prázdniny sú za nami a tie veľkonočné sú ešte v nedohľadne. Veľká väčšina detí je však aj napriek tomu doma, pretože mnohé školy a škôlky sú preventívne zatvorené a výučba je prerušená. Rodičia sú nútení ostať doma, pretože častokrát nemajú inú možnosť. Ako teda vyplniť čas deťom a zároveň efektívne využiť home office?

Kým deti sa tešia, že majú od školských lavíc opäť chvíľu pokoj, rodičia si lámu hlavu nad tým, ako vzniknutú situáciu riešiť. Ak ste nútení ostať s deťmi doma, no zároveň musíte pracovať, vymyslite deťom bohatý program, vďaka ktorému sa vám podarí vybaviť aspoň pár pracovných záležitostí denne. Riešením sú spoločenské hry, zaujímavé hračky, kreslenie či pozeranie rozprávok. S našimi tipmi zabijete dve muchy jednou ranou - budú spokojné nielen deti, ale aj váš šéf.

Stavebnice

Jednými z najobľúbenejších hračiek sú nepochybne stavebnice, ktoré deti dokážu zabaviť na dlhý čas. Hra so stavebnicou deťom prináša kopec zábavy, no je v nej ukryté aj niečo navyše. Chytaním malých dielikov stavebnice s rôznymi tvarmi si deti precvičia jemnú motoriku, pohybové zručnosti a v neposlednom rade aj logické myslenie. Každý dielik predsa niekam musí zapadnúť a deti musia prísť na to, s akým ďalším dielom ho spojiť.

Skladanie stavebníc priaznivo ovplyvňuje aj kreativitu detí a pomáha rozvíjať fantáziu. Je na obrázku škatule veľký zámok? Dieťatko sa nemusí vôbec riadiť obrázkom a poskladať dokonalú repliku od výrobcu. Práve v tomto sa ukrýva čaro stavebníc - skladačka môže zakaždým vyzerať inak, takže deti stavebnicu po prvom hraní neodložia späť do krabice, ale veľmi rýchlo sa k nej vrátia.

Homeoffice detske dielne

Detské dielne

Modernejšou verziou stavebníc sú detské dielne vhodné pre deti od 18 mesiacov. Malí majstri vďaka nim zistia, na čo slúži vŕtačka, skrutkovač, pílka, kladivo či francúzsky kľúč. Väčšina detských dielní prichádza s autíčkom, ktoré si deti musia vlastnoručne poskladať, a to práve pomocou daných pracovných nástrojov. Deti sa učia správne zatĺkať klince, používať zverák a odmalička vedia, na čo presne slúži vŕtačka. V našej ponuke nájdete dokonca elektronické detské dielne s možnosťou pripojenia k mobilnej aplikácii, vďaka čomu bude hravé učenie v dielničke ešte zábavnejšie.

Kreatívne sety

Sú vaše deti tvorivé a najradšej zo všetkého strihajú, prevliekajú korálky alebo kreslia? V tom prípade je jasné, že máte doma budúcich umelcov, ktorých zabavíte kreatívnymi hračkami. Vyzbrojte sa omaľovánkami, ktoré však nemusia byť iba klasické papierové. Detské očká sa určite rozžiaria pri pohľade na svetelný tablet, ktorý im umožní prekresliť a vymaľovať obľúbené postavičky z rozprávky Frozen.

Aby deti počas voľna nevyšli z cviku a nezabudli na školu, môžu si písanie, ale aj počítanie a kreslenie precvičovať aj doma. Na to skvele poslúžia didaktické kartičky, ktoré dieťatko krok po kroku prevedú každým písmenkom alebo číslom. Úspech určite zožnú aj podobné kartičky s jednoduchými obrázkami zvieratiek, dopravných prostriedkov alebo stavieb.

Homeoffice kreslenie

Kuchynky

Zábavu na dlhší čas prinesú aj detské kuchynky, v ktorých sa bez problémov zahrajú aj viaceré deti. Kuchynky v krásnych farbách a modernom prevedení deti na chvíľu premenia na skutočných kuchárov a kuchárky. Podobne ako pri detských dielňach, aj v kuchynkách majú deti možnosť skúmať rôzne spotrebiče a učia sa, že príprava jedla je dôležitá vec, ktorá si vyžaduje čas a pozornosť.

Vďaka mnohým hravým doplnkom a funkciám si kuchynky získajú pozornosť detí na naozaj dlhý čas, takže vy sa zatiaľ môžete venovať svojej práci. Odmenou vám bude nielen detská hra, ktorá sa zaobíde bez vašej prítomnosti (niektoré deti rodičov naozaj z kuchynky vyženú, pretože pripravujú chutné prekvapenie), ale aj lákavé jedlo, ktoré vám malí šéfkuchári uvaria.

Puzzle pre celú rodinu

Nie všetci rodičia budú počas nasledujúcich dní nútení z domu aj pracovať. Ak si vybavíte tzv. ošetrovné (OČR, teda ošetrovanie člena rodiny je možné na Slovensku od 9. marca vybaviť aj v prípade, že dieťa nie je choré. Dôvodom však musí byť zatvorenie školy alebo škôlky, ktorú dieťa navštevuje) alebo PN (práceneschopnosť) budete mať na deti viac času a je pravdepodobné, že aj vy sa po nejakej dobe začnete trochu nudiť.

V takom prípade prichádzajú na pomoc puzzle, ktoré zabavia celú rodinu. Viete, že doma budete dlhšie ako iba pár dní? Stavte na puzzle s vyšším počtom dielikov, ktoré vás zamestná na viacero večerov. V skladaní sa k vám môžu pripojiť aj staršie deti, tie menšie sa zasa môžu pustiť do vlastných skladačiek. Detské puzzle sa od tých klasických líšia najmä veľkosťou a počtom dielikov, ale aj náročnosťou obrázkov.

Homeoffice puzzle

Rozprávky a knihy

Najväčšie nadšenie deti určite prejavia pri sledovaní obľúbených rozprávok, na ktoré nemajú počas školy čas. Za iných okolností by ste ich možno od pozerania na obrazovky odhovárali, no je prirodzené, že počas práce potrebujete aj vy trošku pokoja.

Ďalšou možnosťou, ako trochu obmeniť hru, je čítanie kníh, čo si však bude vyžadovať vašu prítomnosť, resp. prítomnosť staršieho súrodenca. Sú však aj také deti, ktoré si na základe obrázkov vedia vytvoriť vlastný príbeh a počas otáčania strán a “čítania” si veselo bľabotajú a zhovárajú sa s rozprávkovými hrdinami.

Výhody nakupovania cez internet

Momentálne odporúčanie nezdržiavať sa v preplnených nákupných centrách a zákaz organizovania rôznych podujatí je určite namieste, no život sa preto nekončí. Ak ste sa zrazu s deťmi ocitli doma a nemáte ich ako zabaviť, využite pohodlné a rýchle nákupy cez internet, ktoré majú aj iné pozitíva:

  • platba kartou vopred alebo priamo kuriérovi pomáha znižovať riziko nákazy. Hotovosť (teda bankovky a mince) môžu byť totiž nositeľom vírusu a zároveň je pri hotovostnej platbe vyššie riziko dotyku rúk.
  • nemusíte stráviť dlhé hodiny v dave ľudí, pretože hračku si vyberiete z pohodlia obývačky.
  • pri nákupe sa priamo stretnete iba s kuriérom, a to vtedy, keď vám hračku dovezie zabalenú. Keďže vírus potrebuje na prežitie živý organizmus a na rôznych materiáloch dlho neprežije, riziko nákazy objednávaním hračiek cez internet je veľmi nízke.