Ručne vyrobené Vianoce: 5 jednoduchých vianočných dekorácií

  Kategórie: Výchova,
4 min
06. dec'18

Začiatok decembra je už úspešne za nami, no tá krajšia časť posledného mesiaca v roku ešte len prichádza - Vianoce a vianočná výzdoba! Vpustite do svojho domova trochu útulnej vianočnej atmosféry a vyrobte si spolu s deťmi jednoduché vianočné dekorácie. Máme pre vás 5 návodov na vianočné ozdoby, ktoré váš domov oživia a vnesú doňho originalitu, ktorú v obchodoch nenájdete.

Vôňa sušených citrusov, čerstvého ihličia, chrumkavých perníčkov a do toho klasické vianočné koledy - aj takto môže vyzerať príprava na Vianoce, sviatky pokoja a mieru. Pridajte k tomu ešte kreatívnu náladu, pár malých pomocných rúk a výroba vianočných dekorácií sa môže začať. Nič predsa nepoteší rodinu viac, ako to, čo vytvoria spoločnými silami. Tak poďme na to, 5 jednoduchých vianočných dekorácií už čaká!

Voňavé citrusové ozdoby

Vianocne dekoracie citrusy

Začneme tým najjednoduchším - citrusovými ozdobami. Potrebovať budete v prvom rade pomaranč, grep a citrón. Ovocie nakrájajte na tenšie plátky, ktoré naukladajte na papier na pečenie a položte na radiátor. Ovocie sa musí poriadne vysušiť, čo môže pár dní trvať, preto si tento proces môžete urýchliť tým, že ho dáte na pár hodín do rúry na maximálne 70°C, kde sa bude pomaly sušiť, alebo ho uložíte do sušičky na ovocie. Potom je už postup naozaj jednoduchý. Cez vysušenú dužinu citrusových plátkov (ideálne čo najbližšie ku kôre) prevlečte niť, uviažte ju a ovocie zaveste napríklad na vianočný stromček či ihličie vo váze. Čím viac druhov citrusového ovocia sa rozhodnete vysušiť a zavesiť, tým bude farebná paleta pestrejšia.

Vianočná guľa s prekvapením

Vianocne dekoracie gula

Na výrobu tejto vianočnej ozdoby budete potrebovať priehľadnú vianočnú guľu, ktorá sa dá otvoriť, umelý sneh, malé autíčko, malý umelý stromček a špagát. Vezmite stromček (môžete ho nahradiť aj živou vetvičkou) a priviažte ho k streche auta tak, aby pevne držal na svojom mieste. Autíčko so stromčekom vložte do prázdnej gule, posypte poriadnou vrstvou snehu a guľu uzatvorte. Možno vám bude chvíľu trvať, kým sa vám autíčko v guli podarí správne zaparkovať, no výsledok stojí za to! Namiesto autíčka môžete použiť napríklad aj šišky s ihličím alebo iné drobné hračky.

Vianoce vo fľaši

Vianocne dekoracie auticko

Podobný postup vás čaká aj pri výrobe ďalšej dekorácie. Tentokrát však namiesto vianočnej gule budete potrebovať zaváraninovú fľašu so širokým hrdlom alebo hranatú sklenenú fľašu na pitie a väčšie autíčko a stromček. Postup je rovnaký ako v predchádzajúcom prípade - stromček pevne uviažte na strechu autíčka, do fľaše nasypte umelý sneh a vložte do nej autíčko. Ozdobiť môžete aj hrdlo fľaše, či už obyčajným špagátom s mašličkou alebo rolničkami.

Zasnežené stromčeky

Vianocne dekoracie stromceky

Kto by nechcel krásne biele Vianoce na snehu? Vytvorte si zasnežený les aspoň doma! Rastú v ňom jednoduché, no krásne biele stromčeky. Na ich výrobu budete potrebovať modelovaciu hmotu, bielu akrylovú farbu a korkové zátky. Modelovaciu hmotu vyvaľkajte na hrúbku cca 3 mm a vykrojte z nej trojuholníky. Tie naozaj nemusia byť dokonalé, pretože také nie sú ani stromy v lese - každý je predsa iný, no aj tak sú krásne. Hmotu nechajte vysušiť podľa inštrukcií na obale (buď na vzduchu alebo v rúre) a keď budú stromčeky úplne suché, natrite ich z oboch strán bielou farbou. Do korkových zátok vyrežte zárezy v rovnakej hrúbke, v akej sú stromčeky. Tie tam potom zasuňte a les je hotový!

Handmade ozdoby na stromček

Vianocne dekoracie ozdoby

Premýšľate nad tým, aké vianočné ozdoby tento rok doplnia vašu zbierku? Vyrobte si vlastné! Ich výroba veľmi nápadne pripomína pečenie vianočných medovníčkov, takže o zábavu bude postarané. Opäť budete potrebovať modelovaciu hmotu, akrylové farby, no okrem toho aj vykrajovačky na perníčky a špagátik. Modelovaciu hmotu vyvaľkajte a môžete sa pustiť do vykrajovania. Ak chcete, môžete pridať rôzne nápisy či mená pomocou pečiatok - to robte hneď po vykrojení, keď je hmota “mokrá”. Nezabudnite na malú dierku na zavesenie, ktorú urobíte jednoducho špáradlom. Nakoniec nechajte ozdoby usušiť a podľa fantázie ich namaľujte. Takto vyrobené ozdoby budú zároveň krásnym vianočným darčekom pre vašich blízkych. Nič predsa nepoteší viac ako darček, ktorý ste vyrobili s láskou.

Čo poviete na takéto jednoduché vianočné dekorácie? Patria aj u vás spolu so slamenými ozdobami a ihličím medzi “stálice”, alebo je váš domov skôr trblietavý, farebný a stromček obsypaný veľkými žiariacimi ozdobami?