Gratinovaná zelenina s dvoma druhmi syra

1 min
12. feb'25
Zapekaná zelenina so syrom je rýchle jedlo, ktoré zachutí nielen deťom, ale aj rodičom. Horká chuť čakanky, ktorá by mohla deti odradiť, je zjemnená sladkou chuťou cibule a dusenými zemiakmi. Čerešničkou je v tomto recepte poriadna dávka syra, ktorú neodmietne ani jeden člen rodiny.
Počet porcií
 1
Ingrediencie
  • 150 g čakanky
  • 100 g zemiakov
  • ¼ bielej cibule
  • 20 g syra rokfort
  • 10 g ementálu
Postup

Zemiaky ošúpte, opláchnite a nakrájajte na malé kocky. Z čakanky odstráňte bielu horkú časť a takisto ju nakrájajte. Cibuľu nasekajte nadrobno a dajte do sitka na bylinky. Nakrájanú zeleninu vložte do parného variča, umiestnite doň aj sitko s cibuľou, do nádržky dolejte vodu po úroveň 3 a nechajte variť.

Medzitým predhrejte rúru na 180°C a nezabudnite skontrolovať aj rúru na detskej kuchynke vášho pomocného kuchára či kuchárky. Po uvarení zeleninu sceďte, zemiaky dajte na dno zapekacej misy a čakanku, cibuľu a rokfort rozmixujte. Túto zmes navrstvite na zemiaky, posypte strúhaným ementálom a pečte približne 15 minút, kým nie je syr upečený dozlatista. Pred servírovaním nechajte gratinovanú zeleninu trochu vychladnúť.