Etiketa alebo ako naučiť dieťa slušnému správaniu

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa, Výchova,
6 min
16. jún'17

Pravidlá slušného správania by malo ovládať každé dieťa ešte pred nástupom na základnú školu. Našim rodičom vo výuke etikety a slušného správania kedysi asistovala Bambuľka s dedom Jozefom. Aj dnes existujú seriály a rozprávky, ktoré deti pravidlám slušného správania naučia. No najväčším vzorom vašich detí ste vy, drahí rodičia. 

Na pomoc si môžete vziať knihu Pamely Duckerman A dosť! Francúzske deti nevystrájajú pri jedle, kde rozpráva o tom, ako francúzske mamičky vychovávajú svoje deti a učia ich pravidlám etikety. Možno máte pocit, že na učenie pravidiel slušného správania musí vaše dieťa dorásť, no s úplnými základmi môžete začínať už v čase, keď vaše dieťa dokáže rozprávať, papať tuhú stravu a uchopiť pohár.

Zázračné slovíčka ďakujem a prosím

Deti by mali vedieť, že je slušné poďakovať sa mamičke za jedlo, za darček aj za pochvalu. Ak sa vaša dcéra alebo synček akosi nevedia naučiť povedať čarovné slovíčko „ďakujem“ po tom, čo dopapá, možno by ste sa mali popozerať po svojej rodine. Ďakujete si navzájom so svojím partnerom alebo s rodičmi? Ak budete toto zázračné slovíčko používať často medzi sebou, pridá sa aj váš drobec. Rovnako môžete postupovať aj s druhým čarovným slovíčkom „prosím“.

Pozdraviť sa je základom slušnosti

Dnes sa stretávame s neslušným správaním aj u dospelých. Čoraz častejšie narazíme na pani predavačku, ktorá sa nepozdraví ani pri blokovaní nákupu. Taxikára či autobusára, ktorý vám namiesto „Dobrý deň“ vynadá za väčšiu batožinu alebo veľkú bankovku. Dokonca aj na pani doktorku, ktorá na vystrašené dieťa a rodiča nakričí už vo dverách. Ako rodičia máte obrovskú moc, a to vychovať slušnejšiu generáciu. To, že babičky idúce z kostola neodzdravia vás a vaše dieťa, ešte neznamená, že by ste to mali prestať robiť. Radšej svojmu dieťaťu vysvetlite, že niektorí ľudia jednoducho mali zlý deň, alebo sa ako deti nenaučili slušnosti, vo svete je však mnoho slušných ľudí a vy medzi nich patríte, preto by ste na základy slušného správania nemali zabúdať, ale, naopak, ísť príkladom aj ostatným.

2- až 3-ročné dieťa by sa malo vedieť zreteľne pozdraviť rodičom kamarátov, priateľom či kolegom rodičov, rodine, susedom a na dedinách prakticky každému, kto vyzerá staršie. Nakoniec, na menšej dedine sú všetci viac-menej ako susedia.

Stolovanie deti

Pri jedle sa rozprávame, nekričíme, nerozhadzujeme jedlo

Stolovanie je dôležitou súčasťou etikety, no na niektoré pravidlá zabúdame aj my dospelí. Učiť deti pravidlám etikety treba trpezlivo a je to boj na dlhé trate. Učte ich primerane ich veku. Ak už vaše dieťa dokáže sedieť pri stole s rodičmi, naučte ho týmto pravidlám:

  • Pri jedle sa nepozerá televízia a nehľadí sa do tabletu. My sme síce boli vychovávaní, že pri stole sa nerozpráva, no nie je práve spoločný obed vynikajúcou príležitosťou na zdieľanie pocitov, zážitkov a chuti z jedla?
  • S jedlom čakáme, až kým začne jesť hostiteľka, teda mamička, stará mama alebo iná žena, ktorá pripravuje obed. Ideálne by mali deti aj manžel odísť od stola, až keď odíde hostiteľka. Toto druhé pravidlo si môžete doma prispôsobiť, no ak váš drobec odmieta jedlo a piští, že nechce jesť, dajte mu jasný časový limit, do kedy bude jedlo pred ním. A ak sa nenaje, tak bude musieť počkať až do ďalšieho plánovaného jedla hladné.
  • Snack deti milujú, ale aj rady zneužívajú. Kto by jedol večeru, keď sa počas dňa naje sladkostí, tyčiniek a chrumiek? Snack voľte ideálne zdravý (ovocie, oriešky, biely jogurt, ak sladkosť, tak domáci koláč) a servírujte ho každý deň v rovnakom čase.
  • Sústa sa nezapíjajú! V našej spoločnosti sme zvyknutí servírovať s jedlom aj nápoj. V rámci etikety je to v poriadku, no ak chcete, aby váš drobec spapal, čo má naložené na tanieri, dbajte na to, aby posledný nápoj pil pol hodinu až hodinu pred jedlom a tiež pol hodinu až hodinu po jedle.
  • Lakte na stôl nepatria.
  • Na očistenie tváre a rúk používajte obrúsky. Buď papierové alebo ekologickejšie plátené, ktoré potom operiete. Na ochranu oblečenia používajte obrúsok aj na nohy.
  • Naučte deti používať lyžicu, vidličku aj nožík. Nechajte ho prestrieť pred obedom, takto sa naučí, kam príbor patrí. Zároveň bude cítiť, že je súčasťou tohto úžasného ceremoniálu. Tiež ho naučte, ako správne príbor odložiť po dojedení.
  • Polievka sa z taniera nepije! Kto z nás v tomto nezhrešil? Dokonca ani v reštaurácii, kde sú polievky servírované v miske, ich nepijeme. Deti sú v tomto ohľade výmyselníci. Polievku rady vypijú a tanier vylížu. Doma sa nad tým pousmejete, ale v reštaurácii alebo na oslave to už také roztomilé nie je.

Pri jedle prestrite aj dieťaťu na kvalitný tanier. S deťmi sú síce umelé tanieriky a lyžičky bezpečnejšie, no ak už sedia pri stole s vami, mali by tiež jesť z porcelánu a používať kovový príbor. Pamätajte si, čím viac budete dieťa do prípravy jedla zapájať, tým viac sa z toho bude tešiť a pravidlá správneho stolovania si ľahko zapamätá. Dieťa môžete nechať pomáhať aj pri odnášaní zo stola a pri utieraní riadu. Čoraz častejšie ani deti v predškolskej alebo v škole nevedia, ako natrieť a obložiť chlieb. A pritom by to zvládli už dvojročné deti, ak by im to rodičia ukázali a dovolili. Učte svojho drobca samostatnosti už od mala, využije to aj v dospelosti.

Chodíme čistí, a nie špinaví či roztrhaní

Spoločenské oblečenie deti

Existujú rôzne druhy spoločenských udalostí, na ktoré sa rifle a mikina jednoducho nehodia. Ak idete na svadbu, narodeninovú oslavu alebo inú spoločenskú udalosť, oblečte aj vaše dieťa náležito. Chlapci si zamilujú farebné traky alebo motýliky a dievčatá sa zbláznia od šťastia v krásnych šatočkách. Aj v bežných situáciách by deti mali byť oblečené čisto. Dotrhané tepláky použite radšej ako handru. Deti by sa mali naučiť vážiť si svoje oblečenie, starať sa oň a aspoň sa pokúsiť zostať čisté dlhšie ako 10 minút :)

Etiketa hrou

Naučte deti pravidlám slušného správania aj prostredníctvom hry so svojimi kamarátmi. V detskom domčeku môžu vítať návštevy a na piknikovom stole servírovať jedlá. Takto sa zabavia a naučia, ako prestrieť stôl, ako privítať či odprevadiť návštevu alebo poupratovať po odchode návštevy.

Domček pre deti Pretty Nature Smoby a stôl Piknik

Kuchynka smoby etiketa

Domčeky pre deti