7+1 rád, ako zapojiť deti do šetrenia energiami

  Kategórie: Výchova,
6 min
27. sep'22

Rast cien energií nie je žiadnym tajomstvom a je v posledných týždňoch častým predmetom rozhovorov v každej rodine. Ako ušetriť? V čom sa obmedziť? Čo môžeme robiť inak? Prinášame vám odpovede na tie najzákladnejšie otázky a máme pre vás tipy na to, ako naučiť šetriť aj tých najmenších.

Neustále stúpajúce náklady na energie nás nútia zamýšľať sa nad tým, ako ušetriť a zároveň nestratiť komfort, na ktorý sme zvyknutí. Ako deťom vysvetliť, že šetrenie energiami je dôležité a nevzbudiť v nich pri tom pocit viny za to, zasvietia svetlo alebo pustia vodu?

Ponúknite deťom vysvetlenie

Rovnako ako dospelí, aj deti chcú poznať dôvody, ktoré stoja za zmenami (hoci aj nepatrnými) v domácnosti. Citlivo s ohľadom na vek im vysvetlite, že to, čo robíte, vám pomôže ušetriť, ale aj chrániť našu planétu. Šetrenie energiou má krátkodobé aj dlhodobé výhody a ak sú vaše deti dostatočne zrelé, porozprávajte sa s nimi o tom, prečo treba šetriť vodou, elektrinou a plynom.

Deti sú veľmi vnímavé a už možno v škôlke alebo v škole počuli, že je zrazu všetko drahé a rodinné účty za energie sú oveľa vyššie. Vysvetlite deťom, že budete musieť platiť viac za vodu a elektrinu, aby ste mali doma teplo, takže možno neostane toľko peňazí na sladkosti (od ktorých sa aj tak kazia zuby) alebo na nové hračky. Pokúste sa však deti nevystrašiť a v nijakom prípade ich neobviňujte z toho, že zbytočne svietia svetlo alebo púšťajú vodu. K šetreniu pristúpte hravo a vnímajte ho ako výzvu, ktorá deti namotivuje.

Zhasínajte svetlá

To najjednoduchšie, čo môžete deti na úvod naučiť, je zhasínať svetlá v miestnostiach a priestoroch, z ktorých odídu. Využívajte čo najviac slnečného svetla - najmä v letných mesiacoch je takmer zbytočné svietiť vo väčšine miestností a aj v jesennom a zimnom období sa dá vyťažiť zo slnečných lúčov maximum. Ušetriť na elektrickej energii sa dá aj výmenou starých žiaroviek za nové, úsporné osvetlenie.

Vypínajte nepoužívané zariadenia

Odchádzajú vaše deti od počítačov, herných konzol alebo iných zariadení na dlhú dobu bez toho, aby ich vypli? Vysvetlite im, že aj vypnutím notebooku pred odchodom z domu šetria cennú energiu. Praktickým pomocníkom je v tomto prípade predlžovací kábel s vypínačom, vďaka ktorému jedným ťuknutím vypnete hneď niekoľko zariadení.

Šetrenie energiou a mobily

Zdroj foto: Freepik

Zatvárajte dvere pri vykurovacej a klimatizačnej sezóne

Ranné odchody z domu do školy a do práce vedia byť poriadne hektické a ľahko sa môže stať, že počas nich zostanú vchodové dvere otvorené aj niekoľko minút. Kvôli tomu uniká teplo, ktoré v zime vzniklo vykurovaním, alebo naopak príjemný chlad, ktorý vytvorila klimatizácia.

V dôsledku toho musia radiátory alebo klimatizačná jednotka znovu zabrať na plný plyn a dostať izbovú teplotu na vami nastavené hodnoty, čo určite nepomáha šetriť energie. Účinné je nastaviť termostat na dané hodiny, počas ktorých odchádzate a neskôr prichádzate domov. Nie je predsa potrebné, aby tieto telesá bežali na plné obrátky počas celého dňa, ktorý strávite v práci a v škole.

Sprcha namiesto vane

100 litrov vody. Približne toľko vody ušetríte vždy, keď sa rozhodnete uprednostniť sprchu pred kúpeľom. Samozrejme, poriadny kúpeľ s voňavou penou a bublinkami potrebujú všetky deti, ale úplne postačí, ak im vaňu napustíte jeden deň v týždni a počas tých ostatných dáte prednosť sprchovaniu. Platí tiež, že vaňa nemusí byť naplnená vodou až po okraj. Ak ju napustíte len do polovice, ušetríte veľa energie.

Možnosťou ako ušetriť sú aj kratšie sprchy. Naučte deti v sprche urobiť to najnutnejšie - môžete dokonca súťažiť o čo najkratšiu (ale zároveň efektívnu) sprchu. Na dôkladnú hygienu nepotrebujete 30 minút pod neustále tečúcou vodou. Ak sa neviete rozlúčiť s dlhým sprchovaním hneď, skracujte čas strávený pod sprchou postupne. Pripomeňte deťom (ale aj sebe), že počas mydlenia treba zatvoriť kohútik, pretože v opačnom prípade voda zbytočne odteká.

Zatvárajte kohútik

Pravidlo, ktoré poznajú už malé deti, znie jasne: “Zatvárajte kohútik pri umývaní zubov a rúk.” Počas pandémie koronavírusu nám všetky letáčiky pripomínali, že až dôkladné umývanie rúk s dezinfekčným mydlom a teplou vodou po dobu aspoň 60 sekúnd zbaví pokožku baktérií. Ruky si umývame niekoľkokrát denne a nie je ťažké predstaviť si, koľko vody zbytočne minie štvorčlenná rodina počas jedného dňa, keď nechá kohútik pri umývaní rúk otvorený. To isté pravidlo platí aj pri čistení zubov.

Šetrenie energie voda

Zdroj foto: Freepik

Auto nechajte doma

Voziť deti do školy autom je často praktickejšie a pre mnohých rodičov aj výhodnejšie, ale určite sa nájdu situácie, kedy môžete auto nechať doma a využiť hromadnú dopravu, bicykel alebo svoje vlastné nohy. Ak nepotrebujete robiť veľký rodinný nákup, do obchodu môžete zájsť aj peši a spolu s deťmi si tak urobiť peknú prechádzku. Pri ceste do práce skúste dať šancu hromadnej doprave, možno vás prekvapí, že je takisto pohodlná a čas v električke či autobuse môžete využiť napríklad na čítanie, poprípad opakovanie učiva pred vyučovaním.

Na návštevu k starým rodičom, ktorí bývajú neďaleko, príďte nabudúce na bicykloch. Nielenže ušetríte na benzíne či nafte, ale zároveň v deťoch prebudíte chuť k športu. Ušetriť sa dá aj spolujazdou. Nemusíte deti nevyhnutne posadiť do auta k cudziemu človeku, to by urobil asi iba málokto. Dohodnite sa však s rodičmi spolužiakov, ktorí do školy takisto cestujú autom a vo vození detí do školy sa striedajte.

Voda nad zlato

O šetrení vodou pri umývaní rúk a čistení zubov sme už hovorili, ale existuje ešte jeden spôsob, ako ušetriť. A to najmä v prípade, že máte záhradu, balkón alebo ste “iba” hrdými majiteľmi izbových rastlín. Na polievanie čohokoľvek využívajte dažďovú vodu, ktorú môžete zachytávať do rôznych nádob. So zapojením kreativity sa to dá aj v mestách. Týmto spôsobom ušetríte a deti môžu na vlastnej koži pozorovať kolobeh vody.

Dobrá rada na záver

Začnite od seba. Deti iba ťažko naučíte šetriť, keď budú vidieť, že vy trávite v sprche celú večnosť a aj na tie najkratšie vzdialenosti štartujete auto. Buďte prvým príkladom pre svoje deti a začnite energie šetriť spolu. Rozprávajte sa o tom, prečo je to potrebné nielen pre rodinný rozpočet, ale aj pre našu planétu a hľadajte kreatívne a zábavné spôsoby, ktoré vašej rodine pomôžu so šetrením.

Zdroj titulnej foto: Freepik