„Za každú pomoc a prejavený záujem sme vďační,” ďakujú rodičia dvoch detí s autizmom

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
18. feb'22

Pred viac než rokom sme vám priniesli neobyčajný príbeh rodiny s dvomi deťmi, ktorým v útlom veku diagnostikovali autizmus. Na prvý pohľad obyčajná rodina s veselými deťmi to nemala od začiatku vôbec ľahké, ale aj s vašou pomocou a podporou dokážu dať rodičia Aničke a Gabkovi to, čo potrebujú.

Liečba porúch autistického spektra je nielen celoživotná, ale aj finančne náročná. Deti s touto diagnózou si vyžadujú neustálu starostlivosť a pozornosť rodičov aj špecialistov. S vašou štedrosťou a pomocou sa nám podarilo za uplynulý rok vďaka zbierke Dvom deťom vyzbierať takmer 8 000 € a prispieť tak Aničke a Gabkovi na terapie, ktoré zmenia ich život k lepšiemu.

Každý, kto si plánuje založiť rodinu, sníva o zdraví, šťastí a spokojnosti. Rovnako to bolo aj v prípade rodičov Aničky a Gabka, no osud to v ich prípade zariadil inak: „Keď som si predstavovala, aká raz bude moja rodina, určite som si nepredstavila, že aktívnym členom rodiny bude aj autizmus a iné diagnózy a že finančne si nebudeme vedieť dovoliť pomôcť našim deťom tak, ako by to naozaj predstavovali.”

V predstavách mamy Zuzky a otca Petra určite nepotrebovali toľko pomoci od známych, ale hlavne neznámych. „Niekedy je toho naozaj veľa, čo musíme spracovať. Za každú pomoc a prejavený záujem sme nesmierne vďační. Vďaka vašej pomoci prostredníctvom mackoviahračky.sk sme mohli tento rok lepšie podporiť vývin našich detí,” ďakuje mamička dvoch detí s poruchou autistického spektra.

Dvom deťom otec

Ovplyvnení pandémiou

Tento rok chodili Gabko a Anička na terapie do dvoch centier, majú za sebou ďalšie vyšetrenia a Anička aj diagnostiku. Veľký pokrok nastal aj v oblasti vzdelávania. Gabko už začal chodiť do škôlky na celý deň, no o Aničku sa aj naďalej stará mamina. Dcéru do materskej školy z kapacitných dôvodov neprijali, ale na základe jej zdravotného stavu predĺžili rodičom rodičovský príspevok.

Pandemická situácia ovplyvnila aj chod rodiny dvoch detí s autizmom. Škôlka ostala v dôsledku opatrení a zvyšujúceho sa počtu pozitívnych prípadov na nejaký čas zatvorená a pandemické obmedzenia sa dotkli aj terapií a návštev u lekárov. „Termíny u lekárov sa posúvali, terapeutické stretnutia sa zrušili, ale aj napriek tomu sme urobili pokroky,” tešia sa rodičia 5-ročného Gabka a 3-ročnej Aničky.

Progres svojho syna sledujú rodičia Peter a Zuzana s radosťou každý jeden deň. Gabko je už veľký, päťročný chlapec, ktorý navštevuje bežnú škôlku a od septembra tam trávi celé dni. Našiel si veľa kamarátov a výrazne sa mu zlepšilo aj správanie. „Jeho komunikačné schopnosti nie sú na úrovni jeho rovesníkov, ale už sa mu ústa nezatvoria v dvoch jazykoch. Vie krásne prepínať medzi jazykmi, vyjadruje sa rozvinutými vetami, nasáva nové slovíčka každý deň,” prezrádza mama. Vývin reči a zlepšenie zrozumiteľnosti rodičia podporujú aj tým, že so synom navštevujú logopedickú poradňu.

Porovnávať deti s autizmom a deti bez tejto diagnózy nie je namieste, avšak nikto sa tomu nevyhne. Rodičia Aničky a Gabka od známych počúvali o rečových pokrokoch zdravých detí, no sami si nevedeli predstaviť, že ich deti budú niekedy neustále rozprávať a vypytovať sa. Gabko dlho nerozprával, resp. vyjadroval sa svojím vlastným jazykom, ale vďaka pomoci odborníkov a určite aj vplyvom kolektívu rovesníkov sa rozhovoril. „Už aj my sa snažíme odpovedať na všetky otázky,” hovoria rodičia a priznávajú, že niekedy je to unavujúce, ale veľmi ich to teší.

Dvom deťom Gabko

Rok terapií a pokroku

Kým päťročný Gabko stále viac stiera rozdiely medzi ním a jeho kamarátmi bez poruchy autistického spektra, Anička ešte stále čaká na diagnózu. „O našu malú Annu sme sa vlastne báli už od narodenia, kedy ako dvojtýždňové bábätko dostala veľmi vážny zápal obličiek, týždne sme strávili v nemocnici a potom mesiace na antibiotikách,” spomínajú rodičia na neľahký vstup svojej dcéry do života. Neskôr sa začali u dcéry prejavovať problémy so spánkom, zápchou, pohybovým aparátom a psychomotorickým vývinom. Pre rodičov bolo veľmi náročné uvedomiť si, že diagnostiku poruchy autistického spektra musia riešiť aj pri druhom dieťati.

Anička v priebehu tohto roka absolvovala terapiu na podporu pohybového aj rečového vývinu. Na jar, keď mala iba dva a pol roka, jej predbežne diagnostikovali detský autizmus, avšak celková kontrola a upresnenie diagnózy rodinu ešte len čaká. U Aničky sa počas uplynulého roka známky autizmu zviditeľnili. Objavili sa u nej isté pohyby rukami a časté točenie sa. Výrazná je aj čuchová a chuťová sebastimulácia. „Má slabý očný kontakt, nerozpráva, nezaujíma sa o deti, hra je často netypická alebo aj žiadna,” zveruje sa mama Zuzka.

Aj napriek tomu, že je jej pohybový vývin veľmi oneskorený, rodičia sa úprimne tešia z každého pokroku svojej dcéry. Anička sa prednedávnom naučila skákať, a hoci schody jej stále robia problém, už ich zdoláva omnoho lepšie. „Rada zrýchľuje krok, takže asi aj utekať začne čoskoro,“ radujú sa z pokroku Zuzka a Peťo. Okrem viditeľného zlepšenia v pohybovej oblasti napreduje Anička aj v oblasti reči. Najmä porozumenie reči sa stále zlepšuje, Anička pozná časti svojho tela, vie rodičom ukázať v obrázkových knižkách veľa vecí.

Mamička Zuzka priznáva, že stále je pre ňu niekedy záhadou, čo sa jej dcére páči: „Okrem knižiek, mojich vlasov a prvých 20 minút rozprávky Ľadové kráľovstvo.” Anička ešte stále potrebuje veľa pomoci aj v bežných, každodenných činnostiach. Vo veku troch rokov to stále nevyzerá ideálne napríkad s odplienkovaním, ale aj v tomto smere dosahuje dcéra isté pokroky. „Anička je to najkrajšie brčkavé dievčatko, ktoré nás teší každý deň objatiami a roztomilým smiechom,” dodáva mama.

Dvom deťom Anička

Ako pomôcť?

Príbeh Aničky a Gabka ani zďaleka nie je na konci a ich diagnóza si bude vyžadovať celoživotnú liečbu a starostlivosť, na ktorú štát prispieva iba minimálne. Na to, aby mohli deti žiť plnohodnotný život s minimom obmedzení potrebujú skúsených fyzioterapeutov, špeciálnych pedagógov, iných špičkových odborníkov a vašu pomoc a podporu.

Prispejte svojou troškou k lepšiemu životu Gabka a Aničky a pomôžte nám prostredníctvom zbierky Dvom deťom vyzbierať peniaze na potrebnú starostlivosť, ktorá pomôže dvom deťom s autizmom začleniť sa do spoločnosti. Stačí, ak v záverečnom kroku objednávky zaokrúhlite výslednú sumu a my dobrovoľný príspevok venujeme priamo rodičom Aničky a Gabka.

Dvom detom objednavka sk

Život s deťmi, ktoré trpia poruchou autistického spektra, je náročný, ale radosť z pokroku detí je o to väčšia. Rodičia Gabka a Aničky sú za vašu pomoc a podporu nesmierne vďační a aj vďaka vám bol uplynulý rok v tejto rodine o niečo ľahší: „Tento rok nám ubehol veľmi rýchlo, nenudili sme sa ani minútu. Ďakujeme za vašu priazeň a podporu,” uzatvárajú rodičia Zuzana a Peter.