Tehotenstvo týždeň po týždni: 21. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
17. aug'20

Už viete pohlavie? A máte vybrané mená? A kde budete rodiť? Bude pri tebe aj partner? Máte už všetko nakúpené? Toto je len zlomok otázok, ktoré na vás začne okolie chrliť v tomto a v nasledujúcich týždňoch tehotenstva. Termín pôrodu sa totiž blíži a vy by ste mali pomaly začať s prípravami na príchod bábätka.

Drobček v tomto štádiu nie je až taký drobný, pretože je dlhý už 26,6 cm. Vyššie číslo je vidieť aj na jeho váhe, ktorá v 21. týždni ukazuje približne 360 gramov. Ste na začiatku šiesteho lunárneho mesiaca, a to znamená, že väčšiu časť tehotenstva máte za sebou. Čo vás čaká a neminie v tomto týždni?

Príznaky dvadsiateho prvého týždňa

Pocity, ktoré sprevádzajú dvadsiaty prvý týždeň, sú akousi predzvesťou toho, čo vás čaká v treťom trimestri.

  • Pálenie záhy a tráviace ťažkosti. Za týmto problémom je zvyčajne strava, konkrétne pikantné a mastné jedlo, ale aj sladké maškrty. Ak netušíte, čo sa ukrýva za týmito ťažkosťami vo vašom prípade, skúste si písať denník jedla a spätne si ho čítajte.
  • Braxton-Hicksove kontrakcie. Alebo tiež poslíčkovia. Dokážu budúcu mamičku poriadne vystrašiť, a niet sa čo čudovať. Pociťovať tak dlho pred pôrodom kontrakcie môže vyvolať skutočnú paniku. Braxton-Hicksove kontrakcie sú však v tehotenstve celkom bežné a sú spôsobené sťahmi maternice, ktorá sa pripravuje na pôrod. Väčšinou pomôže zmena polohy, no ak tieto falošné kontrakcie nepoľavujú, navštívte pre istotu lekára.
  • Presakujúce prsia. Na život po pôrode sa pripravujú aj prsia, konkrétne mliečne žľazy. Ak vás tento problém trápi častejšie, ako by sa vám páčilo, vložte si do podprsenky špeciálne vložky, tzv. prsné vankúšiky.
  • Suchá, svrbivá pokožka. Nie je žiadnym tajomstvom, že počas tehotenstva ženy trápi suchá pokožka, ktorá sa neustále prispôsobuje rastúcemu dieťatku a naťahuje sa. Pomôže iba jedno - natierať, natierať, natierať. A hydratovať tiež zvnútra.
  • Strie. Tým, že pokožka sa naťahuje, je takisto tenšia, čo spôsobuje vznik strií. Niektoré tehuľky s nimi bojujú, ostatné tento problém nepoznajú. Dôvodom je s najväčšou pravdepodobnosťou aj genetika, ale tiež prudký nárast hmotnosti. Aj v prípade strií môže trochu pomôcť pravidelné natieranie pokožky, no nespoliehajte sa na to úplne. Po pôrode by mali byť menej viditeľné, avšak neexistuje stopercentne overený spôsob, ako sa ich zbaviť.

Tehotenstvo dvadsiaty prvy tyzdenTehotenské bruško počas dvadsiateho prvého týždňa

Druhý trimester tehuľkám naozaj pristane, čo vám potvrdí drvivá väčšina budúcich mamičiek (ale aj tých po pôrode). Bruško je veľké tak akurát, sebavedomie vám dodajú aj plné prsia a za tých pár kíl navyše sa konečne nemusíte hanbiť, pretože ste tehotná, nie tučná - matematika jednoducho nepustí.

Počas tehotenstva totiž žena priberie v priemere 14 kíl, z toho 3,5 kg váži bábätko, cca 600 gramov má placenta, 900 g má maternica, takisto 900 g si môže pripísať plodová voda, zásoby tukov, bielkovín a celkovo výživa pre bábätko váži niečo vyše 3 kg, mliečne žľazy vážia 900 g, “prebytočné” tekutiny zase 1800 g a zvýšený objem krvi vám pripíše ďalších 1800 g. Nestresujte sa preto pre pár kíl navyše - každý gram plní svoju dôležitú funkciu.

No a kým vy sa stresujete a už teraz spriadate plán na chudnutie po pôrode, bábätko sa stále vyvíja. V tejto fáze tehotenstva sa zdokonaľuje reprodukčný systém a tráviaci systém dieťatka produkuje látku zvanú mekónium. Táto látka nazývaná aj smolka má farbu aj konzistenciu dechtu a uvidíte ju na prvej plienke vášho novonarodeného bábätka. Ide v podstate o obsah čreva, teda prvé hovienko.

Čo vás v 21. týždni čaká?

Plánovanie, oddych, výber mien, nákup výbavičky… v tomto týždni si môžete dať pohov od návštevy lekára a užívajte si čas s partnerom, pretože dvaja budete už iba niekoľko týždňov. Nezabudnite na pravidelný pohyb, ktorý vás udrží v kondícii a pomôže vám lepšie zvládnuť pôrod, na ktorý sa takisto začnite pripravovať (vedeli ste, že rodiť sa dá aj do vody a dostupný je aj hypnopôrod?). Začnite sa obzerať po kočíkoch, dojčenských potrebách, oblečení pre bábätká a čo je najdôležitejšie, užívajte si každú minútu tehotenstva.