Tehotenstvo týždeň po týždni: 28. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
21. máj'21

Vitajte v treťom trimestri, konkrétne v 28. týždni tehotenstva, od ktorého je už len krôčik k prekročeniu cieľovej čiary. V tomto období ste možno ešte vždy plné síl, no rastúce bábätko vás čoskoro pripraví o všetku energiu. Uvoľnite sa, naučte sa relaxovať a vychutnajte si tento týždeň tehotenstva naplno.

Bábätko v dvadsiatom ôsmom týždni tehotenstva dosiahne veľkosť baklažánu. Meria cca 38 cm a váži asi 1 kilogram. Od pôrodu vás delí približne 12 týždňov, takže väčšiu časť tehotenstva už máte za sebou. Teraz prichádza čas na oddych a delegovanie prác na ostatných členov domácnosti. Vieme, že povinností, ktoré viete vy urobiť najlepšie, sa vzdáva ťažko, no verte nám, že túto schopnosť využijete aj po narodení bábätka.

Príznaky dvadsiateho ôsmeho týždňa

Siedmy mesiac, tretí trimester a dvadsiaty ôsmy týždeň si so sebou nesú staré známe príznaky, avšak objaviť sa môžu aj nové symptómy. Tie iba nasvedčujú skutočnosti, že bábätko prosperuje a vo vašom tele si vynucuje stále viac miesta.

  • Problémy so spánkom. Už ste sa zrejme pýtali samej seba, kedy nastanú tie prebdené noci, o ktorých mamičky toľko rozprávali. Je to tu! Dôvodov je viacero - nervozita z blížiaceho sa pôrodu, hormóny, plný močový mechúr, ale aj bruško, ktoré vám bráni v nájdení ideálnej polohy na spanie.
  • Dýchavičnosť. Nestačíte s dychom? Rastúce bábätko tlačí na všetky vnútorné orgány, pľúca nevynímajúc. Dôsledkom toho je neschopnosť zhlboka sa nadýchnuť. Zvoľnite tempo, doprajte si pár minút oddychu a sústreďte sa na pomalé, hlboké dýchanie. Okolie pochopí, keď nebudete neustále v jednom kole a občas spomalíte.
  • Bolesti všetkého druhu. Tretí trimester môže byť veľmi nepohodlný, pretože hormóny si opäť robia svoju robotu. Popasujete sa s nimi jogou, strečingom, prechádzkami a masážou vhodnou pre tehotné. Od bolesti, najmä chrbtice, uľaví aj tehotenský podporný pás. Nepôsobí síce dvakrát lichotivo, ale ide predovšetkým o vaše zdravie.
  • Braxton-Hicksove kontrakcie. Tieto falošné kontrakcie budú s blížiacim sa termínom pôrodu čoraz častejšie a výraznejšie. Dôležité je sledovať ich frekvenciu. Ak máte pocit, že sú stále silnejšie, neodchádzajú ani pri zmene polohy, opakujú sa v pravidelných intervaloch a rozostup medzi kontrakciami sa zmenšuje, môže ísť o predčasný pôrod.
  • Únik mlieka. Na základné potreby bábätka sa vaše telo pripravuje ešte pred jeho príchodom. Všimli ste si na tričku alebo podprsenke mokré škvrnky? Pravdepodobne ide o mledzivo, prvé materské mlieko. Nazýva sa tiež kolostrum a má nažltlú farbu. Problém vyriešite jednoducho - vložte si do podprsenky špeciálne vložky, ktoré mledzivo zachytia.

Tehotenstvo dvadsat osem

Tehotenské bruško počas dvadsiateho ôsmeho týždňa

V dvadsiatom ôsmom týždni vás zrejme čaká pravidelná kontrola u lekára, ktorý sa uistí o tom, že bábätko rastie tak, ako má. Čaká vás preto meranie bruška - vzdialenosť od lonovej kosti po vrchol maternice by mala byť v rozmedzí 26-30 centimetrov. Tieto čísla vás ubezpečia o tom, že bábätko napreduje správne a je v dobrej polohe.

A čo samotné bábätko? V tomto období sa mu začína hromadiť tuk, takže jeho pokožka je hladšia. Dieťatko sa učí dýchať a jeho pľúca sú dostatočne zrelé na to, aby bábätko v prípade predčasného pôrodu prežilo. Fascinujúce je, že bábo v tomto štádiu dokáže zaspať hlbokým spánkom, takže dokonca sníva. Oveľa viac sa hýbe a pri pozornom sledovaní by ste určite vedeli určiť denný rytmus bábätka - kedy spí a kedy, naopak, bdie a hýbe sa.

Čo vás v 28. týždni čaká?

Gynekológ vás možno na prehliadke požiada o vytvorenie tabuľky, ktorá bude zaznamenávať kopanie vášho bábätka. Vyberte si čas dňa, počas ktorého je bábätko aktívne a každý deň v približne rovnakom čase počítajte kopance, ktoré vám drobček uštedrí. Na základe týchto údajov lekár dokáže určiť, či je všetko v poriadku.

Možno patríte k mamičkám, ktoré majú už odpradávna vybrané meno pre dieťatko a presne viete aj to, o akom pôrode snívate. Ak však v týchto veciach nemáte jasno, začnite s rozhodovaním, pretože čas sa kráti. Meno pravdepodobne vyberiete s partnerom, ale druh pôrodu prekonzultuje aj s pôrodníkom, poprípade dulou.

Od termínu pôrodu vás delia necelé tri mesiace. Budú zrejme náročné a vaše telo, kedysi plné energie, vás bude zrádzať na každom kroku, no za to, čo vás čaká v cieli, to nepochybne stojí.