Tehotenstvo týždeň po týždni: 29. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
18. jún'21

Tanečník, ninja, futbalista alebo pohoďák? Áno, reč je o bábätku, ktoré sa v tomto štádiu vnútromaternicového vývinu hýbe oveľa aktívnejšie a vy môžete začať hádať, akú bude mať povahu. Čo okrem zvýšenej aktivity bábätka so sebou 29. týždeň tehotenstva prináša?

Bábätko trošku spomalilo, preto vás môže prekvapiť, že od minulého týždňa narástlo iba o centimeter. Je dlhé 39 cm, avšak váha je vyššia - približne 1200 gramov. Ak rady prirovnávate veľkosť bábätka k rôznemu ovociu a zelenine, v tomto týždni je váš drobček veľký asi ako maslová tekvica.

Príznaky dvadsiateho deviateho týždňa

Bábätko sa v 29. týždni hýbe oveľa intenzívnejšie a už to nie sú iba kopance. Dieťatko sa vo vašom tele krúti, vrtí, prevaľuje a vy to určite cítite. Svojou váhou a pohybmi tlačí na tráviaci systém, čo sa odzrkadlí na hemoroidoch, pálení záhy, bolestiach panvy a častom močení.

  • Bolesť hlavy a závraty. Tento vedľajší príznak tehotenstva sa u vás môže prejaviť najmä pri nedostatku spánku. Môže však signalizovať aj nízku hladinu cukru v krvi, preto sa snažte jesť pravidelne a, samozrejme, menšie porcie, vďaka čomu predídete aj páleniu záhy.
  • Svrbenie na brušku. Pokožka sa počas tehotenstva napína a je tenšia, čo spôsobuje zvýšenú citlivosť a svrbenie. Riešením je pravidelné krémovanie pokožky a dostatok tekutín.
  • Bolesti chrbta, nôh a bedrových kĺbov. Istý stupeň bolesti je pre toto štádium tehotenstva prirodzený. Priberáte na váhe, nosíte v sebe nový život a popritom sa ešte aj hýbete a možno stále pracujete. Kĺby a väzy sú navyše s približujúcim sa termínom pôrodu mäkšie a uvoľnenejšie, čo môže takisto spôsobovať bolesť.
  • Hemoroidy. Ako sme už spomínali, tlak bábätka na tráviaci trakt v kombinácii s hormónmi môže uvoľňovať črevné svaly a spôsobovať nepríjemné hemoroidy. Dodržujte pitný režim a zaveďte do jedálnička viac vlákniny.
  • Zápcha. Podobne ako pri hemoroidoch, aj tu je účinným riešením vláknina, voda a taktiež pohyb.
  • Problémy so spánkom. Obmedzte kofeín, pite dostatok vody, používajte počas spánku vankúš na dojčenie a doprajte si ľahké cvičenie, ktoré vás príjemne unaví a uľaví od bolesti. Obľube sa teší tehotenská joga, ale aj prechádzky.
  • Časté močenie. Tento príznak zrejme netreba bližšie vysvetľovať. Maternica sa stále rozpína, tlačí na močový mechúr a výsledkom je časté behanie na toaletu. V žiadnom prípade však neprestávajte dodržiavať pitný režim. Ten je veľmi dôležitý a okrem toho, že príjem tekutín zmierňuje iné príznaky, chráni tiež pred predčasným pôrodom.

Tehotenstvo dvadsat devat blog

zdroj foto: Freepik

Tehotenské bruško počas dvadsiateho deviateho týždňa

Bruško rastie omnoho rýchlejšie, pretože rastie aj bábätko a potrebuje stále viac a viac miesta. Do tohto týždňa by ste mali pribrať optimálne 9-12 kg, ak čakáte dvojičky, váha by mala ukazovať o 10-13 kg viac. V tomto období sa väčšia bábätiek otočí hlavičkou dole, čím sa pripravuje na príchod na svet. Nemusíte sa však strachovať, ak je vaše dieťatko otočené opačne, ešte stále má dostatok času. V 29. týždni sa otočia približne ¾ bábätiek a ku koncu tehotenstva sa to nepodarí iba 3-4 percentám.

A čo bábätko? Vytvára si zásoby tuku a svalov, ktoré sú dokonca viditeľné na ultrazvuku. Pokožka je stále hrubšia, menej vráskavá a kosti sú pevnejšie. Aj očká bábätka sa stále vyvíjajú - v tomto štádiu tehotenstva už majú pigment, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou sú modré. Dozrievajú aj pľúca, keby sa bábätko narodilo v 29. týždni, malo by až 90% šancu na prežitie.

Čo vás v 29. týždni čaká?

Začnite sa pomaly pripravovať na pôrod, pripravte si tašku do pôrodnice a vždy do nej niečo prihoďte. V deň D budete mať istotu, že v nej máte všetko potrebné. Nezabudnite veľa odpočívať a nepúšťajte sa do náročných domácich prác. Pouvažujte nad odberom pupočníkovej krvi, ktorá môže v budúcnosti vyliečiť nielen bábätko, ale aj vás.

Začnite užívať vápnik alebo zaraďte do jedálnička potraviny, ktoré ho obsahujú. Bábätko v tomto štádiu vnútromaternicového vývinu usilovne pracuje na spevnení kostí a v prípade potreby si môže vápnik “požičať” z vašich zásob. Tie doplníte konzumáciou mliečnych výrobkov, tofu a listovej zeleniny.