Čo sa s vami deje v 2. trimestri

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
06. feb'17

Druhý trimester začína v 13. a končí v 26. týždni. Po turbulentnom prvom trimestri, ktorým vás sprevádzala únava, nevoľnosť či bolesti hlavy, je druhý trimester hračka. Ide o najpokojnejšie obdobie tehotenstva. Vaše telo si už na prítomnosť drobčeka v brušku zvyklo a novému stavu sa prispôsobilo.

V druhom trimestri sa bude vaše bruško už len zväčšovať, a teda sa vám natiahne aj koža. Môže sa to prejavovať svrbením či pálením. Nezabúdajte na prevenciu proti striám. Tie nie sú počas tehotenstva ničím výnimočným, preto si bruško natierajte krémami a olejmi. Mimoriadne dôležitá je dostatočná hydratácia, tá vám pomôže aj pri opuchoch nôh.

Prsia sa stále vyvíjajú a okolie bradaviek tmavne. V tomto období sa vytvorí aj tzv. druhotný dvorec, ktorý pár mesiacov po pôrode zmizne. S rastúcim plodom prichádzajú aj problémy s trávením. Bábätko spôsobuje tlak na črevá, ktoré následne pracujú pomalšie. Častými problémami v druhom trimestri sú nadúvanie, zápchy aj hemoroidy. Ani váš močový mechúr si počas tehotenstva neoddýchne, pripravte sa na časté nutkanie k močeniu.

V druhom trimestri sa však stane niečo úžasné. Budete po prvýkrát cítiť pohyby svojho bábätka. A všetko to tehotenské nepohodlie sa bude zrazu javiť nepodstatné.

Tehotenstvo ultrazvuk

4. mesiac

Bábätko prijíma výživu cez placentu, základy orgánov sú už viac-menej vyvinuté. Dieťatko začína pomaly trénovať dýchanie. Funguje už aj prehĺtací reflex, drobček zatiaľ pije plodovú vodu, ktorú následne spracovávajú obličky. Na konci 4. mesiaca má už približne 90 – 120 g a 16 cm.

Koža je v tomto období ešte tenká a sú cez ňu vidieť aj malé cievy. Telo drobčeka je obrastené jemnučkým ochlpením (tzv. lanugo), ktoré pred pôrodom opadne. Niekedy sa stane, že sa s ním bábätko narodí, no nepotrvá dlho, kým sa ho zbaví. Lanugo má ochrannú funkciu. Vo 4. mesiaci začínajú rásť aj mihalnice, obočie aj vlásky. Krk sa predĺžil, hlavička sa pomaly vzpriamuje. Dolné končatiny dobehli rastom tie horné.

Počas štvrtého mesiaca sa rozvíja nervová sústava, bábätko už môže cítiť dotyky aj bolesť. Hoci sú už ušká na správnom mieste, váš drobček vás ešte nepočuje.

Na ultrazvukovom vyšetrení počas 4. mesiaca je už možné zistiť pohlavie dieťatka.

V 16. týždni sa robí tzv. tripple test, teda vyšetrenie na Downov syndróm a rázštepy neurálnej trubice. Nezľaknite sa, ak vám vyjdú vyššie alebo nižšie hodnoty, než je priemer. Nemusí to nič znamenať. Genetik posúdi riziko a ak bude treba, odporučia sa ďalšie testy, ako napríklad amniocentéza. Tá sa robí medzi 15. a 20. týždňom.

Ultrazvuk bábätko druhý trimester

5. mesiac

Počas piateho mesiaca vaše bábätko každým dňom silnie. Rozvíjajú sa svaly, nervy aj kosti, ktoré však zostanú celkom ohybné, aby bábätko ľahšie prešlo pôrodnými cestami. V ďasnách sa už vyvíjajú zárodky mliečnych zúbkov, rozvíjajú sa aj hlasivky a v približne 20. týždni už bude počuť odozvu srdiečka. Pod kožou sa začína ukladať tuk. Na konci 5. mesiaca má bábätko 300 - 350g a dĺžku približne 16,5 cm.

Už v 18. týždni bábätko začína počuť. Môžete sa mu prihovárať a spievať uspávanky.

Jeho prstíky už majú nechtíky a na bruškách sa už tvoria ryhy, ktoré neskôr budú „odtlačkom prsta“.  Bábätko má rúčky zovreté v päsť, veľa sa hýbe a kope. Pohyby už môžete cítiť približne od 18. týždňa. Prvorodičky ich väčšinou cítia neskôr než mamičky, ktoré už bábätko mali.

Bábätko spinká a budí sa v pravidelných intervaloch, je oveľa viac aktívne ako počas predchádzajúcich mesiacov a ľúbi cumľať svoj prstík.

Tehotenstvo bábätko hudba

6. mesiac

V šiestom mesiaci už nie je koža priesvitná, ako bola doteraz. Detský mozog sa neustále vyvíja. Stredné ucho už pomáha s rovnováhou pri pohybe v maternici. No a vášho drobca cítite čoraz viac. Pretáča sa, kope, hrá sa. Už vyzerá ako malinký človiečik.

Rozvíjajú sa pľúcka aj krvný obeh. Bábätko už má vlastné biele a červené krvinky. Má vyvinutý jazýček aj s chuťovými bunkami. Približne v 26. týždni otvára po prvýkrát očká. Na konci 6. mesiaca má bábätko 600 – 700 g a meria približne 32 cm.

V 6. mesiaci, medzi 24. a 28. týždňom, sa robia testy na tehotenskú cukrovku. Ak sa test nespraví a mamička trpí tehotenskou cukrovkou, o ktorej nevie, môže to mať negatívny vplyv na vývoj plodu.

Vaše bábätko je na konci 2. trimestra takmer hotový človiečik. V nasledujúcich troch mesiacoch ešte musí zosilnieť.