Veľká horúčka malých cestovateľov

4 min
13. jún'18

Už len pár dní sa vyspíme a oficiálne privítame leto! Niekto túto zmenu vôbec nepocíti, no rodičia s deťmi veľmi dobre vedia čo ich čaká - prázdniny. A kým pre deti výlet znamená čistú zábavu a ničnerobenie, rodičia musia plánovať, baliť a mať oči vždy na stopkách. Letná dovolenka s deťmi sa však dá zvládnuť aj bez ujmy na psychike.

Letná dovolenka s dieťatkom, nech už je akokoľvek veľké, by mala mať pár základných pravidiel. Jedným z nich je plánovať, plánovať, plánovať a nič nenechať na náhodu. Ak zvládnete tento prvý krok, tie ďalšie si už môžete užívať plnými dúškami aj s vaším malým drobčekom.

Kedy a kam?

Každý rozumný rodič vie, že s dovolenkou musí v prípade malého bábätka počkať. Uvedomte si, že dovolenka s bábätkom do pol roka by bola iba o potrebách malého drobca a vy by ste si ju vôbec neužili. Pravá dovolenka začína vo chvíli, keď dieťatko objavuje svet a je už trochu samostatné. Pri výbere destinácie sa držte tohto - do 12 mesiacov sa držte radšej na Slovensku a od 1 roka už môžete vycestovať za hranice. Všetky exotické destinácie si však nechajte na neskôr a zatiaľ objavujte tie tradičnejšie - Chorvátsko či Taliansko. S exotikou pokojne počkajte do troch rokov a viac. Vek rozhoduje aj v prípade dopravného prostriedku - leteckú dopravu voľte podobne ako cestovanie za hranice až po 1 roku.

Leto dovolenka klobúk

Bucket list

Výberom destinácie sa plánovanie nekončí, ale iba začína. Premyslite si, čo všetko túžite v danej lokalite vidieť a či ste ochotní cestovať autom aj na iné miesta v okolí destinácie. Ak túžite iba ležať na pláži a vaše kroky budú smerovať maximálne z hotela k moru, máte o starosť menej. V opačnom prípade sa nebojte pýtať na sociálnych sieťach - cestovateľskí nadšenci vám s radosťou odporučia menej zaľudnené miesta, ktoré poznajú najmä domáci. Nielenže sa tak vyhnete preplnenému davu, ale spoznáte miestne zvyky, kultúru, kuchyňu a určite aj skvelých ľudí. Vopred si však zistite, či sú rôzne miesta baby friendly a či sa na vysnívané lokácie dostanete bez problémov aj s kočíkom.

Dovolenkové nástrahy

Okrem miest nedostupných kočíkom vás na dovolenke môžu čakať aj iné nepríjemnosti. Práve preto je dôležité vopred si zistiť podstatné informácie a mať všetko dobre naplánované. Neprekvapí vás tak ani dlhé čakanie na letisku, kde si pre istotu zbaľte o pár plienok naviac a vyzbrojte sa trpezlivosťou. Počas samotného letu je zase strašiakom zmena tlaku, ktorá deti prekvapí nepripravené. Zásobte sa preto cukríkmi a žuvačkami, ktoré pomáhajú tento nepríjemný pocit prekonať a ak ešte dojčíte, skúste bábätko kŕmiť počas stúpania a pristávania.

Nepríjemne vás môže prekvapiť aj povinné očkovanie, ktoré sa vyžaduje najmä v afrických krajinách, ale aj povinné víza. Ak cestujete bez cestovky, čítajte recenzie na hostiteľov a nebojte sa ich opýtať aj zdanlivo banálne detaily. Pátrajte po kultúrnych zvykoch krajiny, ktoré môžu obsahovať aj rôzne zákazy. Radšej ich dodržujte a vyhnete sa nepríjemnostiam, ktoré by vás mohli dostať do poriadnych problémov. Neignorujte nápisy v jazyku, ktorému nerozumiete a radšej sa opäť pýtajte. Pozor si dávajte aj na pitnú vodu - v dovolenkových destináciách radšej stavte na balenú vodu, ktorú si kúpite v obchode. Samozrejmosťou je pri bábätkách vysoká ochrana pokožky, hlávky a očí.

Leto dovolenka rukavniky

Na toto nezabudnite

Zbaliť nielen seba, ale aj deti dá niekedy zabrať. Nehanbite sa a radšej si napíšte zoznam, ktorý si počas balenia budete odškrtávať. Tu je pár vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť:

  • cestovné poistenie
  • kozmetika pre dieťatko (púder, krém na opaľovanie a po opaľovaní, detský sprchový šampón, nožničky na nechty)
  • plienky a vlhčené utierky
  • dojčenské príkrmy + detský príbor
  • klobúčik a slnečné okuliare
  • ľahké bavlnené oblečenie
  • deka a stan na pláž
  • pomôcky na plávanie
  • obľúbené hračky
  • kočík a autosedačka

Samozrejme, vopred myslite na to, či cestujete autom alebo lietadlom a čo všetko si môžete vziať na palubu a do podpalubnej batožiny. Každá letecká spoločnosť má svoje vlastné pravidlá, ktoré sa síce v mnohom podobajú, no predsa len sa môžu v niečom líšiť.

Prvá dovolenka s dieťatkom sa nezaobíde bez stresov, no v prvom rade myslite na to, že je to dovolenka, počas ktorej si máte oddýchnuť. Nestresujte sa, užívajte si ju naplno a vráťte sa domov plní energie.