5 hier, ktoré zabavia vaše deti cestou na dovolenku

  Kategórie: Tipy na hračky,
4 min
28. jún'17

Dovolenka s deťmi. Úžasný čas, ktorý venujete svojej rodine. Neexistuje práca, stres ani bežné problémy. Či sa však z dovolenky vrátite oddýchnutí, je otázne. Deti majú totiž nekonečné množstvo energie a dokážu vymyslieť aj nemožné. Na cestu sa preto pripravte dopredu a nachystajte si zoznam hier, ktorými deti zabavíte po ceste aj priamo na dovolenke.

Deti cesta na dovolenku

Už sme tam? Už? Už?

Deťom môžete darmo vysvetľovať, že cesta trvá 7 hodín a prejdete až 600 km. Otázka „Už sme tam?“ príde pravdepodobne skôr, než by ste čakali a bude ju počúvať, až kým dieťa nezaspí alebo nedorazíte do cieľa. Ak cestujete autom, tak vás pred bolesťou hlavy ochránia (okrem tabletky) aj tieto hry:

Poďme hrať zvieratká

Hra „zvieratká“ je jednoduchá a obľúbia si ju najmä deti od 6 rokov. Jeden člen posádky povie meno zvieratka a ďalší podľa poradia musí povedať meno iného zvieratka, to však musí začínať rovnakým písmenkom, akým predchádzajúce meno skončilo. Teda ak mamička povie „žirafa“, ďalší člen rodiny musí povedať názov zvieratka s písmenom „a“ na začiatku. Touto hrou precvičíte aj hlavičky vašich detí.

Hádaj, na čo myslím

Pred hrou si dohodnite kategóriu, ktorú budete hádať. Tiež to môžu byť zvieratá, obľúbené rozprávkové postavičky, zelenina a podobne. Jeden z členov posádky si niečo predstaví, povie „mám“ a ostatní sa podľa poradia pýtajú otázky, na ktoré sa dá odpovedať áno alebo nie. Za každé „áno“ môže pýtajúci položiť ďalšiu otázku. Ak bude odpoveď „nie“, pýta sa ďalší v poradí. Takto pokračujete, až kým neuhádnete. Ten, kto uhádne, je ďalší na rade s vymýšľaním. Deti si touto hrou zároveň cibria pamäť a logické uvažovanie.

Kto prvý uvidí?

Ste v aute? Tento spôsob cestovania vám ponúka množstvo vonkajších podnetov. Určite si predmet, ktorý budú vaše deti hľadať cez okno. Napríklad „kto prvý uvidí žlté auto“ alebo „kto prvý uvidí more“. Vaše deti budú trpezlivo sledovať okolie a aj trochu kričať, keď ten „predmet“ uvidia.

Zahrajme sa s mapou

Cestovanie je skvelé na učenie zemepisu. Koniec koncov, nezapamätajú si deti najlepšie to, čo sa naučia z vlastnej skúsenosti? Dajte svojim deťom automapu a pastelky, pomocou ktorých si môžu zaznačovať trasu, akou idete, a vyznačovať si mestá po ceste. Táto hra je ideálna pre deti od 7 rokov, ktoré už vedia čítať. Vďaka tejto hre sa naučia čítať mapu a vyhnete sa tej mimoriadne neobľúbenej otázke: „Už sme tam?“

Lovci pokladov

Pripravte deťom zoznam vecí, ktoré pravdepodobne uvidia po ceste. Autá či domy určitých farieb, značky na ceste, zvieratá a podobne. Dajte každému dieťaťu tento zoznam. Keď predmet na zozname uvidí, zakričí a ďalší člen posádky overí, či má pravdu. Dieťa si môže potom predmet zaškrtnúť zo svojho papiera. Ten, kto si zoznam vyškrtá prvý, vyhrá malú odmenu.

Už sme tam! Zabávame deti na dovolenke

Piesok, more, jazero či hory deti zabavia. Kdekoľvek idete, takmer určite si deti počas dňa nájdu dostatok podnetov na hru. Horšie je to vnútri. Ak sa nechcete spoliehať len na pomoc kamaráta „tabletu“, je opäť raz čas na hry. S väčšími deťmi môžete hrať karty, dámu, pexeso aj Človeče, nehnevaj sa. Vybrali sme pre vás aj niekoľko ďalších parádnych hier od francúzskeho výrobcu Janod, s ktorými sa vaše deti určite nudiť nebudú.

Detská hra Master Mime Janod 6 – 12 rokov

Spoločenská hra Master Mime Janod

Hra Master Mime je v angličtine, obsahuje 120 kartičiek, 4 figúrky a časovač. Hra je vhodná pre 4 – 8 hráčov, ktorí napodobňujú zvieratká na kartičkách a ich spoluhráči ich hádajú. Tím, ktorý prvý uhádne 10 predmetov, vyhráva.

Spoločenská hra Akrobat Janod 5 – 10 rokov

Spoločenská hra Akrobat Janod

V hre Akrobat si deti precvičia svoje motorické aj strategické schopnosti. Hra je určená pre 2 – 8 hráčov. Hráči hádžu kockou a snažia sa pomocou kartičiek a kociek postaviť čo možno najvyššiu vežu.

Drevené kocky Kubix Janod 2 – 6 rokov

Drevené kocky Kubix Janod

S kockami Kubix si deti môžu skladať domčeky a celé mestá. Kocky sú vyrobené z kvalitného dreva a deti vďaka nim môžu spoznávať tvary a farby, zároveň si zlepšujú priestorové videnie. Kocky môžu deti skladať na praktickej podložke, ktorá sa dá zložiť do tvaru kocky s uškami na ľahšie prenášanie.

Drevený kroket pre celú rodinu Janod 4 – 8 rokov

Detský kroket Janod

S kroketom sa zabavia nielen deti, ale aj rodičia. Táto hra je určená pre 4 hráčov a má jednoduché pravidlá. Pred začiatkom hry sa rozostavia bráničky, ktoré vytvoria dráhu, a cez ne sa snažia hráči triafať loptičky kladivkami na čo najmenší počet úderov.

Spoločenské hry Janod