Vajíčka z domáceho chovu: Aké sú ďalšie benefity kurína pre sliepočky od Smoby?

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
5 min
22. aug'23

Premýšľali ste niekedy nad tým, že začnete chovať vlastné sliepočky, ale nikdy ste nevedeli, kde a ako začať? Teraz je ten správny čas! Domček pre sliepky Cluck Cluck Cottage od Smoby je ideálny kurín pre skutočné sliepočky, ktoré budú robiť radosť celej rodine každý deň. Spoznajte tú najoriginálnejšiu hračku v našej ponuke a objavte s deťmi nový svet zábavy.

To, či bolo skôr vajce alebo sliepka, necháme na veľkých mysliteľov. Alebo si nad tým môžu lámať hlavu vaše deti počas starostlivosti o skutočné sliepočky, ktoré budú bývať v domčeku Cluck Cluck Cottage od Smoby. Reálny kurín pre živé sliepočky je hitom v našej ponuke a zamiluje si ho celá rodina. Čo všetko ponúka a čo sa vaše deti počas starostlivosti o živé sliepky naučia?

Prvý kurín pre skutočné sliepočky od Smoby

Túžia vaše deti po sliepočke a vás zase láka predstava domácich vajíčok? Potešte svoje deti kurínom pre sliepočky Cluck Cluck Cottage od Smoby. Domček pre sliepočky je plne prispôsobený potrebám malých farmárov a má všetko, čo má skutočný kurín pre sliepky-nosnice mať. Priestranný kurín zaručí sliepočkám ideálne životné podmienky a o ich prvotriednu starostlivosť sa už postarajú deti s vašou pomocou.

Návrhári mysleli pri dizajnovaní kurína naozaj na všetko. Domček pre sliepočky od Smoby má praktickú strechu s odkvapovou rúrou a nádobou, do ktorej sa zbiera dažďová voda. Súčasťou kurína je ventilácia, rampa so schodíkmi pre sliepočky a vo vnútri deti objavia bidlo na sedenie a hniezdo na znášanie vajíčok. Kurín Cluck Cluck Cottage stojí na pilieroch, čo uľahčuje prístup do vnútra. Ten je možný z prednej aj zadnej časti, takže údržba kurína nebude vôbec komplikovaná. Kurín je vyrobený z prvotriednych materiálov, je jemný na dotyk, má oblé hrany a jeho povrch je ošetrený anti UV filtrom.

Kurín pre sliepočky Cluck Cluck Cottage

Starostlivosť, zodpovednosť aj zábava

Rovnako ako chov chlpáčov, aj starostlivosť o sliepky so sebou prináša zodpovednosť. Každodenná práca okolo kurína naučí deti lepšie porozumieť svetu okolo nás. Starostlivosť o živé tvory (nielen sliepky) si vyžaduje jemnosť a cit, ale takisto empatiu a súcit. Sliepočky majú svoj vlastný časový harmonogram, ktorému sa budú vaše deti musieť prispôsobiť. Či sa im bude chcieť alebo nie, ráno treba sliepky z kurína vypustiť a večer ich zase zatvoriť. Pozbierať vajíčka, nakŕmiť, doplniť vodu, vyčistiť podstielku… Deti veľmi rýchlo zistia, že starostlivosť o sliepky nespočíva iba v pozbieraní vajíčok.

S týmito operencami vaše deti zažijú množstvo dobrodružstiev a sliepka môže byť rovnako plnohodnotné domáce zvieratko ako akékoľvek iné, ak dodržiavate všetky hygienické pravidlá. Veľkou výhodou je fakt, že kura domáca vás zbaví kuchynského odpadu, vďaka čomu bude vaša domácnosť ešte ekologickejšia. Šupky zo zeleniny a ovocia alebo zvyšky jedla sliepky privítajú s nadšením, ktoré sa nalepí aj na deti. Tie sa rýchlo naučia, čo sliepkam chutí viac a čo menej. Sliepky-nosnice sa celej rodine na záver dňa odvďačia vajíčkom, ktoré bude z voľného chovu a bude chutiť omnoho lepšie ako to zo supermarketu.

Kurín Smoby a hra

Zásady správania pri chove sliepok

Tak ako chov každého zvieratka, aj chov sliepok má isté pravidlá. Tu sú tie, ktorý by ste mali doma dodržiavať každý deň:

  • Umývajte si ruky. Pravidlo číslo jeden je nesmierne dôležité a platí pre deti, ale aj pre dospelých. Po každom stretnutí so sliepkami si dôkladne umyte ruky, aby ste sa nedostali do kontaktu so salmonelou. Kontaktom sa v tomto prípade myslí aj dotyk s podstielkou, krmivom či samotným domčekom pre sliepky. Vždy, keď sa s deťmi vrátite od sliepok, si ruky umyte dezinfekčným mydlom pod teplou tečúcou vodou.
  • Kontrolujte obuv. Vyhraďte pre každého člena domácnosti pár topánok, v ktorom bude chodiť iba v blízkosti kurína. Eliminujete tak potenciálnu kontamináciu vašej domácnosti. Na topánky sa totiž nalepí naozaj kadečo a určite nechcete, aby sa vám slepačie hovienka (hoci zaschnuté) dostali až do postele.
  • Vajíčka zbierajte každý deň. Čím dlhšie bude vajíčko v kuríne, tým je vyššia šanca na jeho zašpinenie. Vajíčko sa zároveň zohrieva, čo môže urýchliť proces šírenia rôznych baktérií. Zbierajte vajíčka každý deň, hoci máte iba zopár sliepok.
  • Neumývajte vajíčka. Nikdy neoplachujte vajíčka studenou čerstvou vodou. Studená voda totiž môže “vtiahnuť” baktérie zo škrupiny do vajíčka. Ak už potrebujete vajíčko umyť, použite na to saponátovú vodu alebo jemný brúsny papier.
  • Prasknuté vajíčka vyhoďte. Každé vajíčko dôsledne skontrolujte a tie prasknuté vyraďte. Máte psíka alebo mačičku? Čerstvé vajíčko z prasknutej škrupinky môžete ponúknuť týmto štvornohým chlpáčom. Ich zdraviu to neuškodí a zároveň sa postará o hladkú a jemnú srsť.