Vytvorte doma súkromný akvapark pre vaše deti

7 min
07. aug'17

Nechystáte sa tento rok na dovolenku k moru? To vôbec nevadí. Ak máte dom alebo možnosť stráviť horúce dni na záhrade u starých rodičov, priateľov alebo na chate, nemusíte sa nudiť. Práve naopak, stačí vám len trochu fantázie a naše tipy na skvelé hračky, s ktorými si vytvoríte vlastný súkromný akvapark.

Detský domáci akvapark

Viete , prečo sa začali stavať vodné parky?

Je to neuveriteľné, ale história predchodcov týchto zábavných atrakcií na vode siaha až do obdobia starovekých civilizácií, akými boli Mayovia či Aztékovia. Naši predkovia často vyhľadávali územia s jazierkami a vodopádmi, kde sa spolu schádzali kvôli rituálom očisty a relaxu.

Moderná pracujúca generácia so svojimi deťmi tiež postupne začala vyhľadávať prírodné lokality, kde by si mohla oddýchnuť a načerpať nové sily. A keďže v okolí jaziermorských pláží sa začalo sústreďovať čoraz viac ľudí, v roku 1964 skrsla v hlave Američana Georgea Millaya myšlienka vytvoriť zábavný park v podobe umelého vodného sveta. Aj preto sa tento kreatívny podnikateľ dodnes považuje za „otca akvaparkov“. V roku 1977 otvoril prvý akvapark v Orlande, ktorý funguje dodnes.

Najväčšie a najkrajšie akvaparky na svete

V roku 1985 vznikol na území Španielska prvý ozajstný akvapark v Európe. V Nemecku neďaleko Berlína zasa nájdete najväčší krytý vodný park na svete – postavili ho v obrovskej hale, do ktorej by sa zmestila aj Socha Slobody. Stavba, ktorá mala pôvodne slúžiť na konštruovanie ťažkotonážnych lietadiel, je taká vysoká, že v nej bez problémov organizujú aj vzlety balónom do výšky 60 metrov. V Abú Dhabí zasa otvorili prvý vodný mega park, ktorý navyše láka atmosférou arabských rozprávok. 

Čo prináša deťom šantenie vo vode?

Vodné hry deťom prospievajú zo zdravotného aj duševného hľadiska. Existuje viacero dôvodov, prečo je trávenie času v bazéne a na vodných atrakciách výhodné:

  • Voda je živlom, ktorý nás v horúcich letných dňoch dokáže dokonale osviežiť. Telo sa tak zbytočne neprehrieva.
  • Šumenie mora, žblnkotanie vody v bazéne či špliechanie zároveň v človeku, a teda aj v deťoch vyvolávajú príjemné emócie.
  • Pohyb vo vode či pri šmýkaní pomáha aj rozvoju a spevneniu svalstva najmenších. Je namáhavejší, a teda aj oveľa viac vyčerpáva – prináša však veľmi príjemnú únavu, po ktorej sa telo dočká naozaj výdatného spánku.
  • Voda ponúka deťom nové výzvy – ak sa prekonajú a odvážia sa napríklad šmyknúť na tobogane do bazéna, premôžu svoj strach a posilnia si tak vlastné sebavedomie.
  • Pri šantení vo vode organizmus uvoľňuje adrenalín a takzvaný „dobrý strach“, ktorý z tela vyplavuje stres. Aj preto sa pri hrách vo vode a plávaní cítime ako znovuzrodení a dokonale oddýchnutí.

Potápanie s deťmi

Ako si vlastnoručne vytvoriť akvapark?

Ani zďaleka to nie je také zložité, ako by sa mohlo zdať. Skúste skombinovať hračky, ktoré ľahko zoženiete v našom eshope Mackoviahračky.sk, spolu s ďalšími šikovnými nápadmi na vodné hry, pri ktorých si deti zasúťažia a zároveň sa dobre zabavia.

Samozrejme, výber samotných hračiek treba zvážiť s ohľadom na vek vašich ratolestí a netreba zabúdať ani na neustálu kontrolu detí. To, že sa nachádzajú v domácom prostredí, vôbec neznamená, že sa im pri hre nemôže nič stať. Stačia sekundy a môže dôjsť k zraneniu. Preto ich pri šantení nespustite z očí. Čo budete na domáci akvapark potrebovať?

Bazén a pieskovisko

Základné „ingrediencie“ vodného sveta sú nepochybne bazén s pieskoviskom. Spolu totiž vytvárajú dokonalú idylu morskej pláže. Hranie sa s pieskom je však prospešné aj pre zdravý vývin vašich anjelikov. Budovanie objektov z piesku podporuje ich fantáziu a cibrí jemnú motoriku v ich prstíkoch. Je dôležité, aby piesok nebol úplne suchý a sypký, ale mierne navlhčený podobne ako morský piesok. Takýto materiál je tvárnejší a lepšie sa s ním pracuje.

Detské pieskovisko Motýľ Smoby s vodotryskom objem 95 litrov od 2 rokov

Detské pieskovisko s vodotryskom Smoby

Pieskovisko pre deti v tvare motýľa má v strede malú lavičku na sedenie a skladá sa z dvoch častí. Jednu môžete pokojne využiť ako bazénik. Na noc vodu jednoducho vylejete a krídlom prekryjete druhú časť ako mušľu.  Pieskovisko má aj pekný vodotrysk, ktorý spojazdníte napojením na hadicu.

Detské pieskoviská

Tobogan zo šmykľavky? Prečo nie?

Ak máte v pláne vytvoriť deťom na záhrade akvapark, vyberajte si šmykľavky, ktoré možno napojiť na vodu – v hornej časti majú malý otvor, z ktorého cez hadicu prúdi voda. Kĺzanie nadol potom pôjde deťom oveľa ľahšie aj v plavkách a zbytočne si nebudú odierať nohy. Takéto detské šmykľavky sú špeciálne navrhnuté tak, aby spolu s bazénom hravo vytvorili šikovné centrum zábavy. Pri výbere šmykľavky dbajte aj na to, aby malá oblé hranyprotišmykovú úpravu na schodíkoch, takže lezenie nahor bude pre vaše ratolesti bezpečné aj naboso.

Set detská šmykľavka Smoby Toboggan KS a vodná dráha AquaPlay Mountain Lake

Set šmykľavka Smoby a vodná dráha AquaPlay

Krásna detská šmykľavka s dĺžkou sklzu 150 cm má žiarivé farby, ktoré rozveselia každý domáci akvapark, a navyše ju dostanete v cenovo výhodnom sete s originálnou vodnou dráhou, ktorá je zábavným vodným svetom v malom. Deti tu majú k dispozícii loďky i všakovaké postavičky, s ktorými sa môžu vydať na dobrodružnú cestu vodnými kanálmi.

Detské šmykľavky

My sa sprchy nebojíme!

Zábava v akvaparku sa nezaobíde bez poriadnych vodotryskov, fontánok či ďalších vodných efektov. Samozrejme, na záhrade nemáte veľa možností, ako vyrobiť vodné atrakcie. Dobrá správa je, že vám postačia aj obyčajná hadica alebo nafukovacie balóniky.

Striekajúci vodný slon Aquafant BIG s rotujúcou myškou od 12 mesiacov

Vodný slon BIG Aquafant s rotujúcou myškou

Chcete dopriať deťom veselé letné osvieženie? Tento vodný sloník sa dá napojiť na hadicu s vodou, vďaka čomu vyrobí vodný prúd s dosahom až dva metre. Na hlave má malú červenú myšku, ktorá sa otáča až o 360 stupňov, takže sloník môže striekať vodu do všetkých smerov.

Vodný tenis

Viete, aké šibalstvá sa dajú podniknúť s balónikmi napustenými vodou? Zručnosti svojich detí overíte pri hre, ktorá pripomína tenis alebo hádzanú. Hráči takéto vodné balóniky hádžu a navzájom chytajú do improvizovaných košíkov. Pokojne môžete použiť aj sitko na cestoviny, prípadne – aby to nemali také jednoduché – im zaobstarajte nádoby, ktoré vyrobíte z hrdla zrezaných dvojlitrových plastových fliaš. Prehráva ten, ktorému balónik praskne ako prvému.

Zručnejší vyhráva

Opäť zoberte plastové fľaše, rozrežte ich a tentoraz použite ich spodnú časť, v ktorej do okraja podstavy navŕtate väčšiu dierku. Prevlečiete cez ňu špagát, ktorý uviažete o konáre dvoch vzdialenejších stromov, plotov alebo tyčí na sušenie bielizne. Dierka by mal byť dostatočne veľká na to, aby sa nádoby mohli po špagáte bez problémov posúvať.

Takto vytvorte dve rovnobežné dráhy s dvoma fľašami, ktoré umiestnite na jeden koniec špagátu. Hráči si zoberú vodné pištole a striekajú dovnútra plastových nádob tak, aby sa začali posúvať. Vyhráva ten, komu sa ako prvému podarí dopraviť nádobu až na druhý koniec dráhy.

Akvapark vo vani

Ak sú vaše detičky ešte príliš malé na bláznivé vodné hry, môžete im vyrobiť malý akvapark aj vo vani. Farebné hračky pre najmenších, s ktorými môžu prelievať vodu, potápať rôzne predmety, či loďky, ktoré sa dajú posúvať po hladine, podnietia ich zmyslové vnímanie a motorické zručnosti.

Aquapark do vane Cotoons Smoby od 12 mesiacov

Detský aquapark do vane Smoby Cotoons

Túto šikovnú hračku do vane vďaka dvom prísavkám ľahko upevníte na povrch vane alebo na obkladačky. Deti tu majú k dispozícii pohyblivú sprchu, z ktorej po stlačení žltej hviezdy tečie voda do veľkej oranžovej mušle so žabkou Wabap. Je tu tiež vodný mlyn, malé akvárium s červenou rybkou, šmykľavka, ale aj visiace vedierko.

Hračky pre najmenších