Zvieratko v domácnosti – priateľ detskej imunity?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
30. mar'17

Mnoho ľudí si myslí, že zvieratá v domácnosti a malé deti k sebe nepatria. Opak je však pravdou. Zvieratá v spoločnej domácnosti nielenže nezvyšujú riziko alergií, ich výskyt môžu dokonca znížiť. Domáci miláčik v podobe psa alebo mačky je zároveň aj priateľom detskej imunity.

Vedci počas štúdie trvajúcej 18 rokov zistili, že ak sú deti v kontakte so psom alebo mačkou, tento fakt má len malý vplyv na neskorší výskyt alergií. Ak bol štvornohý chlpatý spoločník súčasťou domácnosti s bábätkom do jedného roku, u niektorých detí sa znížilo riziko alergických reakcií na iné alergény. Výskum prebiehal v USA a sledoval 565 detí v domácnostiach so psom alebo mačkou. Epidemiologička Ganesa Wegienka doň zapojila ženy, ktoré otehotneli v rokoch 1987 a 1989.

Domáce zvieratá a alergie

Bábätká narodené cisárskym rezom a zvieratá

Ukázalo sa, že veľkú službu robia domáce zvieratká v rodinách, v ktorých bábätko prišlo na svet cisárskym rezom. Vysvetlenie vedcov je logické – pri klasickom pôrode je dieťa vystavené  väčšiemu počtu baktérií v pôrodných cestách. Deti narodené cisárskym rezom získali mikróby zo svojho okolia práve vďaka zvieratkám a boli na tom lepšie v porovnaní s deťmi z rodín bez štvornohých miláčikov.

Pes a mačka urýchľujú dozrievanie imunitného systému

Iný výskum, ktorý prebiehal vo Fínsku zistil, že detičky, ktoré vyrastajú v prostredí so zvieratkom menej časti ochorejú na respiračné ochorenia a netrpia toľko ľahkými infekciami. Najlepšie výsledky dosiahli domácnosti so psíkom. Zvieratko v domácnosti pomáha imunitnému systému rýchlejšie dozrieť.

Deti a psy

Ako si vybrať psíka k deťom

K najpopulárnejším plemenám pre rodiny s deťmi patria zlatý retriever, labrador, pudel, írsky teriér, vyžla, novofundlanský pes, kólia, bulteriér, bígel či buldog. Obávať sa však nemusíte ani krížencov, častokrát vedia byť vernejšími spoločníkmi ako čistokrvný jedinec. Dôležitejšia ako pôvod je pokojná povaha. Psík, ktorý je v jednej domácnosti s deťmi by mal mať zároveň absolvovaný výcvik.

Pes v rodine s bábätkom nielenže zlepší imunitu detí, ale jeho prítomnosť pomôže aj vám. Maznanie sa so psíkom znižuje stres, upravuje krvný tlak a funguje ako antidepresívum. Spomeňte si na to, keď pôjdete nabudúce venčiť za dažďa, pretože nikomu inému z rodiny sa nechce :)

Jeho veličenstvo mačka

Ak nemáte čas na pravidelné venčenie, vhodným spoločníkom je mačka. K deťom sa hodia pokojné a flegmatické plemená ako Ragdoll, Mainská mývalia mačka, Sibírska, Birmanská či Manská mačka. Správne usmerňovaný vzťah medzi dieťaťom a mačičkou je obohacujúci pre obe strany. Tento štvornohý tvor je úžasný v tom, že si ponecháva svoj priestor a slobodu.

Štúdia výskumných pracovníkov z kolumbijskej univerzity v Mailam ukázala, že spolužitie s mačkou má ochranný účinok pred rozvojom astmatických príznakov u detí do piatich rokov. Imunitný systém detí, ktoré žili v spoločnej domácnosti s mačkou, bol obohatený o vyšší podiel protilátok a viac prispôsobený alergénom, ktoré mačky produkujú.

Deti a mačky

Tipy na nenáročné domáce zvieratko

V domácnosti nemusíte mať len psa alebo mačku. Pre dieťa môže maličké zvieratko znamenať viac ako najdrahšia hračka. Pre deti do troch rokov sú vhodné zvieratá, ktoré nevyžadujú veľa starostlivosti a nerobia hluk či neporiadok.

Jašterica

Plazy nie sú náročné na starostlivosť, pre začínajúcich chovateľov bez skúseností sú vhodné napríklad gekony. Sú to vytrvalé a odolné stvorenia, ktoré ani v dospelosti nedosiahnu veľkých rozmerov.

Vtáčik

Vhodným zvieratkom, ktoré naučí zodpovednosti je vtáčik. Kanáriky či korely nevyžadujú veľkú starostlivosť, ak budú v páre, zabavia sa navzájom. Potrebujú len pravidelné čistenie klietky, čerstvú vodu a stravu či hračku na pobavenie.

Škrečok

Škrečok, pieskomil a myš sú častými miláčikmi detí. Väčšina malých hlodavcov znesie niekoľko minútovú manipuláciu, pokiaľ ich deti budú opatrne držať a nie mačkať. Pozor však na ich útek, bežia veľmi rýchlo!

Morské prasiatko

Tento hlodavec je často prehliadaný na úkor jeho malých bratrancov. Prasiatka milujú hru na schovávačku a roztomilo pískajú vzrušením, keď vidia svojich majiteľov. Zvyčajne žijú v skupinách, preto je lepšie chovať ich v páre. Ak uprednostníte dve samičky, vyhnete sa nechcenému potomstvu párika či súbojom dvoch samcov.

Bojovnica pestrá

Rybičky sú samostatnou kategóriou domácich zvieratiek. Bojovnice sú najšťastnejšie v menších akváriách, filter  vody nie je nevyhnutný. Už z názvu je zrejmé, že je to rybička samotár a dve v spoločnom akváriu by bojovali až na smrť. Zdobenie akvária štrkom, rastlinami a ďalším príslušenstvom bude deti baviť.

Mravčia farma

Mravčie farmy nie sú žiadnou novinkou, populárne boli už v 50. rokoch, samozrejme, nie v našich končinách. Moderné farmy sú vlastne akvária so špeciálnym jedlým gélom namiesto piesku, ktorý vyvinula samotná NASA. Prednosťou farmy je, že sa nemusí čistiť. Je vhodná pre deti od 3 rokov.