S deťmi doma: ako zabaviť najmenšie deti a neskončiť v ponorke?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa, Výchova,
5 min
27. mar'20

V čase koronavírusovej pandémie, ktorá sa šíri celým svetom, sú mnohí rodičia nútení ostať doma. Celé rodiny tak spolu trávia 24 hodín denne a musia vymyslieť program nielen pre seba, ale najmä pre tých najmenších. Ako vyplniť čas deťom, ktoré boli zvyknuté na kamarátov zo škôlky či z detského ihriska, no zároveň si nájsť kúsok času pre seba?

Byť doma a nemusieť každý deň chodiť do práce bol doteraz sen mnohých rodičov, no už po pár dňoch je jasné, že realita nie je až taká ružová. Vírusové ochorenie COVID-19 nás totiž úplne odstavilo od verejného života a mnohých doslova uväznilo medzi štyrmi stenami. Ako si v tomto náročnom období poradiť a skĺbiť starostlivosť o deti a vlastné potreby?

Vytvorte si harmonogram

Deti všetkých vekových kategórií, ale aj dospelí, majú vo svojom živote denný harmonogram, ktorým sa treba riadiť aj počas pandémie. Samozrejme, teraz, keď ste s deťmi doma, treba rutinu trochu pozmeniť a prispôsobiť súčasnej situácii. Ak potrebujete pracovať z domu, pokúste sa vyčleniť si v rámci dňa pracovné hodiny a hodiny, ktoré venujete rodine. Každý deň však začínajte spoločnými raňajkami, hravou rozcvičkou a krátkym spoločným hraním. Potom môžete dieťatku pustiť rozprávku alebo vytiahnuť hračky, ktoré ho zabavia na dlhší čas a vy sa môžete pustiť do práce. V prípade menších detí využite na prácu aj poobedný spánok - ticho počas neho je ideálne na realizáciu naplánovaných videohovorov s kolegami.

Koronavirus homeoffice

zdroj foto: freepik

Striedajte sa

Nesnažte sa zvládnuť všetko bez pomoci. Ak je to možné, zapojte do starostlivosti o deti aj partnera a striedajte sa. Možností, ako výchovu detí počas nasledujúcich týždňov zvládnuť aj takto, je viacero. Jednou z možností je skoré vstávanie jedného z partnerov. Vstaňte o niečo skôr a pustite sa do práce skoro ráno, kým sa partner venuje deťom, pripravuje raňajky a hrá sa s nimi. Po spoločných raňajkách ho vystriedajte a doprajte trochu času na prácu jemu.

Druhou možnosťou je rozdelenie starostlivosti na zmeny. Ak musí jeden z vás chodiť do práce a ten druhý ostať s deťmi doma, prispôsobte tomu aj starostlivosť o deti. Pokúste sa so zamestnávateľom dohodnúť, že budete pracovať skoro ráno, počas poobedného spánku a vo večerných hodinách, keď sa partner vráti domov z práce a pri deťoch vás vystrieda.

Zapojte ich do domácich prác

Čudovali by ste sa, ako veľmi deti zaujímajú domáce práce. Zapojte ich do varenia, pečenia, umývania riadu, vysávania, či dokonca prania. Týmito aktivitami deti pocítia, že nie sú vylúčené z diania v domácnosti a zároveň sa naučia množstvo nových vecí. Najmä varením a pečením im dáte príležitosť dotknúť sa nových materiálov a povrchov - osievaním múky, rozbíjaním vajíčok aj miesením cesta si deti rozvíjajú hmatovú citlivosť.

So zvládnutím domácich prác v spoločnosti bábätka alebo dojčaťa vám pomôže aj nosič. S dieťatkom zaveseným na hrudi alebo na chrbte pohodlne zvládnete napríklad vysávanie, umývanie riadu, varenie, ale aj prácu za počítačom. Nosič alebo šatka na nosenie je vhodná najmä pri deťoch, ktoré potrebujú cítiť prítomnosť rodiča, ale pomôžu aj vám, pretože dieťatko máte stále na očiach.

Koronavirus slepa baba

zdroj foto: freepik

Hýbte sa spoločne

Počas sociálnej izolácie netreba zabúdať ani na dôležitosť pohybu. Naplánovaním zábavných pohybových aktivít alebo aspoň prechádzky mimo ľudí sa vám podarí dodržiavať dennú rutinu. Popri práci a starostlivosti o domácnosť si vyhraďte čas na spoločný pohyb s deťmi. Môžete si zaskákať alebo zatancovať (ak to dovoľujú podmienky), zacvičiť si spolu jogu, zahrať loptové hry alebo vytiahnuť z rukáva tromfy v podobe zábavných aktivít.

Zaspomínajte si na to, ako ste sa hrali v detstve vy - typickou hrou bol fúrik, kedy rodič alebo starší súrodenec chytil menšie dieťa za nohy a to muselo prejsť na rukách istú vzdialenosť. Veľa smiechu vám prinesie aj hra “Zem je láva”, ktorej princíp je veľmi jednoduchý. Deti sa smú po obývačke, resp. detskej izbe, pohybovať iba po vyvýšených povrchoch. Povolený je gauč, kreslá, vankúše či stolík, zakázaným územím je zem, ktorá je horúca ako láva. Hrajte sa spolu s deťmi a ukážte im, že aj vy sa viete odviazať. Tým si ich získate ešte viac na svoju stranu a dokážete, že nie ste iba rodič, ktorý neustále rozkazuje.

Pripravujte sa na Veľkú noc

Dochádzajú vám nápady na to, ako deti zaujať? Vytiahnite papiere, nožnice, pastelky, farby, štetce, jednoducho všetky výtvarné potreby, ktoré doma nájdete a pustite sa do výroby veľkonočných dekorácií. Veselá Veľká noc je tu čo nevidieť, a hoci bude tento rok iná, bez dekorácií sa jednoducho nezaobíde. Začnite už v predstihu farbiť vajíčka a vystrihovať zajačikov a kuriatka. Viac tipov na veľkonočné dekorácie nájdete v tomto článku.

Nezabúdajte na spánkovú hygienu

Rovnako ako denná rutina je dôležitá aj tá večerná. Jej súčasťou by mala byť večerná hygiena, s ktorou by ste mali začať minimálne pol hodinu pred uložením do postele. Prvým krokom je vypnutie televízie a odloženie mobilu a tabletu, čo pomôže utíšiť myšlienky a pripraviť sa na spánok. Nasleduje kúpeľ, oblečenie pyžamka, umývanie zúbkov a čítanie rozprávky na dobrú noc. Posledný spomenutý krok môžete občas vymeniť za počúvanie audiorozprávky, avšak nie sledovanie rozprávok v televízii. Viac o dôležitosti večernej rutiny spojenej so spánkovou hygienou si prečítajte tu.

Vytvorenie denného harmonogramu je v prípade sociálnej izolácie, ktorá ešte nejaký čas potrvá, kľúčom k úspechu. Nakreslite s deťmi farebný denný rozvrh, pokreslite ho, onálepkujte a zvládnite súčasnú situáciu bez toho, aby ste upadli do ponorkovej choroby.

zdroj titulnej foto: freepik