Kedy začať s dojčenskými príkrmami?

5 min
31. jan'17

Materské mlieko dáva bábätku potrebnú výživu pre správny vývoj. V prvom roku života by ste však svojmu drobcovi mali predstaviť aj tuhú stravu. Poradíme vám, kedy je najlepší čas na príkrmy a aké dobroty môžete drobčekovi pripraviť.

Kedy je správny čas?

Dojčené deti by mali začať s príkrmami až od šiesteho mesiaca. Nedojčené deti, môžu začať už skôr, medzi štvrtým a piatym mesiacom. Príkrmy však neznamenajú, že by ste mali prestať kojiť alebo podávať umelé mlieko. Práve naopak. Príkrmom zoznamujete svoje dieťatko s tuhou stravou a predstavujete mu nové chute.

Začať s príkrmom v 6. mesiaci je aj praktické. V tomto veku už deti takmer sedia, nakŕmite ich ľahšie a najmä znížite riziko, že jedlo drobčekovi zabehne. Menšie deti sa kŕmia pololežmo.

V období okolo 6 mesiacov sa už prerezávajú aj prvé zúbky. S rastom zúbkov sa tvorí aj viac slín, ktoré pomáhajú lepšie spracovať a stráviť potravu.

Aby deti mohli začať s príkrmami, musia byť schopné papať z lyžičky a prehĺtať aj inú ako tekutú stravu. Deti vo veku 6 mesiacov sú už na to pripravené. Rovnako je dostatočne vyvinutý aj ich tráviaci systém.

Zeleninové príkrmy pre deti

Najskôr zeleninka!

Je vhodnejšie začať zeleninovými príkrmami a až neskôr prejsť na tie ovocné. Má to jednoduchý dôvod. Vaše bábätko pozná z materského mlieka sladkú chuť a preto ju má najradšej. Ak začnete ovocím, ktoré je tiež sladké, budete mať problém predstaviť vášmu drobcovi iné chute. Začnite preto s chutnou zeleninou, ktorá sa navyše ľahko strávi.

Zeleninu predstavujte pomaly. Na začiatok sa odporúčajú kaše len z jedného druhu zeleniny. Začnite s mrkvou, tekvicou, mladým hráškom, cuketou a zemiakom. Keď si na ne zvykne a bude reagovať dobre, môžete zaradiť aj brokolicu, karfiol či petržlen. Zeleninu môžete časom začať kombinovať.

Ovocie začnite pridávať krátko po zelenine. Na začiatok je najvhodnejšie lokálne nestriekané ovocie. Teda napríklad nastrúhané jabĺčko, hruška, broskyňa, slivka alebo marhuľa bez šupky. Vhodný je aj roztlačený banán. Vyhnite sa ovociu, ktoré môže spôsobovať alergie. Jahody, kiwi či citrusy dieťaťu na začiatku nedávajte.

Domáci príkrm z mrkvy

recept domáci príkrm z mrkvy

Mrkvičku uvarte do mäkka a roztlačte vidličkou. Do misky nalejte trochu vody, v ktorej sa mrkva uvarila. Hustotu kaše určite podľa veku dieťatka. Pre najmenšie bábätká je vhodná redšia kaša, väčšie deti môžu jesť aj hustejšiu kašu. V prípade, že sa rozhodnete pripraviť mrkvičku na pare, na rozriedenie použite prevarenú vodu. Zo začiatku môžete do príkrmu pridať trochu materského mlieka.

Spoznávame chuť mäsa a vajíčka

Mäso pridávajte do príkrmov až o 3 - 4 týždne po začatí prikrmovania. Pediatri na prvotné zoznamovanie s mäsom odporúčajú hydinu a králika, neskôr môžete pridať teľacie a potom aj iné druhy mäsa. V približne rovnakom čase môžete do zeleninového príkrmu rozmrviť natvrdo uvarené žĺtko z vajíčka.

Domáci príkrm s mäsom

Recept je opäť veľmi jednoduchý. Dajte uvariť mäso, až kým nezmäkne, pridajte zeleninu a varte, až kým nie je všetko mäkké. Mäsko nakrájajte na malé kocky (alebo rozmixujte) a zmiešajte ho so zeleninou roztlačenou vidličkou. Opäť môžete kašu zriediť vývarom.

Príkrmy pre bábätká

Obilninové kaše majú čas

Kaše sú zvyčajne tretím jedlom, ktoré pridávame do jedálnička našich detí. Môžete si vybrať zo širokej škály kaší z obchodu, alebo deťom pripraviť kašu doma. Asi už tušíte, ktorá je možno lepšia pre zdravie vášho anjelika. Kaše z obchodu často obsahujú laktózu z mlieka a práve kvôli možným alergiám nie sú najvhodnejšou alternatívou pre malé bábätko.

Ak začnete príkrmy s kašou a priamo tou s obchodu, riskujete, že váš drobec bude odmietať prirodzenú chuť ovocia a zeleniny. Kaše sú často dochucované a dosladené. Pre malé deti do jedného roka sa odporúča najmä ryžová, pohánková alebo kukuričná kaša.

S mliečnymi výrobkami opatrne

Kravské mlieko nie je pre dojčatá vhodné. Do prvého roka by ste mlieko ako nápoj nemali dieťaťu dávať vôbec. Rovnako aj tvaroh, syry a mliečne dezerty s tvarohovým základom. Naopak, jogurt môžete predstaviť už medzi 7 - 8 mesiacom života. Aj to len v prípade, ak už vaše deti poznajú zeleninové a mäsové príkrmy, ako aj obilninové kaše. Ak sa predsa rozhodnete pre jogurt, určite vyberajte bez príchute. Nie sú vhodné nízkotučné jogurty, umelé dochucovadlá a čokoládová príchuť. Jogurt deťom radšej dochuťťe ovocím.

Predtým, než začnete prikrmovať

  • Príkrmy by mali byť súčasťou stravy popri dojčení alebo umelom mlieku.
  • Zo začiatku dávajte deťom len niekoľko lyžičiek príkrmu denne.
  • Začnite najskôr zeleninou, neskôr predstavte ovocie, mäso a až potom obilninové kaše.
  • Zeleninu upravte buď varením alebo na pare.
  • Uvarenú zeleninu alebo ovocie nemixujte, radšej ich roztlačte vidličkou. Takto si dieťa lepšie zvykne na tuhú stravu.
  • Nesoľte! Zaťažíte tým detský organizmus.
  • Dospelácke jedlá nepatria na tanier malých detí. Je to obrovská záťaž pre ich tráviaci systém.