Ako dieťatko zmení vašu kuchyňu

6 min
10. mar'20

Príchodom dieťatka do rodiny sa toho zmení veľmi veľa. Malý voňavý batôžtek postaví oboch rodičov do pozoru, pripraví vás o drahocenný spánok a dovolí si reorganizovať aj vašu domácnosť. Zmenám sa skôr či neskôr nevyhne ani kuchyňa, v ktorej budete prípravou chutných pokrmov tráviť veľa času. Ako teda bábätko zmení vašu kuchyňu?

Pripraviť sa, pozor, mňam!

V prvých mesiacoch po narodení bude príprava jedla pre bábätko veľmi jednoduchá. Vašou jedinou starosťou bude maximálne odsávanie materského mlieka a následne jeho ohrievanie. S tým vám hravo pomôže prístroj na prípravu mlieka Bib'expresso® Beaba, ktorý nielen ohreje už pripravené fľaše s mliekom, ale v priebehu niekoľkých sekúnd pripraví aj sunar. Nebudete si ho vedieť vynachváliť najmä v noci, keď budete mlieko ohrievať ešte v polospánku. Obsluhovať ho totiž nie je žiadna veda a dokážete to aj jednou rukou.

V neskorších mesiacoch, v čase, keď už dieťatko z materského mlieka presedlá na prvé príkrmy, vám život uľahčí parný hrniec Beaba Babycook®. Vďaka jeho šikovnosti nebudete musieť dlhé minúty stáť nad sporákom a kontrolovať zeleninu a ovocie, ktoré neskôr premeníte na chutné kaše. Parný varič a mixér v jednom od značky Beaba dokáže v priebehu 15 minút uvariť jedlo na pare a následne ho vďaka nožom s cyklónovým efektom dôkladne rozmixuje. U nás nájdete rovno niekoľko typov parných varičov od prvého ikonického modelu až po dvojité parné variče vhodné do rodín s viacerými deťmi. Vyberte si ten, ktorý sa najviac hodí do vašej kuchyne - bude nielen nenahraditeľným pomocníkom, ale zároveň štýlovou dekoráciou.

Kuchyna ohrievac flias

Na horšie časy

Je úplne prirodzené, že ako rodičia (nielen čerství) nebudete vždy stíhať a aj dokonale zorganizovaný deň vám bábätko niekedy raz-dva preplánuje podľa seba. Vtedy je dobré mať v zásobe pár porcií jedla, ktoré iba zohrejete v mikrovlnke alebo v rúre. Pripraviť vždy čerstvé jedlo je síce skvelé, no vytiahnuť z mrazničky vopred uvarené kaše je vždy lepšie ako zachraňovať situácii kupovanými výživami s množstvom éčok.

S dózami na uskladnenie jedla Beaba sa nemusíte báť prepustenia nechcených pachov z iných jedál, pretože vzduchotesné viečka nepustia žiadnu arómu dnu ani von. V kuchyni tiež určite oceníte multidávkovače na jedlo s presne rozdelenými dávkami jedla. Po vybratí z mrazničky jednoducho stačí vytlačiť von potrebný počet dávok, rozmraziť a je to! Dávkovače však majú aj iné využitie - môžete ich používať ako formy na pečenie, pretože sú vyrobené z hrubého, pružného silikónu a prežijú aj extrémne teploty od -55°C až do 210 °C.

Kuchyna dozy

Od cumlíka k lyžičke

Fľaše na kŕmenie sú v domácnosti s bábätkom nevyhnutné od prvého dňa. Možno spočiatku samy seba presviedčate, že budete odhodlane dojčiť, no nikdy neviete, kedy sa vám fľaša na dojčenie zíde. S ňou môže dieťatko bez problémov nakŕmiť aj manžel - stačí ju naplniť odsatým materským mliekom. Vo vašej kuchyni by nemali chýbať minimálne dve fľaše s cumlíkmi pre rôzne vekové kategórie - s otvormi rôznych veľkostí sa dieťatko na jeden glg napije presne toľko mlieka, koľko potrebuje.

Okolo 4-6 mesiaca vaše bábätko objaví čaro prvých príkrmov v podobe všakovakých kašičiek. Tie už bude papať lyžičkami - spočiatku s vašou pomocou, neskôr sa bude snažiť trafiť do úst na vlastnú päsť. Na to sú ako stvorené tréningové lyžičky s ergonomickými rúčkami a sú navrhnuté špeciálne pre potreby malých detí. S týmito lyžičkami sa vaši papkáči naučia jesť oveľa rýchlejšie ako s klasickými lyžičkami, preto by mali mať vo vašej kuchynskej zásuvke takisto svoje stále miesto.

Kuchyna krmenie

Pohodlné kŕmenie

Bezproblémové kŕmenie je snom každého rodiča. Realia sa však častejšie podobá na vojnu, ktorej výsledok je tanier hore nohami, jedlo na zemi aj na strope, hladné dieťa a rodič na pokraji zrútenia. O pohodlné kŕmenie sa postarajú nielen vyššie spomenuté fľaše a lyžičky, ale aj jedálenská stolička Up & Down High Chair. Polohovateľnú stoličku rýchlo prispôsobíte výške stola, takže dieťatko bude na rovnakej úrovni s ostatnými členmi rodiny. Vďaka tejto pohodlnej stoličke sa deti naučia správne sedieť a napokon aj stolovať.

O (aspoň trochu) menší neporiadok sa zase postarajú podbradníky, ktoré síce neochránia rodiča a steny kuchyne, ale ich pomoc tak či tak oceníte. Pri výbere sa zamerajte hlavne na podbradníky so “zásobníkom” na jedlo - ten majú väčšinou plastové podbradníky, ktoré po jedle stačí umyť v umývadle a nechať vysušiť. Vďaka nim bude kŕmenie bezbolestné pre obe strany a to, čo by za iných okolností skončilo na oblečení dieťatka, skončí “iba” v zásobníku.

Kuchyna jedalenska stolicka

Poriadok a bezpečnosť

Príchod dieťatka do domácnosti zmení nielen váš denný harmonogram, ale aj usporiadanie kuchyne a váš pohľad na poriadok. Možno na vašej kuchynskej linke doteraz vládol z času na čas chaos a nie vždy sa to tam lesklo ako z katalógu. Samozrejme, udržať kuchyňu v dokonalom poriadku je s bábätkom v náručí takmer nemožné, no isté pravidlá by ste si predsa len mali osvojiť. Umývanie riadu, ktorého bude odteraz trošku viac, vám uľahčí sterilizátor dojčenských fliaš, cumlíkov, ale aj iných kuchynských pomocníkov. Tento skvelý prístroj zvládne za rekordných 6 minút odstrániť až 99,9% baktérií. Pomocnú ruku vám podá aj odkvapkávač dojčenských fliaš a čistiaca kefa, ktorú budete mať vďaka praktickému držiaku vždy po ruke.

Obdobie objavovania sveta sa zase nezaobíde bez rôznych bezpečnostných opatrení, ktoré zabránia deťom loziť do skriniek a zásuviek. Na prvý pohľad sa to možno nezdá, no každý domov je plný nástrah a stačí chvíľka nepozornosti a odrenina (v tom lepšom prípade) je na svete. Popremýšľajte nad tým, akým spôsobom môžete jednotlivé miestnosti v dome premeniť na bezpečné zóny. Nebojte sa siahnuť po bezpečnostných bránach alebo uzáveroch. Vôbec to neznamená, že sa nedokážete o bábätko postarať svojpomocne, práve naopak. Znamená to, že vám na jeho zdraví záleží natoľko, že urobíte všetko pre to, aby ste ho ochránili.

Kuchyna odkvapkavac

Na prvý pohľad drobné zmeny, ktoré so sebou bábätko prináša, vám uľahčia život a starostlivosť o uzlíček šťastia, ktorý ste si so sebou z pôrodnice priniesli. Stavte na overené pomôcky, ktoré otestovali nielen odborníci, ale aj starostliví rodičia a vychutnávajte si rodičovstvo naplno.

Pripravte sa na príchod bábätka