10 najčastejších problémov pri dojčení a ako si s nimi poradiť - 1. časť

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
5 min
31. aug'20

Veľa mlieka, málo mlieka, zapálené bradavky, bolestivé dojčenie… toto je iba zlomok problémov, s ktorými sa mamičky pri dojčení stretávajú. Dojčenie je síce prirodzené, ale nie vždy je tento krásny kontakt medzi mamičkou a bábätkom bezbolestný a bezproblémový. Prinášame vám užitočné rady na 10 najčastejších problémov, ktoré trápia dojčiace maminy.

Problém: Bolestivé bradavky

Začiatky dojčenia sú bolestivé pre každú mamičku, najmä ak ide o jej prvé bábätko a nemá s tým žiadne skúsenosti. Mierna bolesť je preto celkom bežná, pozornosť treba zbystriť v prípade, že bolesť pretrváva aj pri ďalších dojčeniach a je dlhotrvajúca, teda nesprevádza iba prvé minúty priloženia bábätka. Najčastejším problémom je práve nesprávne priloženie bábätka k prsníku, ale tiež fakt, že bradavky si na ústa bábätka musia zvyknúť.

Riešenie: Upravte techniku dojčenia. Bradavkou krúžte okolo úst bábätka, kým ich doširoka neotvorí. Je to reflex, takže väčšina novorodencov na bradavke “zakotví”. Priložte bábätko tak, že jeho spodná pera bude pod bradavkou, nie na nej. Brada a noštek bábätka by sa mali dotýkať prsníka a vy by ste nemali vidieť bradavku ani spodnú časť dvorca. Dôležité je tiež prikladať bábätko k prsníku, nie prsník k ústam bábätka (a už vôbec nie nasilu).

Dojcenie problemy

zdroj foto: freepik

Problém: Upchatý mliekovod

Častým problém mamičiek nie je iba nedostatok mlieka, ale aj príliš veľa mlieka. Podobne ako neočakávaná dlhšia pauza medzi kŕmením bábätka, aj nadbytok mlieka môže spôsobiť upchatie mliekovodu. To sa môže prejaviť začervenaním, bolestivosťou prsníka pri dotyku a najčastejšie vytvorením hrčiek zo zaschnutého mlieka. Mliekovod sa však môže upchať aj z iných dôvodov. Niekedy za to môže stlačenie prsníka počas spánku, nesprávne odsávanie mlieka alebo nekvalitná/dosluhujúca pumpa, ale tiež náraz do prsníka.

Riešenie: Na upchatý mliekovod existuje pár účinných riešení. Prvým z nich je prikladať bábätko najprv k bolestivému prsníku, čím sa množstvo mlieka zníži a mliekovod sa rýchlejšie prečistí. Odborníci (ale aj skúsené mamičky) odporúčajú tiež prikladať teplé obklady a prsník masírovať. Pomôže aj jemné vibrovanie - existujú na to špeciálne masážne prístroje, no nemusíte do nich investovať, úplne postačí aj spodná časť elektrickej zubnej kefky.

Problém: Popraskané bradavky

Bradavky môžu byť počas dojčenia nielen bolestivé, ale aj popraskané. Ide zväčša o dôsledok nesprávneho prikladania bábätka alebo intenzívneho odsávania, no príčinou môže byť aj infekcia či jednoducho suchá pokožka. Niektoré maminy sa dokonca v súvislosti s popraskanými bradavkami sťažujú na mierne krvácanie. Popraskané bradavky však nepredstavujú žiadny vážny problém.

Riešenie: Podobne ako pri mnohých iných problémoch pri dojčení, aj za popraskanými bradavkami je najčastejšie nesprávna poloha pri dojčení. Dohliadnite na to, aby si bábätko do úst vzalo veľkú časť dvorca a aby mlieko neťahali iba “povrchovo”, čím bradavku ešte viac dráždi. Popraskaným bradavkám uľavia gélové vankúšiky, ošetrujúce krémy na bradavky a vo vážnejších prípadoch aj lieky proti bolesti.

Hojenie urýchli aj materské mlieko, ktoré necháte po dojčení zaschnúť na bradavkách. Dôležitá je tiež hygiena - na povrchu popraskaných bradaviek sa totiž môžu usádzať baktérie, ktoré prenikajú pod povrch a dostávajú sa do materského mlieka. Nezabúdajte si preto boľavé bradavky umývať aspoň dvakrát denne vodou a mydlom.

Dojcenie pumpa

Problém: Hromadenie mlieka

Príliš veľké prsia doslova naliate mliekom takisto spôsobujú problémy. Bábätko sa nevie dobre prisať a prsia plné mlieka prinášajú nepohodlie aj mamičke. Tento problém ženy trápi najmä v prvých dňoch dojčenia, kedy sa mlieko vytvára v podstate non-stop a jeho produkcia ešte nie je prispôsobená potrebám bábätka. Materské mlieko sa môže hromadiť aj v prípade, že medzi dojčením sú príliš dlhé pauzy alebo keď bábätko nedokáže dobre sať.

Riešenie: Ešte pred dojčením skúste trochu mlieka odstriekať, čím spustíte tok mlieka a bábätko sa nebude musieť na začiatku kŕmenia trápiť s “pumpovaním” mlieka. Jednoduchým riešením je tiež prikladať bábätko čo najčastejšie a mlieko odsávať alebo odstriekavať.

Problém: Mastitída

Mastitída, teda zápal prsníka, je spôsobená bakteriálnou infekciou. Príznaky mastitídy sú podobné chrípke, mamička trpí zvýšenými teplotami a bolesťou v prsníkoch, ktorá môže vystreľovať až do podpazušia. Mastitída sa najčastejšie objavuje počas prvých týždňov po narodení bábätka.

Riešenie: Najúčinnejším riešením je nasadenie antibiotík, no táto infekcia niekedy ustúpi aj bez nich. Dôležité je aj počas nákazy stále dojčiť, poprípade mlieko odsávať a prsníky vyprázdňovať, pretože hromadenie mlieka môže priebeh mastitídy iba zhoršiť.

Nádherné okamihy počas dojčenia môžu narušiť nepríjemné problémy, s ktorými sa stretne každá mamička. Na každý z nich však existuje riešenie, vďaka ktorému bude dojčenie čoskoro opäť bezproblémové a bez bolestí.