10 najčastejších problémov pri dojčení a ako si s nimi poradiť - 2. časť

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
5 min
04. sep'20

Pohľad do očí vášho bábätka počas dojčenia je na nezaplatenie a nejedna mamička sa počas tohto momentu rozplýva. Dojčenie však môžu sprevádzať aj nepríjemnosti, ktoré často vyústia až do odstavenia bábätka. Ako si s nimi poradiť a dojčiť bábätko čo najdlhšie bez problémov? Prečítajte si v druhej časti článku o najčastejších problémoch pri dojčení.

Problém: Kvasinková infekcia

Dojčiace mamičky môže počas obdobia dojčenia prekvapiť aj kandidóza, čiže kvasinková infekcia, ktorá vzniká v ústach bábätka a na bradavky sa prenáša práve počas dojčenia. Prejavuje sa začervenanými, lesklým bradavkami a bolesťou nielen počas dojčenia, ale aj po ňom. Mamičky sa tiež sťažujú na svrbenie v oblasti bradaviek. Príznaky hľadajte tiež u bábätka - v ústnej dutine sa vytvorí biely tvarohovitý povlak.

Riešenie: Kandidóza sa dá úspešne liečiť antimykotikami, v prípade kvasinkovej infekcie na bradavkách a v ústach bábätka vám lekár s najväčšou pravdepodobnosťou predpíše alebo odporučí Candibene či Canespor krémy. Veľmi dôležitá je pri kandidóze hygiena a sterilizácia všetkého, čo sa dostane do kontaktu s ústami bábätka a vašimi prsníkmi.Dojcenie problemy blog

zdroj foto: freepik

Problém: Príliš málo mlieka

Dojčenie sa v podstate riadi systémom ponuky a dopytu. Čím viac dojčíte, odsávate či odstriekavate, tým viac mlieka vaše telo vyprodukuje. Niekedy však nastane problém a táto rovnica sa naruší. Za nízkou laktáciou sa môžu ukrývať viaceré dôvody, preto neváhajte s návštevou lekára alebo laktačného poradcu.

Riešenie: Tvorbu mlieka podporíte častým prikladaním bábätka viackrát počas dňa. Pomôcť môžu aj rôzne čaje na podporu tvorby mlieka. Takéto čaje pre dojčiace mamičky väčšinou obsahujú zmes bylín, ako napríklad senovku grécku, aníz, fenikel, rascu a železník. Dôležitý je tiež oddych mamičky, pretože za nedostatočnou laktáciou sa môže ukrývať aj taká “banalita”, akou je stres a nedostatok spánku.

Problém: Bábätko zaspáva na prsníku

Novorodenci sú počas prvých týždňov po narodení ospalí a nieked sa naozaj stane, že bábätko počas dojčenia zaspí priamo na prsníku maminy. Samozrejme, nejde o žiadny závažný problém, no ukrývať sa za ním môže nielen únava bábätka, ale aj fakt, že z prsníka netečie mlieko a bábätko tak stráca “objekt” svojho záujmu. Je to totiž práve tečúce mlieko, čo udržiava bábätko bdelé a zaujaté.

Riešenie: Tok mlieka je najrýchlejší vždy na začiatku pri spúšťacom, tzv. letdown reflexe. Ak chcete efektivitu tohto reflexu zvýšiť, bábätko priložte najprv na prsník, ktorý je plnší. Keď budete cítiť, že sanie bábätka sa spomaľuje a bábätko zaspáva, začnite masírovať prsník a stláčajte ho palcom a ukazovákom, čím podporíte tok mlieka. Môžete tiež jemne fúkať do tváre bábätka, hladkať mu hlávku a vyskúšať zmeniť polohu pri dojčení.Dojcenie problemy poloha

zdroj foto: freepik

Problém: Vpadnuté bradavky

Vpadnuté bradavky trápia viacero žien, než by ste si mysleli. Neviete, či sa tento problém týka aj vás? Stlačte si palcom a ukazovákom dvorec a sledujte, čo robí bradavka. Ak má tendenciu “skryť sa” dovnútra a nevyčnieva von, pravdepodobne máte vpadnuté bradavky. S dojčením sa však nemusíte vôbec rozlúčiť. Aj mamičky s vpadnutými bradavkami dokážu dojčiť, s čím im najčastejšie pomôže laktačná poradkyňa.

Riešenie: Žiaľ, s vpadnutými bradavkami vám nepomôže zmena polohy ani správna technika prisatia bábätka. Ak vás trápi tento problém, použite pred dojčením pumpu na odsávanie mlieka, ktorá vám bradavku vytiahne von a následne bábätko priložte k prsníku. Vpadnuté bradavky môžete začať “naprávať” už počas tehotenstva. V lekárňach nájdete tzv. formovače bradaviek, ktoré predlžujú skrátené väzivo vpadnutých alebo plochých bradaviek. Známy je tiež systém Avent Niplette, ktorý funguje na princípe obrátenej injekčnej striekačky. Používaním tohto systému sa vytvorí podtlak na bradavku, ktorá sa vysunie von.

Problém: Bolestivý spúšťací reflex

Letdown reflex, teda spúšťací reflex, je moment na začiatku dojčenia, počas ktorého sa rýchlo spustí mlieko a bábätko začína piť. Mamička môže pociťovať jemné mravenčenie v prsníku, ktoré je dobrým znakom toho, že reflex funguje tak, ako má. Môže sa však stať, že spúšťací reflex je pomalší a matka počas neho dokonca cíti bolesť. Stretávajú sa s tým najmä mamičky, ktoré majú nadmernú produkciu mlieka.

Riešenie: Ak vás trápi bolestivý spúšťací reflex práve kvôli nadmernému množstvu mlieka, vyskúšajte bábätko dojčiť prevažne z bolestivého prsníka a strany vymeňte len vtedy, ak je to potrebné. V prípade, že v čase letdown reflexu pociťujete príliš veľkú bodavú bolesť, navštívte lekára, ktorý vás dôkladne vyšetrí a vylúči kvasinkovú či bakteriálnu infekciu.

Bolesti pri dojčení sú často príčinou skorého odstavenia bábätka. Drvivá väčšina z nich však má svoje riešenie, ktoré si vyžaduje “iba” trpezlivosť a nájdenie správnej techniky dojčenia. Dojčenie by nemalo byť bolestivé, ale krásne a malo by podporovať pevné puto medzi mamičkou a bábätkom. Držíme vám palce, nech je vaše dojčenie bezbolestné.