Všetko, čo potrebujete vedieť o dojčení s COVID-19

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
4 min
11. jan'21

Dávate si pozor, chránite seba aj okolie, dodržiavate všetky opatrenia, no výsledok testu na nový koronavírus je aj tak pozitívny. Čo robiť, ak takáto situácia nastane a vy navyše dojčíte? Môžete materským mliekom nakaziť bábätko? Je dojčenie bezpečné, ak v tele matky koluje vírus COVID-19?

Nový typ koronavírusu robí neplechu vo svete už viac ako rok a vyvoláva stále nové otázky, na ktoré sa vedci snažia čo najrýchlejšie nájsť odpoveď. Budúce alebo čerstvé mamičky si už určite stihli položiť otázku, či môžu svoje bábätko nakaziť počas dojčenia. Ukrýva sa vírus aj v materskom mlieku? A môžem vôbec dojčiť, ak som mala pozitívny test na COVID-19?

Koronavírus a materské mlieko

Podobne ako predošlý koronavírus SARS-CoV, ani najnovší typ SARS-CoV-2 (ktorému všetci hovoríme jednoducho koronavírus, resp. COVID-19) sa podľa výskumov v materskom mlieku nenašiel. Táto jednoduchá odpoveď však mamičkám zrejme stačiť nebude. Dobrou správou je, že samotným pitím materského mlieka svoje bábätko nenakazíte, no ako dojčiť a vyhnúť sa priamemu kontaktu s dieťatkom?

Na základe výskumov vieme, že nový typ koronavírusu sa prenáša drobnými kvapôčkami vo vzduchu, keď infekčná osoba kýcha, kašle alebo rozpráva. To, že na svoje bábätko neprenesiete nákazu cez materské mlieko, ešte neznamená, že ho nemôžete nakaziť vôbec. Ak vám bol potvrdený koronavírus alebo máte podozrenie, že výsledok testu bude pozitívny, nemusíte prestať s dojčením, no je potrebné dodržiavať všetky prísne opatrenia, ktoré minimalizujú riziko nákazy.Korona dojcenie matka

zdroj foto: freepik

Bezpečné dojčenie

Je úplne prirodzené, že ak vám dojčenie ide, nechcete s ním prestať a už vôbec sa nechcete od svojho bábätka izolovať na niekoľko dní. Ak to váš zdravotný stav dovoľuje, v dojčení môžete pokračovať, avšak nezabúdajte na nasledujúce odporúčania:

  • Umývajte si ruky. Bábätka sa dotýkate čistými rukami aj za bežných okolností, teraz je to však ešte dôležitejšie. Dôkladne si umyte ruky pred aj po držaní dieťatka, ale aj pred a po tom, čo ste v rukách držali napríklad fľašu či akúkoľvek detskú hračku.
  • Noste rúško. Na nosenie rúška ste už určite zvyknutí, no nosiť ho vo vlastnom dome a v prítomnosti bábätka niekomu nemusí dávať zmysel. Ak dojčíte, nasadenie rúška je nevyhnutné, a to aj vtedy, ak dieťatko držíte na rukách, prebaľujete ho, kúpete a prihovárate sa mu. Vieme, že rúško je nepohodlné a jeho nosenie v prítomnosti bábätka je nepríjemné. Myslite však na to, že doba, počas ktorej ste infekční, trvá iba niekoľko dní a obetovať trochu komfortu za zdravie dieťatka určite stojí.
  • Dezinfikujte. A to všetky povrchy, teda prebaľovací pult, postieľku, ale aj fľaše, hračky a oblečenie. Dezinfikujte aj povrchy, ktorých ste sa nedotkli, no mohli sa na nich usadiť kvapôčky vzduchu. Udržujte svoj domov čistý viac než kedykoľvek predtým.
  • Odsávajte. Bojíte sa dojčenia aj napriek tomu, že môže byť bezpečné, no nechcete bábätku odoprieť materské mlieko? Odsávajte ho. Vďaka takej vymoženosti, akou odsávačka mlieka určite je, môže dieťatko nakŕmiť aj partner či iný člen rodiny a vy sa nemusíte strachovať, že svojím dotykom bábätko nakazíte. Dbajte však na dostatočnú sterilizáciu fliaš a cumlíkov.
  • Zásobte sa sunarom. Kŕmiť bábätko istý čas sunarom nie je hanbou ani zlyhaním. Necítite sa na dojčenie? Nechcete zbytočne riskovať? Je pre vás dojčenie počas choroby skôr utrpením? Prejdite na sunar, ktorý dieťatku takisto dodá potrebné výživné látky a dostatočne ho zasýti.

Nákaza novým koronavírusom počas dojčenia neznamená automaticky koniec sveta. Pri dodržaní všetkých odporúčaní budete môcť už čoskoro znova privoňať k hlávke svojho bábätka a vybozkávať mu celé telíčko.