Ako vychovať šťastného introverta v extrovertnej dobe?

  Kategórie: Výchova,
8 min
27. okt'20

Isaac Newton, Steve Wozniak, Bill Gates, Emma Watson, J.K. Rowling aj Gándhí. Týchto ľudí nespája iba sláva, ale aj fakt, že boli a sú introverti, ktorí zmenili svet. Nelákajú ich veľké davy a užívajú si čas strávený osamote, kvôli čomu sú často nechápaní a spoločnosťou odsúvaní na vedľajšiu koľaj. Máte pocit, že aj vám doma rastie introvert? Prezradíme vám, prečo to nie je na škodu a ako z neho vychovať šťastného a úspešného človeka.

Introvert potrebuje samotu

Podľa uznávaného psychoterapeuta C.G. Junga introvertov priťahuje vnútorný svet myslenia a cítenia, záleží im na význame vecí a udalostí a energiu si dobíjajú tým, že sú sami so sebou. Opakom sú extroverti, ktorí potrebujú byť obklopení ľuďmi, vrhajú sa do diania okolo seba a trpia, keď majú stráviť dlhší čas osamote.

Stotožňuje sa s ním aj Susan Cain, autorka knihy Úspešný introvert: Sila introvertov vo svete, ktorý nikdy neprestáva hovoriť. “Introverti sa cítia dobre aj vtedy, keď nie sú obklopení podnetmi, lúštia krížovku alebo čítajú knihu. Pracujú pomalšie, no premyslenejšie a radi sa sústredia na jednu úlohu, pričom majú neuveriteľnú schopnosť koncentrácie”, píše Susan vo svojej knihe.

Introverti sú pritom veľmi často skvelými rečníkmi, na obchodných rokovaniach podávajú vynikajúce výkony a na večierkoch si ich chce každý uchmatnúť aspoň na chvíľu pre seba, no introverti si počas takýchto akcií po chvíli želajú iba jedno - byť doma v pyžame. Introvert radšej počúva ako hovorí (práve preto sú z nich uznávaní psychológovia) a radšej sa vyjadruje písomne ako verbálne. Nevyhľadáva konflikty a pred prázdnymi rečami uprednostňuje hlbší rozhovor, ktorý ho prinúti zamyslieť sa.

V skratke - introvert nie je mizantrop ani askét. Je to individualista, ktorý je najproduktívnejší, keď pracuje sám, vie, kde a kedy sa cíti najlepšie, má pár priateľov na celý život a zopár koníčkov, ktoré sú pre neho vášňou.

Introvert vychova

Moje dieťa je introvert, čo s tým?

Spĺňa vaše dieťa všetky znaky introverta? Neľakajte sa, nie je to choroba a už vôbec nie je potrebné introvertné správanie liečiť. Prvou prekážkou, ktorú musíte prekonať, ste vy. Ako rodič musíte akceptovať, že vaše dieťa je introvert a nikdy nebude tzv. social butterfly (človek, ktorý je veľmi spoločenský a bezstarostný, nepatrí do žiadnej konkrétnej partie ľudí, ale “lieta” od jednej skupinky k druhej, nevytvára si hlboké priateľské vzťahy). Potom treba dieťa ubezpečiť, že nie je choré, čudné ani asociálne. Netlačte na svoje dieťa, aby viedlo aktívnejší spoločenský život. To, že vy uprednostňujete veľké davy ľudí, ešte neznamená, že také musí byť aj vaše dieťa. Prijmite ho také, aké je a počas výchovy sa nalaďte na jeho tempo.

Ďalšia vec, ktorú môžete podľa Susan Cain pre svoje dieťa urobiť, je naučiť ho reagovať na nové situácie, z ktorých majú introverti strach. Inak reagujú nielen na nových ľudí, ale aj miesta a udalosti. Nezamieňajte si opatrnosť dieťaťa s neschopnosťou prispôsobiť sa novým podnetom. Ak dieťa cúvne, je to kvôli niečomu novému (často je príčinou aj nadmerná stimulácia rodičmi a nútenie), nie kvôli ľudskému kontaktu. Svoje o tom vie aj Steve Wozniak, spoluzakladateľ spoločnosti Apple:

Väčšina vynálezcov a inžinierov, s ktorými som sa stretol, sú ako ja - sú hanbliví a žijú vo svojej hlave. Sú takmer ako umelci. Vlastne by som povedal, že tí najlepší z nich aj umelcami sú. A umelci pracujú najlepšie vtedy, keď sú sami a keď môžu kontrolovať dizajn svojho vynálezu bez toho, aby im do toho hovorili marketéri a iné výbory. Neverím, že niečo skutočne prevratné bolo navrhnuté výborom.

Cituje Steva Susan Cain a súhlasí s tým, že introverti najlepšie pracujú sami a nie v tíme.

Aj výskumy dokazujú, že tvoriví ľudia sú najčastejšie introverti. Neznamená to, že medzi extrovertmi žiadneho umelca nenájdete, no v skupine veľmi kreatívnych ľudí budú s najväčšou pravdepodobnosťou prevládať introverti. No prečo je to tak? Ukrýva sa v tichých osobnostiach nejaká zvláštna kvalita, ktorá podporuje kreativitu? “Introverti dávajú prednosť samostatnej práci, a práve samota môže byť spúšťačom inovácie a kreativity. Veď jedným z najznámejších svetových introvertov bol aj Isaac Newton,” píše Susan Cain. Inými slovami, ak ste v záhrade, sedíte pod stromom a ste zahĺbení do svojich myšlienok, zatiaľ čo všetci ostatní sa zabávajú na terase, jablko spadne na hlavu s najväčšou pravdepodobnosťou práve vám.

Buďte mu oporou a rešpektuje jeho súkromie

Kľúčom je vystavovať dieťa novým situáciám postupne, rešpektovať limity malého (ale aj veľkého) introverta a neustále deti uisťovať, že ich správanie a pocity sú prirodzené a normálne. Neunáhlite sa a prispôsobte sa tempu svojho dieťaťa. Na problém v tejto fáze môžu naraziť najmä rodičia extroverti, ktorí nechápu, prečo sa ich dieťa nechce okamžite skamarátiť s inými deťmi na ihrisku a čo je zlé na futbalovom krúžku. Introverti sú nezávislí individualisti a hlavne v detskom veku ich treba za interakciu s inými rovesníkmi pochváliť a povzbudzovať ich. Nadviazať rozhovor so skupinou iných detí môže byť pre introverta rovnaké, ako keby ste ho hodili do rozbúreného mora, a to zrejme neurobí nijaký rodič.

Introverti sú hanbliví a utiahnutí do seba, čo je zrejme aj prípad vášho drobca. Nikdy však takto svoje dieťa nenazývajte priamo pred ním, pretože tejto nálepke uverí a nervozitu z nových vecí bude vnímať ako svoju stálu vlastnosť, nie ako emóciu, s ktorou sa dá pracovať. Hanblivosť je totiž ešte stále považovaná za negatívnu vlastnosť a plachí ľudia sú často terčom šikany. Nevyčítajte svojim deťom túto stránku ich osobnosti a naučte ich pracovať s touto emóciou. Vopred ich napríklad pripravte na to, ako to bude vyzerať na narodeninovej oslave spolužiaka a dorazte medzi prvými. Vaše dieťa bude mať obrovskú výhodu, pretože nevtrhne do veľkej skupiny detí.

Neprirodzeným je aj školské prostredie, ktoré deti nabáda k skupinovej práci. “Hrozbou” je z pohľadu introverta telesná výchova (od prezliekania v spoločných šatniach až po kolektívne športy), ale aj diskusie na hodine literatúry. Bežný školský deň neposkytuje deťom dostatok priestoru na premýšľanie a tvorbu, čo z introvertov vysáva energiu, nie ich stimuluje, ako by to malo správne byť.

Neľutujte introverta a nemyslite si, že vášmu dieťaťu niečo chýba, keď odmietne ísť von s kamarátmi a radšej sa pohodlne usadí do kresla s obľúbenou knihou. Introverti sú myslitelia, ktorí potrebujú byť osamote, iba málokedy sa nudia a majú dva či tri záujmy, ktoré nemusia nevyhnutne zdieľať s priateľmi. Veľmi často sa stáva, že sa so svojimi koníčkami nikomu nepriznajú, pretože inklinujú k na prvý pohľad nezvyčajným záľubám, ktorým sa však vedia oddať naplno. Z vášho dieťaťa zrejme nikdy nebude extraligový hokejista, avšak možno v ňom drieme klavírny génius, budúci spisovateľ, botanik, hollywoodsky kameraman, fotograf či šachový majster.Introvert hra

Perfektné aktivity pre introvertné deti

Počas prvej vlny koronavírusovej pandémie napísala americká komička Aparna Nancherla na svoj twitter status, s ktorým sa okamžite stotožnili introverti po celom svete. Jej slová “Óó, zrazu chcú všetci vedieť, ako sa introverti zabávajú”, obleteli celý virtuálny svet a ukázali, že práve v takýchto časoch majú introverti navrch a nečakajú ich dlhé týždne nudy. Práve naopak.

Podobne ako introvertom-dospelákom, ani introvertným deťom nebude chýbať kolektív, v ktorom sa necítia vo svojej koži. O ich program počas voľných chvíľ sa pravdepodobne ani nebudete musieť postarať, pretože introverti sú samostatní a zábavu si nájdu bez vás. Ak by ste im predsa len chceli dať na výber, toto sú aktivity, ktorými udriete na tú správnu strunu:

  • Maľovanie a kreslenie
  • Ručné práce - vystrihovanie, výroba dekorácií
  • Puzzle
  • Šach
  • Hra na hudobný nástroj
  • Individuálny šport - atletika, plávanie, lyžovanie, beh, bicyklovanie
  • Čítanie
  • Hra s domácimi zvieratami
  • Hranie na javisku a improvizácia

Uisťujte svoje dieťa, že chápete jeho nepokoj, no opatrne ho vyzývajte k tomu, aby robilo malé kroky vpred. Majte však na pamäti, že introverti pracujú pomalšie, no o to intenzívnejšie a nenúťte ich zmeniť tento spôsob. Mohli by ste totiž docieliť pravý opak - deti by svoju snahu vzdali aj napriek tomu, že ich daná činnosť baví, a to práve preto, že ich neustále sledujete a dôkladne monitorujete každý progres. Dajte introvertom čas a priestor a oni vás odmenia neuveriteľnými výsledkami, o ktorých sa možno dozvie celý svet.