Tehotenstvo týždeň po týždni: 19. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
15. jún'20

Tak čo myslíte, bude to dievčatko alebo chlapček? V 19. týždni ste už opäť o čosi bližšie k zodpovedaniu tejto otázky a možno práve v týchto dňoch zistíte, či nosíte pod srdcom chlapčeka alebo dievčatko. Ešte predtým, ako sa vyberiete na pravidelnú prehliadku k lekárovi, si prečítajte, ako sa má vaše bábätko v tomto štádiu tehotenstva.

Už ste si zrejme zvykli na fakt, že bábätko je z týždňa na týždeň väčšie a väčšie. Inak to nie je ani teraz, keď je veľké asi ako zrelé mango. Meria cca 16-17 cm a váži viac ako 200 gramov. Možno sa na prvý pohľad zdá, že je to málo, no aj toto ani nie polkilové bábätko s vašim telom robí divy, a to nielen v 19. týždni tehotenstva.

Príznaky devätnásteho týždňa

Devätnásty týždeň tehotenstva so sebou už neprináša mnoho typických príznakov, ktoré spájajú budúce mamičky v tejto fáze gravidity. Prešli ste si rannou nevoľnosťou aj obrovskou únavou a teraz niektoré z vás čakajú menej nepríjemné, no napriek tomu trochu otravné symptómy.

  • Bolesť brucha. Tej sa množstvo budúcich mamičiek zľakne, čomu sa nikto nemôže čudovať. Bolesti spodnej časti brucha sú však v tomto štádiu celkom bežné a znamenajú jediné - napínanie svalov, ktoré vytvárajú viac priestoru pre bábätko. Ak máte pocit, že bolesť je nezvyčajná, dlho pretrváva alebo je spojená s inými príznakmi, nebojte sa navštíviť svojho lekára, ktorý vás vyšetrí.
  • Závraty. Nielen závraty, ale aj odpadnutie sa počas tehotenstva stáva častejšie, ako si myslíte. Tieto pocity spôsobuje nedostatok kyslíka, ktorý má na svedomí dieťatko. Vo vašom vnútri sa totiž poriadne rozťahuje a tlačí na pľúca. Okrem toho vaša zväčšujúca sa maternica tlačí na na cievy. Príčinou závratov a pocitov na odpadnutie však môže byť aj hlad a nedostatočný pitný režim.
  • Kŕče v nohách. Proti kŕčom (nielen v tehotenstve) existuje jedno veľmi účinné riešenie, ktorým je strečing. Ak máte možnosť, vyskúšajte aj tehotenskú jogu a čo je ešte lepšie - požiadajte partnera o masáž lýtok.
  • Bolesť bedrových kĺbov. Bolesti v oblasti bedrových kĺbov trápia tehotné ženy najmä v noci. Uľaví od nich hlavne spánok na boku s podporou vankúšov na dojčenie medzi nohami.Devatnasty tyzden tehotenstva

zdroj foto: freepik

Tehotenské bruško počas devätnásteho týždňa

Zrejme najväčšou zmenou počas tohto týždňa pre vás budú stále častejšie a výraznejšie pohyby bábätka. Samozrejme, ešte je príliš skoro, aby tieto pohyby dotykom bruška cítil aj váš partner, takže zatiaľ sú tieto zázračné pohyby iba medzi vami a bábätkom.

Dieťatko v tomto období stále chráni vernix, teda biely ochranný povlak, ktorý si môžete všimnúť aj po narodení. V 19. týždni bábätko intenzívne pracuje na rozvoji zmyslov a v jeho mozgu sa vývijajú nervové bunky pre čuch, chuť, zrak a sluch. V prípade, že čakáte dievčatko, vedzte, že jeho pohlavné orgány sú už vyvinuté a vo vaječníkoch sú ukryté zárodočné bunky vajíčok v neuveriteľnom počte 6 miliónov. Vývin pohlavných orgánov v tejto fáze prebieha aj u chlapcov - tí už majú semenníky na svojom mieste.

Čo vás v 19. týždni čaká?

Počas tohto týždňa vás čaká “iba” ultrazvuk, ak ste ho neabsolvovali v predchádzajúcom týždni. Lekár pozorne skontroluje rozmery bábätka a uistí vás v tom, že sa vyvíja tak, ako sa má. Ak bude bábätko správne otočené a vy budete chcieť poznať pohlavie ešte pred narodením, práve teraz je ten správny čas. Nezabudnite si z ultrazvuku odniesť krásne čiernobiele zábery - prvé fotky vášho dieťatka do rodinného albumu.

V polovici tehotenstva je už vhodný čas aj na výber pediatra pre vaše dieťatko. Možno v tom máte jasno od začiatku a možno vôbec netušíte, ktorý lekár sa stane lekárom vášho drobčeka. Začnite si robiť prehľad, pýtajte sa známych a čítajte recenzie rodičov na internete. Samozrejme, nezabudnite pediatra navštíviť aj osobne a opýtajte sa, či vôbec prijíma nových pacientov. Zároveň získate prvý dojem, na ktorý množstvo budúcich rodičov nedá dopustiť.