Ako vyrobiť pekný a lacný karnevalový kostým?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa,
4 min
25. jan'17

Fašiangy sú tu a s nimi nielen sezóna plesov, ale aj karnevalov a detských párty. Pre najmenších  je to jedinečná možnosť vžiť sa na chvíľku do kože svojich obľúbených rozprávkových postáv a fantastických hrdinov. To však neznamená, že musíte míňať peniaze na drahé kostýmy.  Ak máte šikovné ruky, môžete drobcom zhotoviť originálne karnevalové „outfity“ za pár drobných.

Vo väčšine prípadov si vystačíte so základnými pomôckami, ako sú kartón, kresliaci rysovací papier, nožnice, pestré textílie so špeciálnymi farbami, ktoré možno aplikovať na látku, ako aj farby na telo a tvár. S takýmto vybavením dokážete vytvoriť aj štvoricu najobľúbenejších detských kostýmov.

Detský kostým hrdinovia

S ako Superdieťa

Možno si myslíte, že stvoriť neohrozeného hrdinu v štýle Spidermana alebo Batmana je v domácich podmienkach príliš komplikované. Nie však vtedy, ak pustíte uzdu fantázii. Čo tak urobiť z vášho drobca všemocného záchrancu s jeho vlastným poznávacím znamením? Ak ho láka vesmír, môže mať na kostýme vyobrazenú hviezdu. Ak je rýchly, nechajte mu na hrudi zažiariť blesk. Vašej ratolesti budú stačiť tepláky a tričko rovnakej farby, ku ktorým si zaobstaráte textilné farby na vodnej báze. Zvyšok je hračka:

  • Do tvrdého papiera veľkosti A3 najprv vkreslite vybraný symbol, či už iniciálu krstného mena vášho drobca alebo iný znak.
  • Symbol vystrihnite, papier priložte na tričko a textíliu vo vytvorenej voľnej ploche vymaľujte zvolenou farbou.
  • Z veľkého kusu látky vytvorte plášť, ktorý drobcovi uviažete okolo krku ako šatku, ako aj opasok a hrdinské náramky.
  • Potom už stačí vystrihnúť z filcu škrabošku na oči a upevniť ju na hlave gumičkou, pretože identita veľkého hrdinu musí zostať za každých okolnosti v tajnosti.

Detský karnevalový kostým víla

Na kráľovskom dvore

Princezné a víly v nádherných šatách patria jednoznačne k najobľúbenejším dievčenským postavám. Stačí spomenúť len Disney Princezné alebo sestry z rozprávky Frozen – Ľadové kráľovstvo a nejedno dievčatko zatúži zažiariť na karnevale v trblietavej róbe. Vy si môžete princezničku vymyslieť po svojom.

Skvelou pomocou sú široké alebo baletné tutu sukničky, ktoré sa neskôr dajú využiť aj pri iných príležitostiach. Stačí k nim pridať jednoduché tričko s krátkym či dlhým rukávom, biele pančuchy a cvičky alebo jednoduché baleríny a vlásky ozdobiť korunkou alebo trblietavou čelenkou. Suknička sa dá vyzdobiť jednoduchými kvietkami z papiera, hviezdičkami alebo inými motívmi.

Ak vaša dcérka túži byť namiesto princeznej vílou, stačí na tričko zozadu pripevniť motýlie krídla. Tie si hravo vyrobíte tak, že ich najprv nožom vyrežete z kartónu, potom na ne nalepíte biely rysovací papier, ktorý ľubovoľne vyfarbíte a nastriekate trblietavou farbou. Nakoniec v oblasti chrbta vyrežete dva páry otvorov na sebou, cez ktoré prevlečiete gumičku tak, aby sa krídla dali upevniť na chrbát ako ruksak.

Karnevalový kostým Indián

Nemáte čas zošívať? Farbite!

S farbami na telo a tvár sa dá tiež podniknúť kadečo. Chce to len trochu kreativity a zručnosti. Predstavte si napríklad, ako si Indiáni zvykli pomaľovať celé telo. Túto inšpiráciu môžete využiť pri vytváraní kostýmu náčelníka kmeňa Apačov. Pomaľujte chlapcovi tvár aj hruď a na hlavu mu vyrobte indiánsku čelenku s papierovými pierkami. Uvidíte, že veľká zábava nastane už vtedy, keď sa drobec uvidí doma v zrkadle!

Vďaka špeciálnym farbám však môžete tvár dieťatka ľahko premeniť aj na rozprávkové zvieratko. Nakreslite mu na nos ňufáčik, fúzy a papuľku. Na obyčajnú čelenku potom pripevnite zvieracie ušká, vystrihnuté z papiera, filcu alebo kúska umelej kožušiny. Keď rozprávkový „look“ doplníte napríklad bodkovanou sukničkou a mašľou, hneď vám pred očami zažiari Minnie Mouse ako vystrihnutá z Disney rozprávky.

Karnevalový kostým Minnie

Karnevalové zoo

Zvieratká patria nepochybne k obľúbeným kostýmom dievčat aj chlapcov, či už ide o obľúbeného psíka s mačičkou, alebo exotické tvory, ako sú levy, opice alebo papagáje. Ak nemáte čas vyrábať celý kostým, skúste praktickejší variant, ktorým sú škrabošky na paličke. Nielenže ich deti môžu kedykoľvek odložiť a pohodlne sa zabávať pri veselej hudbe, ale počas karnevalu si ich môžu medzi sebou vymieňať a robiť si zábavné fotografie.

Karnevalová maska zvieratko

Tieto masky vyrobíte do hodinky – z veľkého kusu kartónu vyrežte oválny tvar, do ktorého urobíte ďalší kruhový otvor vo veľkosti tváričky vášho dieťatka podobne ako na obrázku vyššie. Dokreslite zvieratko podľa vášho výberu a na zadnú časť nalepte paličku, ktorá bude slúžiť na držanie masky. Nezabudnite ju dobre upevniť, aby sa pri šantení od masky neodtrhla.

Kreatívne hračky