Slnečné okuliare pre deti: Potrebujú ich? Ako vybrať tie správne?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
26. máj'20

Dospelí siahajú po slnečných okuliaroch z rôznych dôvodov. V mnohých prípadoch sú najmä štýlovým módnym doplnkom, avšak v letných mesiacoch nadobúdajú aj iný rozmer - chránia naše oči pred slnečným žiarením, ktoré môže byť nebezpečné. V ohrození však nie sú iba oči nás, dospelákov, ale aj tie detské, ktoré sú oveľa citlivejšie. Ako ich teda chrániť?

slnečné okuliare pre deti iba módnym výstrelkom značiek, alebo skutočne chránia citlivý zrak tých najmenších? V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme všetko o detských slnečných okuliaroch a pomôžeme vám vybrať tie správne pre vaše dieťa.

Ochranu v najzraniteľnejšom veku nepodceňujte

Predstavte si, že 9 mesiacov vás obklopuje iba tlmené svetlo až prítmie a po uplynutí tohto obdobia vás niekto okamžite vystaví priamemu svetlu. Tento šok zo svetla pri príchode na svet zažívajú všetky bábätká, pretože ich zrak je na svetlo (nielen na slnečné žiarenie) veľmi citlivý.

Zrak detí sa neustále vyvíja, šošovky vo vnútri oka sú širšie, čírejšie a priehľadnejšie, preto nie sú schopné filtrovať svetlo do takej miery, ako je to v prípade zraku zrelého človeka. Šošovka umiestnená vo vnútri detského oka v skutočnosti umožňuje, aby cez ňu preniklo viac slnečného žiarenia ako cez šošovku dospelého oka. Ak na ulici uvidíte kočík chránený textilnou plienkou alebo inou clonou, je to práve z tohto dôvodu.

Deti do dvoch rokov (obzvlášť však bábätká do 6 mesiacov) by mali byť počas pobytu na slnku maximálne chránené a na priamom slnku by mali tráviť čo najmenej času. Ak sa tomu nedokážete vyhnúť, chráňte citlivý zrak vašich detí kvalitnými slnečnými okuliarmi, vďaka čomu eliminujete riziko vzniku rôznych porúch zraku a očných ochorení.

Priame slnečné svetlo dopadajúce na citlivé detské oko môže viesť k syndrómu suchého oka, zápalu viečok, rohoviek či očných spojiviek. V neskoršom veku môže mať na svedomí aj šedý zákal alebo makulárnu degeneráciu zraku, teda stratu centrálneho videnia.

Slnecne okuliare chlapci blog

Ako vybrať vhodné okuliare?

Slnečných okuliarov, aj tých pre deti, je na trhu veľké množstvo, no ako iste dobre viete, mnohé z nich sú iba módnym doplnkom a zrak chránia minimálne. Pri výbere detských okuliarov by ste si mali ako prvé všímať označenie CE, ktoré nájdete na vnútornej strane okuliarovej postrannice, čiže na pohyblivej časti. Toto označenie sa nachádza na tých okuliaroch, ktoré sú bezpečné a zdraviu neškodné. Nekvalitné okuliare totiž môžu spôsobiť prekvapivo aj kožné problémy - najčastejšie vyrážky a otlaky za ušami či na koreni nosa.

Druhým indikátorom kvality je UV filter, ktorý si mnohí zamieňajú s farbou skiel. Nie je však pravda, že čím tmavšie sú sklá okuliarov, tým vyššiu ochranu okuliare poskytujú. Na každodenné použitie a ochranu sa v skutočnosti najviac hodí sivá, hnedá alebo zelená farba okuliarových šošoviek.

Čo sa týka samotného UV filtra, okuliare pre deti by mali disponovať UV filtrom s hodnotou 400 nanometrov - to je totiž riziková vlnová dĺžka ultrafialového žiarenia, pred ktorým je s takýmito okuliarmi zrak vášho dieťatka dobre chránený. Môžete si vybrať spomedzi piatich kategórií filtrov, pričom pre deti sú ideálne 2 a 3 a pre tie najmenšie 4:

  • 0 – bezfarebný alebo veľmi svetlý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 80 – 100 %), ktorý môžu mať aj číre dioptrické okuliare;
  • 1 – svetlý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 43 – 80 %);
  • 2 – stredne tmavý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 18 – 43 %);
  • 3 – tmavý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 8 – 18 %), ktorý je vhodný na bežné nosenie;
  • 4 – veľmi tmavý filter, ktorý je ideálny na pobyt pri mori alebo v horách, ale nie je vhodný na sústredené činnosti, ako napríklad šoférovanie či bicyklovanie, pretože skresľuje vnímanie farieb (priepustnosť viditeľného žiarenia 3 – 8 %).

Samozrejme, pri výbere detských okuliarov netreba zabúdať ani na tvar, veľkosť a pohodlnosť. Deti môžu mať tendenciu okuliare si skladať, pretože ich tlačia alebo im jednoducho prekážajú. Pre bábätká sú preto vhodné slnečné okuliare s elastickou gumou, ktoré netlačia za uškami a dajú sa ľahko prispôsobiť podľa veľkosti hlávky. Dôležité je pozerať aj na veľkosť zorníkov - tie by mali byť dostatočne veľké na to, aby zakryli celé oko pred UV žiarením prenikajúcim zhora ponad rám alebo z bočnej strany.

Slnecne okuliare babatko blog

Slnečné okuliare Beaba

Slnečné okuliare Beaba sú navrhnuté v spolupráci s očnými optikmi, oftalmológmi a dokonca aj chiropraktikmi a deťom poskytujú maximálnu ochranu už od prvých dní strávených na slnku. Jedinečná kolekcia slnečných okuliarov Beaba venovaná deťom chráni pred UV žiarením citlivé očká tých najmenších, ktoré sa stále vyvíjajú a poskytuje im 100 % ochranu pred slnkom.

Slnečné okuliare Beaba perfektne padnú všetkým deťom od 3 mesiacov až do 6 rokov - stačí vybrať ten správny tvar a veľkosť. Okuliare pre najmenšie bábätká majú praktickú gumičku, vďaka ktorej ostanú okuliare na mieste v akejkoľvek polohe a dieťatko si ich tak ľahko nezloží. Bábätkám ponúkajú vďaka UV filtru 4. kategórie maximálnu ochranu aj v prímorských či horských podmienkach.

Slnečné okuliare pre deti od 9 mesiacov zase pripomínajú čelenku. Pevne držia na svojom mieste a deti netlačia, a to aj vďaka tomu, že sa zakladajú na uši a nie za uši. Deťom poskytujú ochranu v podobe UV filtra 3. kategórie.

Pár tipov na záver

  • Buďte deťom príkladom a noste okuliare aj vy. Deti vás budú chcieť napodobniť a okuliare si nebudú strhávať.
  • Citlivé detské očká chráňte aj inak, nielen okuliarmi. Vhodnými prostriedkami sú už spomínané textilné clony a klobúčiky.
  • Slnečné okuliare nepoužívajte vždy, ale iba v nevyhnutných prípadoch. Dajte detskému zraku priestor na to, aby si zvykol na prirodzené denné svetlo.

Ochráňte detský zrak