Akú úlohu hrá detská kuchynka vo vývoji vášho dieťaťa?

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
5 min
17. sep'21

Deti milujú hry, pri ktorých môžu predstierať a vymýšľať si rôzne scenáre. Jednou z takých hier je aj hra v detskej kuchynke, ktorá je obzvlášť obľúbeným zdrojom zábavy a spoznávania so zapojením fantázie a kreativity. Deti vďaka nej môžu napodobňovať situácie, ktoré už dôverne poznajú a zdokonaľujú sa tak v mnohých oblastiach. Viete aké benefity má detská kuchynka pre vašu škôlkarku alebo škôlkara?

Hry na rôzne profesie, ktoré naplno zapájajú predstavivosť detí, nie sú iba zábavou. Tieto hry sú dôležitou súčasťou kognitívneho a sociálneho rozvoja vašich detí a už v predškolskom veku môžu určiť výber povolania vášho drobca. Všimli ste si, že vaše deti sa vo veľkej miere pohybujú v kuchyni práve vtedy, keď tam vyvárate a vypekáte rôzne dobroty? Potešte ich vlastnou detskou kuchynkou a vychutnajte si naplno radosť, akú im táto hračka prinesie. To však nie je jediná výhoda detských kuchyniek.

Batoľatá a deti predškolského veku obzvlášť obľubujú hru v kuchynke, pretože je to pre ne skvelý spôsob skúmania, pokusov a experimentov. Deti si rozvíjajú jemnú motoriku, vďaka detským riadom a spotrebičom bezpečne experimentujú, ale zároveň majú možnosť naučiť sa množstvo informácií o zdravých potravinách a zdravom životnom štýle.

Detske kuchynky benefity blog

Benefity hry v detskej kuchynke

Tzv. role play, teda hra na profesie alebo rôzne roly, je zábavnou a vzrušujúcou aktivitou, ktorá rozvíja predstavivosť detí a obohacuje ich kreativitu. Vďaka nej majú deti možnosť preskúmať svoju fantáziu, hrou v kuchynke vymýšľajú rôzne recepty a objavujú najrôznejšie suroviny a prísady, ktoré pri varení používajú aj rodičia. Deti experimentujú so všetkými kuchynskými pomôckami a spotrebičmi, pričom pri hre napodobňujú rodičov, ale tiež používajú predmety podľa vlastného uváženia.

Zdokonaľovanie jazyka a komunikácie

Okrem rozvíjania fantázie dáva hra v detskej kuchynke možnosť kreatívne sa prejaviť v rozprávaní príbehov. Deti počas hry často komentujú svoje konanie, čím si zlepšujú jazykové zdatnosti a zdokonaľujú sa v komunikácii. Rozširujú si slovnú zásobu, učia sa názvy nových predmetov, jedál, surovín a častejšie používajú slovesá a prídavné mená, ktoré sú také typické pre kuchynské prostredie. Zrazu budete z úst vášho malého kuchára počuť iba variť, miešať, piecť, horúce, studené, sladké a podobne.

Sociálne zručnosti a tímová práca

Kuchynky povzbudzujú deti, aby sa hrali so svojimi rovesníkmi, súrodencami, ale aj rodičmi, čo zlepšuje ich sociálne zručnosti. Deti diskutujú o tom, kto bude šéfkuchár, pomocný kuchár, čašník, zákazník. Hra v kuchynke inšpiruje deti k tímovej práci a spolupráci, učí ich požičiavať si jednotlivé náčinie, počúvať názory ostatných. Nie vždy je táto komunikácia harmonická a určite dôjde ku konfliktom, ale aj tie patria k nadobúdaniu sociálnych zručností.

Plánovanie a organizácia

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať každému rodičovi, deti rady organizujú a usporadúvajú hračky. Neplatí to len o usporiadaní autíčok podľa veľkosti, ale aj o organizácii kuchyne. Počas hry v kuchynke deti budú dokola ukladať taniere podľa veľkosti do jednej skrinky, v tej druhej budú usporiadané šálky, v inej zase suroviny. Tie môžu roztriediť na mliečne, pečivo, cestoviny, sladkosti, mäsové výrobky… Dokonale zorganizujú aj hostí a presne určia poradie, v akom kto dostane svoju porciu jedla. Budete prekvapení, čo všetko sú deti schopné zorganizovať!

Okrem týchto benefitov sa deti hrou v kuchynke zdokonalia v už spomínanej jemnej, ale aj hrubej motorike, nadobudnú pocit nezávislosti, zvýšia si sebavedomie, naučia sa riešiť rôzne problémy, dokonca sa naučia počítať, spoznajú množstvo nových potravín a oboznámia sa s jednotlivými kuchynskými pomôckami. A aká kuchynka bude to pravé orechové pre vaše deti?

Kuchynka so zvukmi Cherry Kitchen Green Smoby

Kuchynky benefity blog

Novinka v našej ponuke v podobe kuchynky Cherry Kitchen Green od renomovaného francúzskeho výrobcu Smoby spĺňa najnovšie interiérové trendy a bude nielen krásnou hračkou, ale ja dizajnovým doplnkom detskej izby. Štýlové francúzske prevedenie v kombinácii jemnej zelenej, béžovej a bielej farby však nie je to jediné, čo vaše deti okamžite upúta.

Deti sa môžu tešiť na rúru, chladničku, kávovar, varnú dosku a 25 doplnkov, ktoré im pomôžu vykúzliť chutné jedlá a dezerty od výmyslu sveta. Kuchynka je elektronická a má viaceré funkcie, ktoré ešte viac umocnia radosť z hry. Pri navrhovaní kuchynky dbali dizajnéri i výrobcovia aj na tie najmenšie detaily. Kuchynku zdobí nápaditá potlač, nechýbajú jej hodiny, úložný priestor, poličky či háčiky na zavesenie kuchynských doplnkov. Všetko, čo ste od kuchynky pre vaše deti očakávali, nájdete práve v kuchynke Cherry Kitchen Green od Smoby.

Kvalitná kuchynka na hranie, ktorá odolá zubu času, bude deti zabávať počas celého detstva a vždy ich naučí niečo nové. Práve preto je detská kuchynka investíciou, ktorá si zachová svoju hodnotu.

Pustite sa do varenia