Hrajú sa vaše deti na rôzne povolania? Podporujte ich v tom

8 min
07. mar'17

Asi každý z nás v detstve dostal otázku: „Čím chceš byť, keď vyrastieš?“ A každý z nás určite po niečom túžil – letieť do vesmíru, hasiť požiare, chytať zlodejov, učiť deti v škole, stať sa vychyteným hercom či uznávaným vedcom. V detstve si niektorí dokonca „vyskúšali “ viaceré profesie, kým prišli na to, čo chcú naozaj robiť. Napodobňovanie povolaní je hrou, ktorá nielenže deťom pomáha v ich budúcom smerovaní, ale prospieva aj ich osobnostnému vývoju.

Hry na profesie

Takéto detské hry začínajú najprv prostým napodobňovaním. Hravé imitovanie sa objavuje niekedy vo veku 12 mesiacov, keď detičky začínajú kopírovať rozličné gestá.

 Od dvoch rokov však nastupuje na scénu hra so symbolmi. To znamená, že drobci sú schopní imitovať odpozorované situácie s pomocou rozličných rekvizít či hračiek. Napodobňujú napríklad pitie imaginárnej kávy zo šálky alebo kŕmenie bábiky presne tak, ako to robia dospelí.

Dôležité vzory správania

Okrem skutočného domáceho prostredia bývajú v ranom detstve silným zdrojom vzorov najmä filmy a rozprávkové knižky. Aj preto drobci najprv imitujú postavičky, s ktorými sa stretávajú vo fantazijných príbehoch, ako sú princezné či komiksoví superhrdinovia. Neskôr, samozrejme, zistia, že nejde o skutočných ľudí, ale o fiktívne charaktery, a tak svoj záujem presmerujú na skutočné vzory –policajta, pani učiteľku či uja dizajnéra, ktorý navrhuje tie skvelé super rýchle autá a podobne.

Deti si pozorovaním sveta vytvárajú akýsi repertoár rozličných situácií – akýchsi scenárov, ktoré si ukladajú do svojej pamäte a neskôr ich využívajú pri hre, ako napríklad obraz panej za pokladňou v supermarkete alebo lekára, ktorý robí bandáž. Práve hra im umožňuje tieto vzory správania ozrejmiť a natrénovať si reakcie v podobných situáciách.

Vedeli ste, že...?

Vo svete vznikajú špeciálne detské centrá, v ktorých sa deti môžu hravou formou zoznamovať s povolaniami dospelých. Zisťujú tu, čo jednotlivé zamestnania od človeka vyžadujú a čo by ich teoreticky mohlo v budúcnosti baviť. Našli by ste tu improvizované lekárne, nemocnice, nahrávacie štúdiá, policajné stanice či materské školy.

Všetko sa, samozrejme, deje za pomoci skutočných odborníkov z danej profesie a s ohľadom na hlavný cieľ – hru a zábavu. Detskí policajti si napríklad trénujú svoje pozorovacie schopnosti tým, že analyzujú improvizované miesto činu. Hľadajú indície, ktoré ich môžu priviesť k riešeniu prípadu. Takto si cibria nielen kreativitu, ale aj úsudok.

Drobcom dokonca za aktivitu platia špeciálnou detskou menou, za ktorú si môžu priamo v centre kúpiť jedlo, pomôcky do školy alebo ich jednoducho venovať na charitu.

Pre rodičov je to zasa jedinečná šanca odpozorovať, kde majú ich ratolesti silné stránky a kde sa, naopak, skrývajú ich slabosti. Takto potom vedia objektívne – bez ohľadu na svoje vlastné priania –  zhodnotiť, čomu by sa ich potomkovia mali v dospelosti venovať.

Hra na lekára

Od fantázie k inteligencii

Počas svojho života si dospelí často nemajú šancu vyskúšať viacero rôznorodých zamestnaní, zvolia si nesprávnu vysokú školu a neskôr ešte v tridsiatke tápajú, čo by vlastne chceli robiť. Vďaka hrám na profesie sa deti môžu aspoň sčasti dozvedieť viac o konkrétnom povolaní a vybrať si to, ku ktorému podvedome najviac inklinujú.

Predstavivosť je dôležitejšia ako vedomosti. Vedomosti sú obmedzené len na to, čo poznáme a čomu rozumieme. Predstavivosť však pojíma celý svet. Albert Einstein

Ak vaše ratolesti pri svojich hrách imitujú rozličné zamestnania, rozvíjajú si vo veľkom vlastnú predstavivosť. Zatiaľ čo niektoré majú prirodzené sklony vymýšľať si, v iných treba obrazotvornosť podnecovať. Hry na povolania túto stránku detskej osobnosti iba podporujú.

Keď sa najmenší hrajú na hercov, požiarnikov či učiteľov, majú možnosť stať sa na chvíľku niekým iným a vžiť sa do jeho kože – zároveň však musia získať čo najviac informácií, aby inscenované situácie boli hodnoverné. Pri hre na lekára tak začnú používať slová, ako napríklad fonendoskop či röntgen, a to bez toho, aby sa ich museli učiť. Je to vlastne interaktívny spôsob vzdelávania, ktorý často prináša viac efektivity než rutinné bifľovanie sa.

Práve preto takáto hra stimuluje aj rozvoj inteligencie, zvedavosť aj kritické myslenie. Prirodzene deťom pomáha v tom, aby sa zaujímali o svet okolo seba. Všetky spomenuté vlastnosti sú pre každého človeka mimoriadne dôležité nielen v budúcom povolaní, ale aj v období osamostatňovania sa.

Hra na pilota

Bezpečné poznávanie sveta

Vďaka napodobňovaniu rozličných zamestnaní si najmenší môžu na nečisto vyskúšať skutočný život, ale bezpečným spôsobom. Ocitajú sa v situáciách, kde treba riešiť problémy, roztržky či väčšie konflikty. Prvýkrát sa stretávajú aj s otázkami morálky a učia sa, čo je správne, napríklad, že cudzie veci si nemožno len tak zobrať, že za služby a tovar treba zaplatiť.

Hry na dospelých podporujú v deťoch aj sociálne zručnosti – majú pre ne veľký význam z hľadiska schopnosti verbálne aj neverbálne (čiže pomocou gest a mimiky) komunikovať s rovesníkmi aj dospelými. Učia sa, ako kontrolovať vlastné impulzy a že rešpektovať rozhodnutia ostatných.

Najmenší si dokonca môžu utužovať vzájomné priateľstvá, pretože pri hre na profesie treba spolupracovať, počúvať a reagovať.

Deti často kopírujú vety či frázy, ktoré používajú rodičia, známi či iní dospelí. Takto si rozvíjajú svoju slovnú zásobu a učia sa význam slov, aby ich neskôr vedeli správne využívať, nehovoriac o tom, že si cibria celkový rečový prejav.

Nezabudnite svoje deti pozorovať

Psychológovia dokonca odporúčajú, aby sa rodičia na rôzne povolania hrali spolu s deťmi . Dozviete sa viac, než si myslíte – ako vaši anjelici vnímajú a interpretujú všetko, čo ich učíte, ako sa cítia, keď ich napomínate, čoho sa obávajú a na čo sú, naopak, hrdí. Najmenší takouto hrou ukazujú, ako oni sami vnímajú reakcie „veľkých“  a dospelým tak nevedomky nastavujú zrkadlo.

10 výhod hier na profesie

  • Umožňujú deťom vyskúšať si reálne životné situácie.
  • Rozvíjajú v nich predstavivosť, zvedavosť a kritické myslenie.
  • Zlepšujú komunikáciu a celkový rečový prejav najmenších.
  • Pomáhajú drobcom objavovať svet, skúmať a experimentovať.
  • Rozvíjajú sociálne zručnosti a spoluprácu, ako aj zmysel pre zodpovednosť.
  • Pestujú u detí empatiu – schopnosť vžiť sa do kože toho druhého.
  • Pomáhajú im osvojiť si vzorce správania, ktoré spoločnosť považuje za dobré a správne.
  • Rozširujú deťom obzory poznania a nenásilne im dopĺňajú nové vedomosti.
  • Podnecujú v najmenších sebauvedomenie a vlastné smerovanie v živote.
  • Učia deti rôzne kultúrne a spoločenské návyky.

Vyberte vhodné hračky

Hračky sú skvelými rekvizitami, ak ide o napodobňovanie profesií. Viaceré z produktov z kategórie Hry na profesie sú dokonca veľmi sofistikované a vytvorené tak, aby deťom umožňovali dotiahnuť hru do najmenších detailov.

Elektronická kuchynka pre deti Smoby Tefal Studio XXL

Elektronická kuchynka pre deti Smoby

Detské kuchynky sú ideálnou hračkou, s ktorou si môžu chlapci aj dievčatká vyskúšať „ozajstné“ kuchtenie. Všetky blikajúce spotrebiče a bublajúce hrnce, ktoré sú na nerozoznanie od skutočných, či ďalšie doplnky umožňujú drobcom simulovať reálne práce v kuchyni. Táto elektronická detská kuchynka je navyše navrhnutá podľa najnovších trendov v dizajne. Vďaka veľkorysej ploche varného ostrova sa s ňou bez problémov zahrá aj viacero detí.

Detské kuchynky

Domček pre bábiku Smoby Baby Nurse Zlatá edícia

Opatrovateľské centrum pre bábiky Smoby

Dievčatká majú prirodzený opatrovateľský inštinkt, ktorý zvyčajne odpozorujú od svojich mamičiek, a tak sú centrá starostlivosti o bábiky jednými z najlepších darčekov, aké môžete svojej malej slečne dopriať. Multifunkčná hračka pre dievčatá od 3 rokov pozostáva z troch hracích častí - kúpeľne, kuchynku s jedálenskou stoličkou pre bábätko a spálňu s kolískou. Z opatrovateľského centra sa tak razom stanú roztomilé detské jasle.

Bábiky pre deti

Mechanická detská vŕtačka Smoby Staviteľ Bob

Detská vŕtačka Smoby Staviteľ Bob

Aj vy máte doma malého kutila, ktorý netúži po ničom inom, len sa stať opravárom alebo veľkým konštruktérom? Potom ho najviac potešíte dielničkou či pomôckou na majstrovanie, ako je napríklad táto úžasná detská vŕtačka, ktorá po stlačení hučí a točí sa dvoma rôznymi spôsobmi pre ešte realistickejšiu a zábavnejšiu hru.

Detská dielňa a nástroje

Skladacia drevená školská lavica Smoby Modulo Space

Školská lavica s tabuľou Smoby

Učiteľ patrí do top desiatky vysnívaných detských povolaní. Pedagóg je totiž človekom, s ktorým sa deti stretávajú denne už od materskej školy. Detičky v predškolskom veku túžia byť ako ich starší kamaráti, no keďže školu ešte navštevovať nemôžu, vynahrádzajú si to hrou. Na to im skvelo poslúži drevená lavica s písacou doskou, veľkým úložným priestorom a lavičkou na sedenie ako v škole. Písacia doska sa dá kolmo nadvihnúť, vďaka čomu sa hravo zmení na obojstrannú tabuľu.

Školské potreby