Jeseň dá detskej imunite zabrať: Viete, ako ju posilniť?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
29. sep'23

Pestrofarebná jeseň plná prechádzok, babieho leta, horúce čaje a čokoláda, tekvice, sviečky, domáca pohoda pod dekou s obľúbenou rozprávkou. A potom aj soplíky, chrípka, nádcha, kašeľ. Imunita detí dostáva počas jesenných a zimných mesiacov poriadne zabrať. Preto je na mieste začať ju prirodzene podporovať ešte predtým, ako ju vplyv počasia úplne oslabí.

Pár slov o imunite

Imunitný systém sa skladá z buniek, tkanív a orgánov, ktoré spoločne chránia organizmus pred vírusmi, baktériami a inými cudzími organizmami, ako aj pred vlastnými bunkami, ktoré sa vymkli kontrolným mechanizmom organizmu (napr. nádorové bunky). Pri obrane organizmu majú mimoriadne dôležitú úlohu biele krvinky, ktoré napádajú a ničia cudzie organizmy a vírusy. Zároveň si vďaka nim organizmus dokáže vytvoriť protilátky, a teda si zapamätať predchádzajúcich votrelcov a rýchlejšie ich rozoznať a zničiť.

Porucha imunity znamená, že došlo k narušeniu jednej alebo viacerých funkcií imunitného mechanizmu. Poruchy imunity delíme na vrodené a získané. Tie vrodené sú veľmi zriedkavé a prejavujú sa častými infekciami už v detskom veku. Získané sa vyvinú počas života z rôznych dôvodov. Napríklad kvôli vírusu HIV, leukémii, cukrovke a podobne. Poruchu imunity diagnostikuje imunológ.

Ak vaše dieťa prechladne, dostane chrípku alebo angínu, neznamená to, že trpí poruchou imunity. Tieto ochorenia sú predsa úplne bežné a ubrániť sa im nie je ľahké, najmä ak vírusy neustále mutujú. Počas jesenných a zimných mesiacov je náš organizmus náchylnejší na vírusové a bakteriálne infekcie.

Imunita detí a choroba

Zdroj foto: Freepik

Do škôlky zdravé, domov choré

Ach, tie škôlky. Doteraz bol váš drobec viac-menej zdravý, no odkedy je v škôlke, ide z choroby do choroby. Žiadnu paniku, dieťa netreba zo škôlky vyberať a stať sa opäť mamou na plný úväzok. Doteraz boli vaše deti len s vami a najbližšou rodinou. V kolektíve sú v kontakte s novými mikroorganizmami. Je preto úplne normálne, že sa vaša ratolesť v tomto prostredí nakazí. Mnoho chorôb, ako napríklad chrípka, nachladnutie, kiahne či osýpky, sa prenášajú kvapôčkovou infekciou. Stačí jedno kýchnutie a biele krvinky vášho drobca už bojujú s novým vírusom.

Dobrá správa je, že kontaktom s novými mikroorganizmami sa imunitný systém zároveň posilňuje. Paradox, však? Voči vírusom a baktériám sa vytvárajú protilátky. Aj keď to znie strašidelne, choroby majú aj svoje pozitíva. Na druhej strane, choré deti by nemali byť v kolektíve s inými deťmi. Nikdy preto neposielajte svoje dieťa do škôlky či školy nedoliečené. Jednak môže nakaziť iné deti a zároveň je náchylnejšie na ďalšie infekcie. V prípade častých infekcií vás môže detský lekár poslať k imunológovi, ktorý určí, či je potrebná aj liečba v jeho ambulancii.

Ako prirodzene posilňovať detskú imunitu

Detskému organizmu prospieva zdravá strava plná vitamínov, hydratácia, otužovanie a veľa zdravého pohybu. Najlepšie preto urobíte, ak deti necháte vyšantiť sa, aj vyváľať sa v blate. Naozaj. Na druhej strane, vo všetkom treba mať mieru, a preto netreba zanedbávať ani hygienu.

Deti by mali mať základné hygienické návyky, a teda umývať si ruky pred jedlom, po toalete, pred spaním, po hraní vonku, so zvieratkami a podobne. Stačí teplá voda a obyčajné mydlo. Antibakteriálne mydlá a dezinfekcia všetkého v blízkosti dieťaťa môžu narobiť viac škody ako úžitku. Predstavte si, aký je to šok pre detský organizmus fungovať v sterilnom prostredí a následne sa stretnúť s vírusom.

Zásady (nielen) počas jesene:

  • Dbajte na to, aby vaše deti pravidelne prijímali pestrú a zdravú stravu bohatú na vitamíny a minerály. Do diéty zaraďte veľa ovocia a zeleniny, ideálne z domácej produkcie, v bio kvalite alebo minimálne z lokálnej produkcie.
  • Vyhýbajte sa polotovarom a sladkostiam, ktoré majú negatívny vplyv na črevnú mikroflóru.
  • Biele jogurty a kvasená zelenina sú skvelým zdrojom prospešných probiotík.
  • Pokiaľ je to možné, deti do troch rokov nedávajte do kolektívu iných detí.
  • Do škôlky nikdy neposielajte nedoliečené deti.
  • Počas chrípkovej epidémie sa vyhýbajte preplneným priestorom (kinám, obchodným domom a podobne).
  • Nie je nad zdravý pohyb, nechajte deti naháňať sa, voziť sa na trojkolke, vyblázniť sa na detských ihriskách.
  • Otužujte svoje deti už od mala, kúpte ich vo vlažnej vode, zoberte ich do bazéna.
  • Pravidelne vetrajte a miestnosti neprekurujte. Môžete vyskúšať zvlhčovač vzduchu, mokré uteráky na radiátoroch, izbové rastliny alebo jednoducho regulovať teplotu vnútri, ktorá by nemala prekračovať 23 °C.

Imunita detí

Zdroj foto: Freepik

Antibiotiká vs. probiotiká

Väčšina najčastejších ochorení, ako prechladnutie alebo chrípka, má vírusový pôvod. V dnešnej dobe však veľa mamičiek aj v týchto prípadoch na vlastnú päsť siaha po antibiotikách alebo sa ich u lekárov doslova domáha. Antibiotiká zaberajú len na bakteriálne infekcie.

V prípade vírusových infekcií teda nielenže nepomôžu, ale zároveň zničia prospešné baktérie v organizme. Deti si na ne môžu vybudovať toleranciu a keď budú naozaj potrebné, nezaberú. Antibiotiká predpisuje len lekár na bakteriálne choroby. Niekedy sa stane, že počas chrípky dieťa napadnú aj baktérie, vtedy sa predpíše aj antibiotikum.

Na druhej strane poznáme probiotiká, teda prospešné baktérie, ktoré žijú v črevách a majú veľký význam pre imunitný systém. Chránia totiž črevá pred rozmnožením škodlivých patogénov. Pomáhajú aj pri hnačkách a odporúčajú sa ako prevencia proti vzniku intolerancií, alergií a astmy. Prirodzene sa nachádzajú v kyslomliečnych produktoch, kvasenej zelenine, ale môžete ich aj dopĺňať prostredníctvom výživových doplnkov.

Probiotiká sú vhodné ako prevencia, no odporúčajú sa aj pri liečbe antibiotikami. Treba však dbať na niekoľkohodinový odstup medzi užitím antibiotika a probiotika. Viac informácií sa dozviete v lekárni alebo na príbalovom letáku.

Imunita a domáce prostredie

Je vedecky dokázané, že dlhodobý stres má vplyv na imunitný systém. Nie nadarmo niektorí lekári vidia za častou chorľavosťou a slabšou imunitou aj iné súvislosti. Ak je vaše dieťa vystavené konfliktom alebo z nejakého dôvodu zažíva stres, môže to ovplyvniť náchylnosť vášho dieťaťa na infekcie. Deti sú ako špongie a vnímajú všetko. Aj napätosť v rodine, strach, úzkosť matky a podobne. Ak chcete byť zdraví fyzicky, treba si všímať aj psychické problémy a takisto ich liečiť. Už ste to predsa počuli. Ak je v pohode mama, je v pohode aj dieťa.