Imunitu vášho dieťatka môžete posilňovať aj hrou

4 min
30. sep'16

Trápia vaše detičky v jednom kuse soplíky, permanentné nachladnutia, žalúdočné virózy či opakované chrípky?  Bojíte sa, že s prichádzajúcim ochladením to bude ešte horšie? Ak máte pocit, že nedokážete bojovať proti invázii chorôb, ktoré dokola postihujú vaše ratolesti, je načase zamerať sa na budovanie a posilňovanie ich imunity.

Hračkárstvo MackoviaHračky.sk

Mnoho ľudí si myslí, že virózy u najmenších sú len nevyhnutným dôsledkom veľkého počtu detí v škôlkach, ktoré nákazu medzi sebou ľahko prenášajú. Je to však omyl. V skutočnosti majú rodičia veľa možností, ako detským chorobám účinne predchádzať alebo aspoň znížiť hrozbu ochorenia na minimum, a to posilňovaním imunity dieťatka prirodzenou cestou. Pomôže im to nielen zvýšiť obranyschopnosť citlivého organizmu, ale tiež urýchliť proces liečby, ak u drobca náhodou choroba prepukne.

Všetko začína životosprávou

Strava, ktorá je plná prebytočného cukru či nezdravých umelých konzervačných látok, vedie k problémom so zažívaním a rozličným zápalom vo vnútri organizmu, čo detskému telu znemožňuje brániť sa proti vírusom a baktériám. Snažte sa preto vašim ratolestiam, obzvlášť v chladných mesiacoch dopriať zdravé potraviny. Medzi nimi by nemali chýbať najmä zelenina a ovocie, bohaté vlákninu či tzv. fytonutrienty, k akým patrí napríklad vitamín C.

Preč so stresom!

Áno, aj deti môžu prežívať stres, ich telo totiž reaguje na zvýšenú záťaž podobne ako organizmus dospelého človeka – hladina stresových hormónov (kortizolu a adrenalínu) vo vypätých situáciách stúpa a ak sa opakuje príliš často, môže oslabiť reakcie imunitného systému. Nezaťažujte preto deti nepreberným množstvom povinností a krúžkov. Je dôležité, aby mali v živote rovnováhu, a teda aj dostatok voľného času.

Set detská hojdačka Tuleň Smoby obojstranná s vodotryskom a balančné odrážadlo Learning Bike

Set detská hojdačka a odrážadlo Smoby

Viete, že hojdanie upokojuje? Krásna obojstranná hojdačka prinesie deťom veľa zábavy, zatiaľ čo balančné odrážadlo, ktoré hračku dopĺňa v cenovo výhodnom sete, sa postará o hodiny strávené pri obľúbenej aktivite. 

Spánok nadovšetko

V závislosti od veku by ste deťom mali dopriať 10 až 14 hodín odpočinku – počas noci sa totiž ich krehký organizmus najlepšie zregeneruje. Okrem dĺžky spánku zohráva veľkú rolu aj jeho kvalita. Kvôli správnej produkcii melatonínu, tzv. hormónu spánku, je potrebné znížiť množstvo svetla na minimum a takisto obmedziť elektromagnetickú frekvenciu, napríklad z tabletov, mobilov či ďalších zariadení.

Vstávať a cvičiť!

Viaceré výskumy potvrdili, že cvičenie a udržiavanie organizmu v kondícii znižuje množstvo škodlivých látok, ktoré zabíjajú zdravé bunky v tele. Samozrejme, nemusíte hneď vyťahovať žinenky a zostavovať povinné cviky. Stačí, ak budete svoje zdravie utužovať ako rodina, napríklad bicyklovaním alebo turistikou. Deťom pomôže akýkoľvek rekreačný šport, ideálne sú však aj športové hry, kolobežka, trojkolka či odrážadlo.

Kolobežka SkiScooter lyžovanie na ceste smarTrike Z5 Blue

Detská kolobežka smarTrike

Spojiť lyžovanie s kolobežkovaním? Prečo nie? Tento revolučný produkt ponúka vašim deťom zážitok z jazdy ako počas lyžovania. Riadidlá na kolobežke sa dajú nakláňať a zaťahovať, čo umožňuje jej naklonenie zo strany na stranu, ale aj dopredu.

Detské kolobežky

Čistota pol života

Hoci úzkostlivé dodržiavanie hygieny sa neodporúča, základné zásady sú kvôli ochrane pred bacilmi predsa len nutné. Naučte detičky pravidelne si umývať ruky, hlavne pred jedlom, po použití toalety a po návrate zvonku. Motivovať ich môžu pekné detské mydielka a farebné uteráky. Keď ste so svojou ratolesťou mimo domu, je dobré mať poruke aspoň vlhčené vreckovky.

S antibiotikami opatrne

Nenástojte na tom, aby pediater vášmu dieťatku pri každej chorobe predpisoval antibiotiká, najmä nie pri obyčajnej nádche či chrípke. Antibiotiká totiž fungujú výlučne v prípade, ak ide o chorobu spôsobenú baktériami, a nie vírusmi. V tele človeka však nedokážu rozoznať, či ide o vírus alebo baktériu, a tak sa často zamerajú aj na zdravé baktérie. Takto zbytočne znižujú obranyschopnosť organizmu a, naopak, znásobujú účinok vírusu.

Čerstvý vzduch je na nezaplatenie

Deti, ktoré sa viac pohybujú na čerstvom vzduchu, sú všeobecne zdravšie. Dostávajú sa totiž do kontaktu s baktériami, ktoré sa vyskytujú bežne v prírode. To všetko prispieva k budovaniu ich imunitného systému, vrátane odolnosti voči autoimúnnym ochoreniam či alergiám. Na slnku zároveň získavajú bohatú nádielku drahocenného vitamínu D (stačí aj 10 – 15 minút denne), ktorý ovplyvňuje ich náladu, energiu, pamäť i celkový zdravotný stav.

Balančné odrážadlo Ľadové kráľovstvo Learning Bike Smoby

Balančné odrážadlo Frozen Smoby

Nádherné odrážadlo s motívom obľúbenej rozprávky Frozen – Ľadové kráľovstvo je ideálnym spojením aktívneho oddychu, zdravého pohybu a možností pre rozlet fantázie. S kamarátkami, princeznami Elzou a Annou, bude každá jazda veľkým dobrodružstvom.

Detské odrážadlá