Prečo je dôležité, aby deti pomáhali v domácnosti?

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
4 min
27. sep'16

Už odmalička by ste mali v deťoch pestovať zmysel pre zodpovednosť. Jedným z krokov, ako prispieť k dobrej výchove vašich ratolestí, je zapojiť ich aktívne do domácich prác. Pomáhanie pri upratovaní, varení či iných činnostiach vám neprinesie len všeobecný úžitok, ale pomôže aj osobnostnému rozvoju vašich detí.

Hry na domácnosť

Upratovanie pomáha deťom uvedomiť si vzťahy a fungovanie v domácnosti. Vďaka rodinnej hierarchii budú vedieť, že existuje súkromný priestor jednotlivých členov (napríklad bratova a sestrina izba či „otcova“ dielňa), o ktorý sa starajú sami, a na spoločný priestor, o ktorý preberajú zodpovednosť striedavo raz rodičia, raz starší súrodenci, napríklad obývačka alebo kuchyňa. Skúste preto začať vysvetlením, že detská izba je ich vlastným priestorom, ktorý musia samy udržiavať v čistote a poriadku. Pomôžte deťom vytvoriť si vlastný systém pre hračky.

Existujú aj povinnosti

Ak deti začleníte do rodinných „rituálov“, nadobudnú pocit spolupatričnosti, zodpovednosti a vlastnej dôležitosti. Keď začnú na seba preberať určité úlohy, odbremení to zároveň ostatných členov rodiny. Nie je nič horšie, ako keď rodič po svojom dieťatku neustále upratuje hračky. Čím skôr sa drobec naučí, že si treba plniť aj určité povinnosti, napríklad urobiť si poriadok po hre, tým skôr sa bude správať samostatnejšie. Na začiatku ich môžu motivovať hry na domácnosť.

Žehliaca doska pre deti Smoby s elektronickou žehličkou Clean

Žehliaca doska so žehličkou Smoby

Žehliaca doska pre deti s detskou elektronickou žehličkou Clean poteší malých domácich pomocníkov vo veku od 3 rokov. Keďže hračka je elektronická a vydáva rozličné zvuky, bude žehlenie prebiehať ako v skutočnosti. Súčasťou setu na žehlenie je aj 9 doplnkov, ktoré vášmu malému pomocníkovi žehlenie uľahčia a spríjemnia.

Hry na domácnosť

Zabráňte frustrácii a ľahostajnosti

Upratovanie deťom pomáha nadobudnúť nezávislosť i dôležité praktické zručnosti, ktoré im pomôžu v budúcnosti, napríklad varenie. Veľa rodičov robí chybu v tom, že veci po svojich najmenších úzkostlivo upratuje znova, prípadne  ich do domácich prác nezapája vôbec, a to len z toho dôvodu, že to ešte nevedia urobiť dobre. To je však najlepšia cesta, ako v nich vyvolať frustráciu alebo, naopak, ľahostajnosť. Pohodlnosť či dojem neschopnosti sa potom prenesie aj do ich budúcich medziľudských vzťahov –vždy sa budú spoliehať na to, že tu bude niekto iný, kto všetko urobí za nich.

Hravá kuchárka pre deti Chef Smoby Cukráreň s receptami a formou na výrobu čokoládových lízaniek

Cukráreň pre deti Smoby Chef

Tento geniálny prístroj na výrobu domácich čokoládových lízaniek poteší všetkých malých milovníkov sladkostí od 5 rokov. Pri výrobe i zdobení sladkých maškŕt pracujú malí cukrári a cukrárky so skutočnými surovinami. Hra pomáha rozvíjať detskú fantáziu i jemnú motoriku rúk. Kreatívny set obsahuje množstvo praktických doplnkov, ktoré im prácu uľahčia.

Upratovaním k dobrým vzťahom

Odborníci tvrdia, že deti, ktoré pomáhajú v domácnosti, sú v dospelosti  nielen lepšími tímovými hráčmi, ale aj spoľahlivými spolupracovníkmi či dokonca dobrými životnými partnermi. Ak si myslíte, že deti domáce práce alebo varenie nebudú baviť, ste na omyle. Keďže drobci radi napodobňujú dospelých, budú si žehlenie, vysávanie i prvé kulinárske výtvory priam vychutnávať . Veľmi dobrou motiváciou sú napríklad nádherné detské kuchynky  či realisticky pôsobiace spotrebiče do kuchynky.

Kuchynka pre deti Tefal Studio XXL Smoby elektronická s magickým bublaním a ľadom

Kuchynka pre deti Smoby Tefal Studio XXL

Detské kuchynky

Set detský toaster Mini Tefal Smoby, kávovar Tefal, mixér Tefal a čajový set Cheef Cook

Set detských spotrebičov Smoby Tefal

Jedinečná súprava hračiek pre malých kuchárov od 3 rokov zahŕňa elektrospotrebiče v úprave od výrobcu skutočných kuchynských pomocníkov Tefal. S hračkami, ktoré pripomínajú reálne domáce spotrebiče, sa dieťatko rýchlo naučí, ako sa používajú, pričom pri hre si rozvíjajú jemnú motoriku.

S čím všetkým môžu deti pomôcť?

2 – 3 roky

4 – 5 rokov

  • Prestrieť stôl
  • Pomáhať pri varení a nakupovaní
  • Asistovať pri prácach v záhrade

6 – 8 rokov

  • Polievať kvetiny
  • Nakŕmiť domácich miláčikov
  • Umyť a odpratať riad
  • Poutierať prach
  • Vyniesť smeti