Naučili sa vaše deti škaredé slová? Objavte ideálne spôsoby, ako ich toho zbaviť

  Kategórie: Výchova,
6 min
02. okt'17

Hoci predpokladáte, že v materskej škole dostanú vaše deti rady do života a schopnosť pekne komunikovať s ostatnými, mali by ste rátať aj s tým, že si tu zrejme osvoja aj zopár nepekných návykov, predovšetkým používanie nadávok. Vedzte, že vaše ratolesti môžu „škaredé slová“ pochytiť aj vtedy, keď sa doma rozpráva slušne. Ako teda drobcov zbaviť tohto nešváru?

Mamička hreší dcérku

Ak začnú používať nadávky veľmi malé deti, je to len výsledok snahy opakovať všetko, čo počujú v reči ostatných. Najmenší si takto prirodzene rozširujú svoju slovnú zásobu. Ich cieľom zväčša vôbec nie je niekomu ublížiť alebo si nadávkou „uľaviť“. Ak ich počujú príliš často, začnú ich do úst vkladať bez toho, aby si vôbec uvedomovali ich neslušný alebo útočný charakter. Často sa stáva, že nadávky používajú dokonca v nesprávnych súvislostiach.

Problémom nadávok je, že sa neraz vyslovujú s veľkým dôrazom, napríklad so zvýšeným hlasom, čo má v reči rovnaký efekt, akoby ste písané slová podčiarkli zvýrazňovačom. Deti si takto vulgarizmy ľahšie zapamätajú a stanú sa pre ne atraktívnejšie.

Staršie deti, napríklad predškoláci, už vedia rozpoznať citové zafarbenie slov, pri akých príležitostiach a z akého dôvodu dospelí niektoré expresívne výrazy používajú. Uvedomujú si, že nimi môžu zraniť alebo niekoho uraziť. Často ich však používajú len preto, aby ľahko získali pozornosť rodičov či širšieho okolia, hoci aj negatívnu. Nezriedka si na to vyberajú najmenej vhodné chvíle, napríklad pri nakupovaní alebo pri cestovaní autobusom či električkou, kde je veľa ľudí, a skúšajú tak vašu trpezlivosť. Mnohé deti zasa nadávky považujú za „cool“ slová, a tak si myslia, že ich častým používaním stúpnu v očiach kamarátov, lebo budú pôsobiť odvážne.

Chlapček a škaredé slová

7 rád, ako reagovať

  • Berte v prvom rade do úvahy vek dieťaťa. Ak nadávku evidentne použilo bez toho, aby vnímalo jej negatívny charakter, alebo vôbec tušilo jej zraňujúci podtón, jednoducho to odignorujte. Nehovorte o tom, ani sa netvárte prekvapene či dotknuto. Ak by ste to začali riešiť, zbytočne by ste na škaredý slovník upriamili pozornosť svojej ratolesti.
  • Najhoršie zo všetkého je reagovať prehnane. Ak urobíte veľkú scénu, keď váš drobec použije vulgarizmus, iba tým zvyšujete šance, že si jeho používanie naozaj osvojí, pretože ho bude vnímať ako prostriedok vzdoru. Jednoducho bude vedieť, že vás vyvedie z miery a začne ho vyslovovať zakaždým, keď si bude chcieť vydobyť váš záujem alebo vás detinským spôsobom „vytrestať“.
  • Skúšate rozpačitú situáciu vyriešiť smiechom či chichotaním, aby ste pôsobili, že ste nad vecou? Ani to nie je dobrý nápad. A to ani vtedy, ak vás nový slovník vášho dieťatka naozaj rozveselí. Snažte sa za každú cenu zachovať vážnu tvár. Ak si vaša ratolesť nahovorí, že je veľká zábava hovoriť neslušne, určite sa chopí príležitosti aj nabudúce.
  • Na nadávky nezameriavate pozornosť ani vtedy, ak ich váš chlapček či dievčatko použili v hneve alebo pri rozčúlení. Dlhou kázňou by ste zbytočne priliali vodu na mlyn. To, čo v tej chvíli naozaj potrebujú, je upokojenie. Najskôr sa snažte vyriešiť s dieťaťom dôvod jeho hnevu a nepekným slovám sa venujte až potom, keď bude všetko v poriadku.
  • Dieťaťu nestačí informácia, že ide o škaredé slovo, potrebuje poznať dôvod, prečo takéto slová dokážu ľudí zraniť či uraziť. Skúste teda poukázať na situáciu z opačnej perspektívy – ako by sa to páčilo jemu, keby ho prirovnávali k rozličným zvieratkám či iným veciam? Častým argumentom najmenších býva, že „tak hovoria aj iné deti v škôlke“. Vtedy dieťatku vysvetlite, že všetci členovia vašej rodiny sa majú radi, a preto sa nepotrebujú vzájomne častovať škaredými slovami.
  • Ak už dieťa vysloví nejakú nadávku, môžete mu nenápadne navrhnúť inú slušnejšiu alternatívu – začnite používať rôzne skomolené či vtipné náhrady škaredých slov, napríklad namiesto spojenia „zasa sa to p..ralo“ poviete „zasa sa to potentovalo“. Pokojne rozohrajte so svojím drobcom hru – aké slová by sa dali použiť namiesto inkriminovaného výrazu?
  • Psychológovia radi odporúčajú rozdeliť slová na „čisté a špinavé“ a zdôrazňovať, že ľudí so „špinavými rečami“ sa ostatní stránia podobne ako ľudí so zašpineným oblečením. Ak všetko ostatné zlyháva, môžete v krajnom prípade zvoliť metódu trestu: „Máš rád škaredé slová? Potom sa rozlúč so sladkosťami.“

Deti a hádka

Pozor na slovník z televízie

Veľkým zdrojom nadávok sú filmytelevízia. Ak nebudete filtrovať obsah, s ktorým sa vaše deti dostanú do kontaktu, potom ľahko narazia na slová, ktoré sa vám určite nebudú páčiť. Nejde pritom len o samotné výrazy, ale aj spôsob komunikácie s druhými ľuďmi vo fiktívnych príbehoch. Čo je horšie, najmenší nerozumejú konaniu filmových, kreslených či komiksových postáv tak ako dospelí, preto si môžu niektoré scény zle vysvetliť a napodobňovať svojich hrdinov, pretože budú presvedčení, že takto sa to jednoducho „má robiť“. V tom prípade deťom treba objasniť, že ide o vymyslené postavy a že v skutočnom živote sa ľudia k sebe majú správať inak. Skúste sa detí spýtať, ako by situáciu riešili ony? Aké iné slová by mohli v danom okamihu použiť?

Dôležitá je sebakontrola

Ak deti v škôlke nadávajú, často si takéto zlozvyky prinášajú z domova. Hoci mnohí rodičia nepoužívajú nadávky bežne v práci alebo na verejnosti, v súkromí sa radi „vyventilujú“. Niekedy jednoducho nedokážeme premôcť svoje emócie a v nestráženej chvíli sa nám derú na jazyk tie najnevhodnejšie slová. Detským uškám však takéto výrazy určite neujdú a hneď si ich zafixujú vo svojej pamäti. Potom ich s veľkou slávou prinesú do škôlky a „epidémia“ škaredých slov je na svete.

Začnite teda v prvom rade od seba. A to nielen v komunikácii v rodine, ale aj všade tam, kde sú vaše ratolesti. Ak budete častovať škaredými slovami okoloidúcich, vodičov druhých áut, kliať na kolegov z práce či na susedov, sami tak vytvoríte vo svojom dieťati domnienku, že je to správne. Zakaždým, keď sa nedopatrením prerieknete, riadne sa ospravedlňte, či už dotyčnej osobe, ktorej ste nadávali, alebo priamo svojmu dieťaťu. Takto sa naučí, že nadávať sa jednoducho nepatrí.

Ak ste sa stretli s inými metódami odúčania detí od nadávok, ktoré vám pri deťoch tiež fungovali, nezabudnite sa s nimi podeliť v komentári. :-)