Poznajú vaše deti pravidlá cestnej premávky?

  Kategórie: Výchova,
4 min
01. okt'16

Doprava sa stala neodmysliteľnou súčasťou našich životov. S rôznymi dopravnými situáciami sa stretávajú detičky už od útleho veku. Nacvičte si s nimi hravou formou bezpečné správanie na cestách a chodníkoch, aby ste ich pripravili na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a ochránili tak ich zdravie.

Základy dopravnej výchovy by deti mali dostať už v predškolskom veku. Najlepším príkladom im budete vy sami. Deti veľmi rýchlo postretnú nesprávne prechádzanie cez cestu či priechod na červenú, ktoré uvidia u dospelých a osvoja si ho. Čím skôr naučíte dieťa orientovať sa v dopravnom prostredí, tým ľahšie bude vedieť v budúcnosti vyhodnotiť vzniknuté situácie z hľadiska bezpečnosti.

Deti by mali poznať základy bezpečnej premávky

Deti a ich skreslené vnímanie

Dôležitú úlohu pri dodržiavaní pravidiel cestnej premávky zohráva vek detí. Začať by ste mali už v predškolskom veku. Vnímanie u detí do 6 rokov sa neustále vyvíja. Takéto detičky nevedia, na rozdiel od dospelých, odhadnúť správne vzdialenosť a nemajú úplne vyvinutú ani priestorovú orientáciu. Mýlenie si ľavej a pravej strany je u nich úplne bežné. Rovnako horšie vnímajú a zaostrujú predmety v diaľke.

Pri vštepovaní zásad dopravnej výchovy je dobré, naučiť ich základné pravidlá hravou formou. Takéto zážitky sa im do pamäte uložia lepšie ako príkazy či odporúčania. Simulovať môžete rôzne situácie, keď bude dieťa chodec, pasažier v dopravnom prostriedku, jazdec na odrážadle, kolobežke alebo na bicykli.

Odrážadlo SLK Bobby Benz BIG s klaksónom

Odrážadlo Bobby Benz BIG

BIG odrážadlo pre deti v tvare športového auta SLK Mercedes má realistický ráz. Športové autíčko je vhodné pre deti od 18 mesiacov a jeho nosnosť je až 50 kg. Volant odrážadla sa otáča do strán o 30 stupňov a je navyše vybavený funkčným klaksónom.

Detské odrážadlá

Dieťa ako chodec

Naučte dieťa vnímať zvuky na ulici. Dieťa by malo poznať rôzne druhy dopravných prostriedkov, to, na čo slúžia, aj aké nebezpečenstvo im hrozí. Malo by vedieť ako a kde sa prechádza cez cestu, aj to, že ani priechod pre chodcov nie je úplne bezpečný a musí byť ostražité aj na ňom. Samozrejmosťou je ovládanie farieb, a tým aj rozpoznanie signalizácie na semafore. Vysvetlite deťom aká je ich úloha chodca na ulici  a ukáže im pri hre s autíčkami, že autá idúce rôznou rýchlosťou majú rozlične dlhé brzdné dráhy.

Detský semafor BIG automatický

Detský semafor BIG

Detský semafor naučí deti základom cestnej premávky. Semafor automaticky mení farby každých 30 sekúnd a poskytne deťom veľa novej a nepoznanej zábavy. Semafor má robustnú konštrukciu, aby vydržal nešetrné detské zaobchádzanie a výšku 71 cm.

Dieťa na kolobežke a bicykli

Už pred nástupom do školy by dieťa malo vedieť, kde nesmie jazdiť na kolobežke či bicykli. Takisto by malo poznať význam niektorých dopravných značiek. Naučte deti dávať včas znamenie pri odbočovaní a používať ochranné prostriedky ako prilbu, ktorá ich ochráni pred úrazmi hlavy.

Detské cestné kužele BIG

Detské kužele BIG

Cestné kužele pre deti v autentickej červeno-bielej kombinácii poskytnú deťom veľa zábavy pri jazde na odrážadle. Cestné kužele BIG môže dieťa obchádzať a cibriť si tak motorické zručnosti. Kužele s výškou 26 cm sú z pružného plastu, takže vydržia veľa zrážok bez poškodenia.

Hračky pre dopravné ihrisko

Dieťa v aute a v hromadných dopravných prostriedkoch

Prečo je dobré používať bezpečnostné pásy? A prečo by dieťa nemalo vyrušovať vodiča? Okrem toho, že dieťa musí ovládať pravidlá toho, ako bezpečne nastúpiť do auta a vystúpiť z neho, vysvetlite mu, čo sa môže stať, pokiaľ sa nepripúta pásom. Pre malých účastníkov hromadnej dopravy je zase dôležité vedieť, kde môžu stáť a držať sa, alebo ako nastupovať a vystupovať tak, aby sa nestratili rodičom.

Ako naučiť deti pravidlá cestnej premávky?

  • rozprávajte sa s nimi počas prechádzok na ulici o autách, hroziacom nebezpečenstve a povinnostiach chodcov,
  • sledujte spolu ostatných ľudí a nechajte dieťa zhodnotiť, či sa daný účastník premávky správa bezpečne alebo nie,
  • vysvetlite im farebné rozdiely na semafore pre chodcov a autá,
  • naučte ich zvládnuť techniku jazdy na bicykli alebo kolobežke,
  • vytvorte im malé ihrisko, kde si s nimi nacvičíte základy cestnej premávky,
  • simulujte s nimi rôzne dopravné situácie.