4 dôvody, prečo by vám deti mali pomáhať v kuchyni

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
5 min
17. dec'21

Čo spája ľudí? No predsa jedlo! A nielen spoločné stolovanie, ale aj samotná príprava chutného jedla je niečo, na čom sa môže podieľať celá rodina bez ohľadu na vek. Presvedčíme vás o tom, že malí pomocní kuchári majú v kuchyni svoje miesto a že pustiť deti do kuchyne už v útlom veku ani zďaleka neznamená katastrofu.

Spoločné varenie a pečenie utužuje rodinné vzťahy a v prípade detí má ešte jedno obrovské, nesporné pozitívum - môže výrazne napomôcť rozvoju v ranom detstve po viacerých stránkach. Ešte predtým, ako pustíte svoje deti do kuchyne, sa však uistite, že je pre ne bezpečným miestom. Udržujte deti mimo dosahu ostrých nožov, horúcich sporákov a iných nástrah, ktoré by mohli malým kuchárom ublížiť.

Budujú si zdravé sebavedomie

Vediet, ako pripraviť jedlo a ako upraviť stôl pred jeho servírovaním dáva deťom významný pocit dôležitosti a deti si môžu konečne povedať, že dokážu aj niečo takéto. Budú sa cítiť sebavedomo a nezávisle, vďaka svojmu podielu na príprave jedla budú pociťovať hrdosť a úspech, pretože aj ich zásluhou si môže celá rodina vychutnať skvelé jedlo. Pre dospelého človeka je príprava jedla samozrejmosťou a často skôr otravnou, povinnou činnosťou, no pre dieťa je to obrovský úspech a okrem sebavedomia budú takisto vďačné rodičom, že im dovolili pomáhať pri takej dôležitej činnosti.

Deti a pomoc v kuchyni

Zdravšie stravovacie návyky

Deti, ktoré sa pri príprave jedla cítia sebavedomo a zároveň cítia podporu rodičov, menej pravdepodobne siahnu po jedle typu rýchleho občerstvenia a uprednostnia niečo iné ako sladkosti. Dokonca aj prieberčiví jedáci budú chcieť v kuchyni experimentovať a siahnu po netradičných, zdravých surovinách.

Zapojte svoje deti do varenia a naučte ich všetko o dôležitosti výživných jedál a zdravom životnom štýle. Oboznámte deti s vitamínmi a minerálmi, ktoré sú dôležité pre telo, naučte ich rozdiely medzi polotovarom a doma uvareným jedlom, vysvetlite im, čo sú to umelé prísady a podobne.

Je veľmi jednoduché natrieť si na kúsok chleba nutelu, ale oveľa zábavnejšie je ošúpať zeleninu a ovocie, pomáhať pri miesení cesta a zapojiť deti aj do komplikovanejších, no zaujímavejších procesov v kuchyni. Vytvorte si spolu s deťmi zdravé stravovacie návyky, ktoré budú vaši drobci nasledovať aj v dospelosti.

Získavajú základné vedomosti

Kto by to bol povedal, že počas varenia a pečenia si deti môžu precvičiť učivo zo školy? Varenie a pečenie sa nezaobíde bez váženia surovín, prepočítavania na porcie a v prípade niektorých receptov treba zapojiť aj premenu jednotiek. Deti zistia, že existuje metrický systém a britsko-americká sústava merných jednotiek. Budú v útlom veku vedieť, že múka sa váži v kilogramoch a mlieko sa odmeriava v litroch.

Okrem toho sa naučia čítať s porozumením, pretože sledovať recept krok za krokom je pre želaný výsledok veľmi dôležité. Týmto sa podporí gramotnosť detí a rozšíri sa ich slovná zásoba. Okrem toho si spolu s rodičmi osvoja rôzne techniky šľahania, miešania, miesenia, naučia sa rozdiel medzi dusením jedla, grilovaním a vyprážaním. V kuchyni je naozaj stále čo objavovať.

Deti a dôležitá pomoc v kuchyniUtužovanie rodinných vzťahov

Nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok a že kuchyňa je srdcom domu. Spoločná príprava jedla od úplneho základu nepochybne utužuje rodinné vzťahy. Počas varenia musia spolu kuchári komunikovať, pomáhať si, podávať si rôzne kuchynské pomôcky. Rodina spoločne ochutnáva jedlo a diskutuje o tom, aké koreniny mu ešte chýbajú, či je dosť sladké alebo či nie je náhodou veľmi slané. Varenie a pečenie predstavuje skvelý zdroj rozhovorov, a to aj mimo kuchyne. Deti sa môžu neskôr kamarátom a spolužiakom pochváliť, čo doma uvarili a čo nového sa v kuchyni naučili.

Najlepšie kuchynky na jednom mieste

Darovať deťom vlastnú kuchynku je ako darovať im kreatívny priestor na vlastnú realizáciu, motorický aj osobnostný rozvoj. Kuchynky majú na zdravý vývoj detí množstvo benefitov a mali by sa nachádzať v každej detskej izbičky. My pre vás máme tipy na tie najlepšie detské kuchynky, ktoré deťom urobia radosť nielen pod stromčekom.

Elektronická kuchynka Tefal Studio 360° XXL Bubble Smoby

Elektronická kuchynka Tefal Studio 360° XXL Bubble od Smoby spĺňa všetko, čo má kvalitná detská kuchynka spĺňať. Disponuje zábavnými efektami, má množstvo spotrebičov a kopec doplnkov, s ktorými bude hra v kuchynke naozaj zábavná a nezabudnuteľná. Kuchynka v tvare písmena L umožňuje prístup z viacerých strán, takže ponúka dostatok priestoru pre hru viacerých detí. Za zmienku určite stojí aj moderný francúzsky dizajn, prvotriedne prevedenie a oblé hrany, ktoré nielen pekne vyzerajú, ale sú zároveň zárukou bezpečnej hry.

Kuchynka Tefal Studio Smoby červená

Reštaurácia s kuchynkou Food Corner Smoby

Chcete deťom dopriať ešte o niečo väčší zážitok z hry? Reštaurácia s kuchynkou Food Corner od Smoby je tou správnou voľbou. Spojenie reštaurácie a kuchyne posunie hru na vyššiu úroveň a vďaka tejto hračke si deti vyskúšajú okrem úlohy kuchára aj rolu majiteľa reštaurácie, čašníka či dokonca zákazníka. Nechýba ani bohatá sada doplnkov a množstvo spotrebičov s funkciami, ktoré verne imitujú zvuky v reálnej reštaurácii a kuchyni.

Reštaurácia a kuchynka Food Corner Smoby