Ako vám deti môžu pomôcť v kuchyni?

  Kategórie: Varíme pre deti,
9 min
24. sep'17

Varenie a pečenie deti odmalička podnecuje k tomu, aby sa zaujímali o prípravu jedla, o suroviny, z ktorých sa jedlo pripravuje, či neskoršie dokonca o zdravý životný štýl. Pre najmenších je kuchyňa akýmsi prvým laboratóriom, kde môžu experimentovať, rozvíjať svoju fantáziu a cibriť všetky zmysly. Zapájať do tajomstiev kulinárskeho umenia ich však treba pekne postupne.

Mamička so synčekom v kuchyni

S pomocou v kuchyni je to v prípade každého dieťaťa veľmi individuálne. Kým niektoré sa o dianie pri sporáku živo zaujímajú už „od kolísky“ a stále vyzvedajú, čo to buble v hrncoch, pre iné býva varenie obyčajná otrava. Základný impulz však dávajú deťom rodičia. Ak dieťa pozoruje matku alebo otca, ako sa v kuchyni zvŕtajú okolo varného ostrova, bude ich to prirodzene ťahať k príprave vlastných jedál.

Uvedomte si, že kulinárske umenie musí v prvom rade baviť vás, len tak môže nadchnúť aj vaše ratolesti.

Viacerí dietológovia sa zhodujú v názore, že deti, ktoré často samé alebo s pomocou rodičov pripravujú jedlo, sa menej zaujímajú o rýchle pokrmy z „fast foodov“ či polotovary. Ak sa ich rodina snaží stravovať zdravo, už odmalička budú mať chuťové poháriky vycvičené na jedlá, ktoré obsahujú normálny podiel soli a cukru a budú menej prahnúť po nezdravých sladkostiach či sýtených sladených nápojoch. Prípravou jedla a spoločným stolovaním si zároveň zachovávajú dobré rodinné tradície.

Kuchyňa je skvelá škola

  • Na prvom mieste sa tu drobci zoznamujú so základnými vecami, napríklad, odkiaľ jednotlivé potraviny alebo suroviny pochádzajú, aké živiny či vitamíny obsahujú, na čo sú dobré, ako ich možno upraviť alebo inak zužitkovať.
  • Deti sa vďaka vareniu naučia vážiť si jedlo – zistia, že potraviny nie sú zadarmo a nemalo by sa nimi plytvať, že na ich prípravu sú potrebné nielen úsilie, trpezlivosť a čas, ale aj isté zručnosti.
  • Varenie je jedným z prvých krôčikov vašich najmenších na ceste k samostatnosti. Ak sa naučia bez problémov pripravovať aspoň jednoduché pokrmy, nebudú úplne odkázaní na druhých alebo reštauračnú stravu.
  • Vlastnoručná príprava jedla v nich buduje viac sebadôvery – veď aj obyčajná zemiaková kaša vyžaduje určitý kumšt a upiecť dobrý koláč tiež nedokáže hocikto. Ak deti za vlastné výtvory dostanú pochvalu, budú sa cítiť šikovné a užitočné.
  • Varenie, aspoň v začiatkoch, vyžaduje veľkú trpezlivosť a disciplínu, neskôr sa vo veľkom zapája aj kreativita. Tieto vlastnosti budú vašich maličkých v živote stále posúvať ďalej.
  • Vaši drobci sa v kuchyni naučia správne zachádzať aj so spotrebičmi, vďaka čomu sa posilní aj ich technická zdatnosť.
  • Pri kuchtení sa nielen dobre zabavia, ale podvedome naučia množstvo užitočných vecí. Ozrejmujú si napríklad základy matematiky a fyziky – počítajú ingrediencie, odmeriavajú váhu či množstvo tekutiny, určujú vhodný pomer surovín a sledujú čas potrebný na prípravu jedla.
  • Výhodou je, že drobci so surovinami priamo narábajú, čím si vylepšujú hmatové i motorické schopnosti. Učia sa miesiť, mixovať, prelievať, spoznávajú hustotu surovín, cibria si odhad i presnosť pri krájaní.
  • Vylepšujú si estetické cítenie pri servírovaní jedla, skúšajú si svoj prvý „food styling“ a zároveň si pestujú dobrý vkus, chute a záujem o kvalitné pokrmy.
  • Keďže v kuchyni treba dôsledne dodržiavať isté postupy, sledovať pokyny a deliť si prácu, deti sa tu veľmi rýchlo naučia komunikovať s ostatnými.
  • Upratovanie, ktoré nasleduje po príprave jedla, zasa drobcov naučí zodpovednosti – budú vedieť, že na záver treba umyť riad, poutierať ho a po vysušení poukladať na svoje miesto.

Pečenie s deťmi

Kedy deti zapojiť do kuchynských prác?

Bábätká síce poriadne nechytia do rúčky ani lyžicu, zato môžu byť s vami pri príprave jedla v nosiči alebo sedieť v jedálenskej stoličke. Hoci sa zdá, že najmenší myslia len na „papanie“, veľa vecí vnímajú už v prvých rokoch života veľmi intenzívne. V kuchyni sa učia napríklad rozpoznávať rôzne vône a celé dianie v prostredí varnej zóny im dáva nové zaujímavé podnety, či už sú to zvuky mixéra, cinkanie pohárov alebo pískanie mliekovaru. Vám to zasa dáva väčší priestor so svojím bábätkom komunikovať, čo je tiež veľmi pozitívne.

Najmenší od 3 – 5 rokov

V tomto veku sú deti nesmierne zvedavé a plné energie. Potrebujú preto nad sebou neustály dozor. Ak ich zapájate do jednoduchých prác, nikdy ich nespustite z dohľadu. Najmenšie detičky si stále rozvíjajú jemnú motoriku, vyberajte preto úkony, ktoré nevyžadujú veľkú presnosť či precíznosť. Hodí sa im všetko, čo môžu urobiť rukami, napríklad pomôcť prestrieť stôl, opláchnuť chemicky neošetrené ovocie a zeleninu, natrhať šalátové listy, zmiešať ingrediencie, posypať jedlo strúhaným syrom, roztlačiť banán, naliať za vašej asistencie vodu do odmerky, zabaliť zemiačiky do fólie pred pečením, osoliť jedlo, skúsiť premiesiť cesto, vykrajovať z cesta formičkami koláčiky, či rozmrviť keksíky na korpus do koláča.

Detské kuchynky MackoviaHračky.sk

Deťom pomáhajú vytvoriť si dobrý vzťah k vareniu aj detské kuchynky. Súčasné hračky dokonale imitujú funkcie skutočných kuchynských zostáv a spotrebičov, takže najmenší môžu prípravu jedál najskôr napodobňovať a osvojiť si jednotlivé úkony odpozorované od dospelých. O to väčšiu radosť budú mať, keď budú môcť svoje „teoretické vedomosti“ predviesť v praxi a pomáhať pri varení ozajstných dobrôt.

Školáci od 6 – 8 rokov

V tomto veku sa výrazne zlepšuje koordinácia rúk, ale aj zraku či citlivosť prstov. Za vašej pomoci už môžu vaše deti zapínať rúru, rozbíjať vajíčka, miešať omáčku na sporáku, ošúpať s pomocou škrabky jablká alebo zemiaky, prelisovať cesnak či zemiaky, odvážiť múku alebo ďalšie sypké suroviny, rozvaľkať cesto, nakrájať zeleninu a ovocie či umyť riad. Výhodou je, že školáci už vedia čítať a písať, môžu teda recept nahlas kontrolovať či pomôcť pripraviť nákupný zoznam.  Pre malých školákov by už nemal byť problém pripraviť si dokonca desiatu či olovrant, napríklad v podobe chlebíka alebo sendviča s jednoduchou nátierkou.

Recept pre malých kuchárov – zemiakové muffiny

Povzbudzovať svoje deti k vareniu môžete aj tak, že k príprave všakovakých dobrôt prizvete aj ich kamarátov alebo viacerých súrodencov. Namiesto párty s rôznymi hrami zorganizujte zážitkové varenie alebo pečenie, spojené s dobrou hudbou. Keď detičky podrastú, jeden deň v týždni ich môžete nechať pripraviť jedlo podľa vlastného výberu, na ktorom si pochutná celá rodina. Rýchlym a nenáročným receptom sú napríklad tieto chutné zemiakové muffiny.

Zemiakové muffiny recept

Budete potrebovať:

  • približne 1/2 kila nahrubo nastrúhaných zemiakov
  • 1 hrnček strúhaného syra podľa výberu
  • strúhaný syr na posypanie muffinov
  • 4 vajíčka
  • 1/4 hrnčeka nadrobno nakrájanej cibule
  • 1 ČL soli
  • 1 lisovaný strúčik cesnaku

Postup:

Do veľkej misy nasypte zemiaky a syr, pridajte vajíčka, cibuľku, cesnak a soľ a všetko dobre zmiešajte. Pripravte si košíčky na muffiny alebo silikónový plech s formičkami, ktoré vymastíte olejom alebo maslom. Do každého košíčka alebo formičky vložte veľký kopček zmesi, ktorý posypete syrom. Muffiny nechajte dozlatista zapiecť v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 minút. Tento recept možno všelijako obmieňať a pridávať ďalšie ingrediencie, ako napríklad cukinu, šunku či hrášok. Muffiny môžete jesť samotné alebo ako prílohu k mäsku, hodia sa na raňajky, obed i večeru.

Dieťatko pri sporáku

Ako predísť nehodám v kuchyni

Možné nehody či zranenia v kuchyni vyvolávajú v rodičoch veľké obavy a často sú jediným dôvodom, prečo svoje deti do kuchyne vôbec nepustia. Samozrejme, takto môžete maličkých zbytočne ochudobniť o radosť z prvých, i keď kostrbatých kulinárskych pokusov. Namiesto strachu sa radšej snažte dodržiavať nasledujúce kľúčové zásady bezpečnosti a hygieny:

  • Pred každým varením sa postarajte o to, aby mali deti čisté a suché ruky. S vlhkými rukami sa veľmi zle narába, nádoby sa môžu ľahko zošmyknúť a spadnúť.
  • Varené jedlo nikdy neklaďte na tanier alebo podložku na krájanie, na ktorých boli predtým surové ingrediencie. Pokrm by sa mohol kontaminovať tepelne neupravenými zvyškami surovín.
  • Dávajte deťom do rúk iba vhodné nože a pri krájaní ich nespúšťajte z očí. Na trhu existujú špeciálne detské nože so zaobleným koncom a krytom na ochranu prstov. Sú vhodné pre deti od 3 – 5 rokov, sú však zároveň drahšie. Ako alternatívu môžete použiť kvalitné plastové nože so zúbkami, ktoré dokážu rozkrojiť mäkšie ovocie či zeleninu.
  • Spadnutý nôž dvíhajte z dlážky len vy a špinavý nôž nikdy neukladajte voľne do výlevky plnej použitých riadov, kde sa ľahko môže stratiť a niekoho porezať.
  • Ak v kuchyni varíte spolu s deťmi, vždy skontrolujte rúru a ďalšie spotrebiče. Ak sa nepoužívajú, vypnite ich, prípadne vytiahnite z elektrickej zásuvky.
  • Spotrebiče umiestňujte čo najďalej od výlevky, aby neprišli do kontaktu s vodou. Ak ich obsluhujú deti, overte si, či majú suché ruky.
  • Úchytky a uchá hrncov vždy otočte tak, aby neprečnievali ani netrčali mimo plochy sporáka. Takto predídete tomu, že niekto do nich vrazí a zhodí ich aj s vriacim jedlom na zem.
  • Ak používate papierové utierky, umiestňujte ich tiež čo najďalej od sporáka.

Krájanie surovín

Trpezlivosť prekvapenia prináša

Na záver treba spomenúť ešte jednu výhovorku, pre ktorú rodičia nedovolia svojim deťom pomáhať pri varení, a to je nedostatok času. Neraz im chýba hlavne trpezlivosť s nemotornými detskými rúčkami. Mamičky či oteckovia chcú mať jedlo navarené čím skôr a dieťatko prípravu iba „komplikuje“, lebo mu treba všetko dokola vysvetľovať. Snažte sa však podobné pohodlné myšlienky zahnať do kúta. Na začiatku sa síce trocha potrápite, ale uvidíte, akú budete cítiť hrdosť, keď vás deti jedného pekného dňa prekvapia dobrým obedom alebo večerou. ;-)

Varenie sa začína tu