Obujte deťom kopačky! Futbal je skvelý šport pre deti

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
4 min
03. júl'16

Európske futbalové majstrovstvá sú v plnom prúde. Náš tím už síce vypadol, no to nebráni našim malým Hamšíkom a Ronaldom aby sa z futbalu tešili a teplé letné dni trávili s futbalovou loptou. Prečo naše deti tak veľmi milujú futbal a čím potešiť srdce malého futbalistu? Tak na to sme sa pozreli.

Futbal je obľúbeným športom detí

Kde sa vzal, tu sa vzal. Futbal.

Kopať do lopty a dávať góly nie je len novodobou zábavou. Už v 2. storočí pred naším letopočom hrávali Číňania hru s názvom Tsu’ Chu. Úlohou hráčov bolo kopnúť loptu, vyrobenú z kože a plnenú vlasmi a perím, do siete natiahnutej na bambusových tyčiach. Záznamy o hrách podobných futbalu sa našli aj u starých Egypťanov a Grékov. Futbal sa v Anglicku objavil už okolo roku 1170 a počas nasledujúcich storočí bol niekoľkokrát zakázaný. Prečo? No možno preto, lebo to bola taká zábava, že sa anglickí mladíci viac zaujímali o futbal než o boj vo vojnách. Ľudia sa zrejme až tak nemenia.

Futbal je aj pre dievčatá

Futbal sa často spája len s chlapcami. No dievčatá nie sú o nič horšie futbalistky. Nie každé dievčatko túži byť balerínou alebo princeznou. Dievčatká sa tiež rady naháňajú. Ak máte doma dcérku, určite nám dáte za pravdu, že nie je z porcelánu a svojou silou a odvahou predbehne nejedného chlapca. Nechajte ju vybrať si, čo ju zaujíma. Možno z nej bude jedného dňa aj slávna futbalistka.

Futbal je vhodný pre chlapcov aj pre dievčatá

Zdravší s futbalom

Dospelí muži radi vymenia kopačky za diaľkové ovládanie. Futbal v televízii im síce zdvihne adrenalín, no na zdraví nepridá. Naše deti to zrejme vedia, a preto svojich futbalových hrdinov prenesú na trávnik. Štipka detskej predstavivosti a sú z nich najväčšie futbalové hviezdy. Futbal im však okrem sebavedomia dáva aj o kúsok viac.

Naháňanie sa za loptou dá malému telíčku poriadne zabrať. Deťom sa okysličí celý organizmus a posilnia si imunitu. Po poriadnom behu im začnú aj hlavičky fungovať o čosi lepšie a v škole sa im darí viac. Pri futbale si posilňujú celú pohybovú sústavu a zlepšujú svoje motorické schopnosti. Ako sa hovorí, čo sa v mladosti naučíš, v starobe akoby si našiel. Láska ku športu sa buduje dlhodobo. Vďaka futbalu v detstve si tak vybudujú správne návyky a tiež si znižujú riziko srdcových chorôb, cukrovky a ďalších zdravotných problémov, ktoré plynú zo zlej životosprávy.

Futbaloví kamaráti sú na nezaplatenie

Deti sa vďaka futbalu učia tímovej hre. Vedia, že ak chcú vyhrať, musia spolupracovať a navzájom si dôverovať. A to je niečo, v čom aj my dospelí často zlyhávame. Okrem toho sa na zelenom trávniku budujú priateľstvá. Niektoré môžu trvať aj na celý život. No hlavne sa deti naučia fungovať s ostatnými deťmi a vnímať aj ich potreby.

Drevený futbalový stôl Nr.1 Smoby od 8 rokov

Futbalový stôl Smoby

Mať takýto stôl v detskej izbe. To je snom nejedného malého futbalistu. Súčasťou stola sú dve korkové loptičky a na oboch stranách nájdete pulty na počítanie skóre. Rukoväte sú ergonomické a jednoducho sa uchopujú. Deti si pri hre so stolom cvičia svoju trpezlivosť, koncentráciu a jemnú motoriku.

Drevený futbalový stôl Champions Janod 3-8 rokov

Drevený futbalový stôl Champions Janod

Na to, aby sa z vašich detí raz stali šampióni, treba trénovať už od útleho veku. Či už ide o futbal ozajstný alebo ten stolný, nikdy nie je príliš zavčasu na tréning. Najmenších futbalistov poteší takýto parádny futbalový stôl vyrobený z dreva.

Stolný futbal

Puzzle FC Barcelona 500 dielikov Educa od 11 rokov

Puzzle FC Barcelona
Máte doma fanúšikov FC Barcelona? Tak to ich určite potešia puzzle, ktoré si môžu neskôr zavesiť na stenu. 500 kusov dielikov z kvalitných materiálov zabaví nielen deti ale aj rodičov. Nie každý letný deň je slnečný. Keď sa nedá vybehnúť na trávnik, aspoň futbalové puzzle potešia.

Detské puzzle