Jeden cukrík a dosť! Toto ste o cukre zrejme nevedeli

5 min
23. aug'18

Keď spapáš obed, dostaneš aj keksík. Najprv si upraceme hračky, a potom dostaneš za odmenu čokoládku. Sú aj vám tieto sladké odmeny pre deti dôverne známe? Možno to nie je tá najmúdrejšia vec, ktorú ako rodičia robíte. Tak ako je to vlastne s cukrom a vývinom detí?

Cukor na nás číha všade, kam sa len pozrieme. Je v keksíkoch, čokoládach, ale aj cereáliách, müsli tyčinkách, pečive, cestovinách, jogurtoch… V tomto zozname by sme ešte mohli chvíľu pokračovať, no jedno je isté - rafinovaný cukor je všade okolo nás a je naozaj ťažké odolať mu. V jedálničku detí by mal však zastávať iba okrajové miesto, v tom ideálnom prípade by v ňom nemal byť vôbec. Ale dá sa to? A škodí cukor až tak veľmi, že je potrebné ho vylúčiť?

Pár čísel na úvod

Denná dávka cukru by u detí od 2 do 18 rokov by nemala podľa najnovších výskumov presiahnuť 25 gramov, čo predstavuje asi 6 čajových lyžičiek cukru - len pre porovnanie, plechovka sladeného sýteného nápoja v sebe ukrýva rovno 9 lyžičiek cukru. Prekročiť denný limit je teda veľmi jednoduché, čomu nasvedčujú aj štatistiky z rôznych kútov sveta. Deti v Taliansku (vo veku 2 až 9 rokov) počas dňa skonzumujú približne 87 gramov cukru, kým tie americké až neuveriteľných 200 gramov. Priemerná hodnota spotrebovaného cukru u detí v Európe sa aj napriek varovaniam šplhá na 97 gramov.

Možno vám tieto čísla nič nehovoria a poviete si, že keksík či čokoládka denne predsa ešte nikoho nezabila. Počas dospievania a dospelosti sa však môže cukor skonzumovaný v detstve pomstiť. A svoju daň si môže vypýtať už počas raného detstva. Kým v roku 1994 trpelo cukrovkou typu 2 (označovaná aj ako dospelácka cukrovka) iba 5 % detí, v súčasnosti lekári tento typ cukrovky diagnostikujú 30-50 %. Čím skôr sa u človeka cukrovka typu 2 objaví, tým horšie sú následky. Zvyšuje sa nielen riziko infarktu, ale aj vysokého krvného tlaku a mnohých iných srdcových problémov. A to už stojí za zamyslenie, však?

Cukor zavislost

Nie je cukor ako cukor

Je prirodzené, že ľudské telo potrebuje cukor, avšak bez toho rafinovaného sa bez problémov zaobíde. Prírodný cukor v ovocí, teda fruktóza, sa dostáva do tela spolu s inými zdraviu prospešnými látkami a minerálmi a putuje priamo do čriev. Na druhej strane glukóza je tzv. krvný cukor, ktorý sa po skonzumovaní dostáva priamo do krvi a veľmi rýchlo sa premení na energiu. Práve glukózu, teda hroznový cukor, nájdete v rôznych sladkých výrobkoch, džúsoch, sladených nápojoch, zmrzline… jednoducho vo všetkom, čo deti milujú a len veľmi ťažko sa niečoho takého chutného vzdajú.

Potravinársky priemysel veľmi dobre vie, čo robí, keď rafinovaný cukor obaľuje do voňavých a chrumkavých donutov či rozprávkových obalov s obľúbenými hrdinami. Navyše, takéto sladké maškrty sú niečo, čo rodičia väčšinou zakazujú a už v detstve platí, že zakázané ovocie najviac chutí. Jeden sladký keksík doobeda je v poriadku, viac škody však narobí, ak ho dieťatku dáte pred spaním. Nie je teda dôležité iba to, aký cukor deti prijmú, dôležité je aj to, kedy.

Cukor ovocie

Dajte cukru červenú

A vychovajte zdravé a spokojné deti, ktoré nebudú trpieť závislosťou na rafinovanom cukre. Áno, aj taká závislosť existuje, hoci sa o nej až tak veľa nehovorí. Prejaviť sa môže napríklad hyperaktivitou, nespavosťou, vysokým krvným tlakom, ale aj obezitou, zvýšeným výskytom zubných kazov či dokonca zápchou a nechutenstvom. S túžbou na sladké sa však dá bojovať už v detstve. Prvým a základným krokom je nahradenie rafinovaného cukru ovocím. Možno to bude spočiatku boj s veternými mlynmi, no netreba sa vzdávať. Najlepšie urobíte, ak deti naučíte jesť to, čo pripravíte doma.

Zabudnite na kupované müsli tyčinky, raňajkové cereálie či dezerty. Pátrajte po internete a určite natrafíte na zdravé recepty pre deti, ktoré si nevyžadujú cukor (maximálne med). Ak sa nedá inak a kroky vás zavedú do obchodu, nekupujte nič, čoho zloženie nedokážete ani vysloviť. V neposlednom rade spolupracujte s deťmi. Nechcite od nich, aby sa obmedzili na jednu fidorku denne, pričom vy si pred ich zrakom pokojne dáte celé balenie disco keksov. Pri návšteve reštaurácie deťom dajte na výber - buď sladký nápoj alebo dezert a aj vy sa prispôsobte ich rozhodnutiu. Vždy majte po ruke ovocie či domáce sladkosti a v prípade neuhasiteľnej chuti ponúknite dieťatku to.

Zdravé raw guľky

Premýšľate teraz nad tým, ako deťom pripraviť zdravý dezert bez štipky bieleho cukru? Tieto raw guľky plné ovocia a orechov sú príkladom toho, že sa to naozaj dá!

Zdravy recept

Ingrediencie

  • 20 vykôstkovaných datlí
  • 2 hrste vlašských orechov
  • pol hrnčeka ovsených vločiek
  • pol hrnčeka mandlí
  • pol hrnčeka kokosu
  • 4 lyžice kakaa
  • 1 lyžica škorice
  • trochu vody
  • kakao, kokos a pistácie na ozdobenie

Postup

Pár hodín vopred (najlepšie večer alebo ráno) namočte vlašské orechy vo vode. Potom už len všetky suroviny, okrem tých na ozdobenie, zmiešate a rozmixujte. Vznikne vám tuhá, lepkavá hmota, z ktorej stačí vytvarovať guličky a obaliť ich v kakau, kokose či nasekaných pistáciách. Takto pripravené guľky sú nepečené, zdravé a sú také sladké, že deťom bude bohato stačiť jedna denne.

Boj so závislosťou od cukru bude bojom na dlhé trate, no netreba sa vzdávať ani po tom, čo vaše dieťa zjedlo pol tabuľky čokolády. Nabudúce mu do ruky namiesto takejto sladkosti dajte domáci nanuk alebo jablko.