Nepodceňujte alergiu, môže zabíjať

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
21. mar'19

Jar pre mnohých znamená krásne počasie, menej vrstiev oblečenia, dlhé prechádzky s deťmi a hry v parku. Je to však aj čas v roku, kedy sa o slovo hlásia alergie, ktoré nás oberajú o pôžitok z prvých jarných kvetov. Aj to je dôvod, prečo sme si v tomto blogu posvietili na alergie, a to nielen na tie sezónne, jarné.

Máte doma malého alergika? Potom určite viete, že taká nepríjemná vec ako alergia môže celej rodine znepríjemniť aj tie najkrajšie chvíle strávené spolu. Nejde pritom len o prechádzku rozkvitnutou lúkou či parkom, ale aj o obed v reštaurácii alebo posedenie pri chutnom dezerte. Nedovoľte, aby vám alergia detí (ale aj vaša vlastná) ešte viac znepríjemnila každodenný život a bojujte s ňou ešte včas.

Alergie v číslach

Alergické ochorenia sú podľa Národného centra zdravotníckych informácií jednou z najväčších epidémií v celej Európe a kým pred pár rokmi sa počet alergikov pohyboval okolo čísla 150 miliónov, o niekoľko rokov sa podľa prieskumov toto číslo vyšplhá na neuveriteľných 250 miliónov. Každým rokom sa počet alergikov zvyšuje aj na Slovensku, pričom problémom nie je iba alergická nádcha a astma, ale aj potravinové alergie. Nepríjemnou správou, najmä pre rodičov, je fakt, že alergie postihujú stále viac detí ako dospelých. Zarážajúce je, že za posledných 15 rokov ani jedna svetová krajina nenahlásila pokles v počte osôb trpiacich alergiou akéhokoľvek druhu, práve naopak. Čísla každoročne stúpajú a v súčasnosti trpí nejakou formou alergie až 30% celkovej populácie. Len pre porovnanie, pred 100 rokmi sa počet alergikov pohyboval na úrovni jedného percenta.

Deti alergia vajick

Alergia a jej typy

V Európe patria medzi najčastejšie potravinové alergény u detí kravské mlieko, vajíčka a orechy, zatiaľ čo v dospelosti je to najmä čerstvé ovocie, orechy a zelenina. Medzi potravinami, ktoré najčastejšie vyvolávajú alergické reakcie, sú však aj ryby, sója a pšenica. Pozor si treba dávať aj na exotické ovocie a zeleninu, ale aj na domáce plodiny, napríklad na mak či jablká. Alergické reakcie (nielen) na potraviny majú rôzne podoby od “neškodného” svrbenia cez vyrážky, slzenie očí až po to najhoršie - anafylaktický šok.

Práve potravinová alergia je u detí vo veku 0-14 rokov príčinou tohto šoku, ktorý netreba podceňovať. Len v Spojených štátoch amerických musí v dôsledku anafylaktického šoku každé tri minúty niekto navštíviť pohotovosť, čo predstavuje 200 000 návštev na pohotovosti počas jedného roka, a to len v rámci jednej krajiny. Anafylaktický šok však nezapríčiňujú iba potraviny, ale aj lieky, jed hmyzu, mačky, psy a prach.

Nie je svrbenie ako svrbenie

Rodičia, ktorí majú doma malých alergikov alebo sami trpia alergiou, určite vedia, že v styku s alergénom často dochádza k alergickej reakcii, ktorá môže vyústiť až do anafylaktického šoku. Netreba preto podceňovať ani tú najmiernejšiu alergickú reakciu, ktorá má lokálne, ale aj celkové prejavy. Medzi najčastejšie lokálne prejavy patria tieto:

  • svrbenie a opuchy kože a slizníc
  • ťažkosti s dýchaním, kýchanie, upchatý nos, kašeľ, pocit cudzieho telesa v hrdle
  • bolesti brucha, vracanie, hnačka
  • arytmia, zrýchlený srdcový rytmus, znížený krvný tlak

Celkové prejavy alergickej reakcie predstavujú kombináciu viacerých lokálnych prejavov, ktoré vyústia anafylaktickým šokom. Ten sa zvyčajne dostaví do 10-60 minút po kontakte s alergénom. Anafylaktická reakcia nemá však iba túto včasnú fázu, ale aj druhú, oneskorenú, ktorá môže nastať v priebehu 24 hodín po kontakte s alergénom. Aj táto druhá fáza, o ktorej vie iba málokto, je dôvodom, prečo netreba alergické prejavy brať na ľahkú váhu.

Ak u vašich detí dôjde k anafylaktickému šoku, ani chvíľu neváhajte a okamžite zavolajte lekársku pomoc na čísle 155 alebo 112. V prípade, že váš drobec trpí silnou alergiou, musí mať pri sebe vždy EpiPen - adrenalínovú injekciu, ktorú mu predpíše alergológ. Po vpichnutí injekcie je však aj naďalej nutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc, a to aj vtedy, keď príznaky na prvý pohľad ustupujú.

Deti alergia mlieko

Stavte na prevenciu

Aj keď má alergia genetický podklad, neznamená to, že rodičom-alergikom sa musí nutne narodiť dieťatko s alergiou. Dôležité je dbať na prevenciu už počas tehotenstva, ale aj krátko po narodení bábätka. V prípade tehotných žien sa odporúča pravidelne prijímať pestrú stravu bohatú na vitamíny a minerály, netreba vynechávať ani pečivo, mliečne výrobky a mäso. Dôležitý je tiež pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a dostatok spánku. Úplným tabu by malo byť fajčenie počas celého tehotenstva a dojčenia, príjem alkoholických nápojov a iných omamných a návykových látok. Viacero výskumov tiež potvrdilo, že riziko vzniku alergií znižuje aj dojčenie bábätka, pričom platí čím dlhšie, tým lepšie.

Aj keď alergia nie je práve najpríjemnejším spoločníkom, život s ňou nemusí byť iba utrpením. Dôležité je včas ju podchytiť, dôkladne dodržiavať liečbu a najmä vyhýbať sa podnetom, ktoré alergickú reakciu spôsobujú. Aj chvíle s alergiou po boku môžu byť prežité naplno, tak smelo do toho!