Nechce spať? 7 riešení na najčastejšie problémy s denným spánkom

  Kategórie: Výchova, Zdravie dieťaťa,
7 min
17. máj'22

Ach, ten spánok. Dokáže byť taký sladký, plný krásnych snov, a to ako v prípade dospelých, tak aj detí. Vytvorenie denného režimu, ktorý zahŕňa správnu spánkovú hygienu, dá rodičom v prvých mesiacoch po narodení bábätka zabrať. Spánok je však niečo, s čím mamy a otcovia bojujú aj neskôr. Máme pre vás riešenia na 7 najčastejších problémov s nočným, ale aj denným spánkom detí.

Novorodenci prespia väčšinu dňa a s pribúdajúcimi mesiacmi sa čas spánku skracuje. S denným spánkom sa však nemusia rozlúčiť až do nástupu do prvého ročníka. Preto sa niet čo čudovať, keď rodičia hľadajú overené tipy a triky na to, ako uspať dieťa. Dokáže zaspať iba v aute? Nechce spať vôbec? Spí krátko alebo zaspí iba v kočíku počas prechádzky? Zozbierali sme najčastejšie problémy, s ktorými sa stretávajú rodičia malých spachtošov a našli sme riešenia.

Spánok je nepredvídateľný

Nepodarilo sa vám nastaviť spánkovú rutinu, pretože dieťatko si jednoducho robí čo chce. Vy si kvôli tomu nedokážete naplánovať deň. Nikdy neviete, kedy bude drobec unavený, kedy konečne príde jeho chvíľa. Čo s tým?

Riešenie: Vytvorte si režim. Áno, jednoduchšie sa to povie, ako uvedie do praxe, ale za pokus to stojí. Je normálne, že novorodenec bude zaspávať a prebúdzať sa v rôznych fázach dňa, ale dieťatko v období 3-4 mesiacov spí menej často, hoci sú tieto spánky dlhšie. Okrem nočného spánku potrebujú deti v tomto veku 2 až 3 denné zdriemnutia, ktoré viete naplánovať omnoho lepšie ako viac kratších zdriemnutí novorodenca. Vyskúšajte tento vzorec:

  1. ranný spánok nasledujúci približne dve hodiny po prebudení;
  2. obedňajší spánok 2-3 hodiny po prebudení z ranného spánku.

Samozrejme, počítajte s tým, že vytvorenie tohto režimu bude trvať pár dní a aj po jeho zavedení bude mať bábätko “zlé” dni, kedy jednoducho nezaspí podľa vášho harmonogramu. Existujú aj aplikácie, ktoré vám pripomenú, že je čas začať uspávať dieťatko, vďaka čomu ani vy neprešvihnete tieto kľúčové hodiny.

Denný spánok detí bábätko

Keď sa v postieľke nedokáže utíšiť

Možno ste chceli, aby si dieťatko doprialo naozaj dlhý spánok, preto ste čakali, kým bude naozaj unavené a vyčerpané. Tento plán však nevyšiel a dieťatko teraz plače v postieľke, je nepokojné a spánok neprichádza.

Riešenie: Ak je vám tento prípad dôverne známy, je to pravdepodobne tak trochu aj vaším pričinením. Neuspali ste dieťatko vtedy, keď bolo naozaj unavené a prekročili ste tým hranicu medzi únavou a vyčerpaním. To spôsobilo, že sa v detskom organizme nahromadil kortizol, stresový hormón, ktorý nedovolil bábätku zaspať. V budúcnosti sa tomuto problému vyhnete tak, že si budete všímať znaky únavy vášho dieťatka a rýchlo na ne zareagujete uspávaním. Únava sa najčastejšie prejavuje trením očí dlaňami, pohľadom upretým do diaľky a trhanými pohybmi tela.

Čo však v prípade, že ste toto uspávacie okno prehliadli a máte doma vyčerpané dieťa, ktorého únava sa vám vymkla spod kontroly? Priložte si drobčeka na hrudník a v tmavej, tichej miestnosti sa s ním pomaličky kolíšte. Počítajte však aj s možnosťou, že tento spánok už jednoducho nepríde a pokúste sa aspoň o hodinku natiahnuť ten nasledujúci odpočinok.

Bábätko nechce vôbec spať

Problém je jasný - bábätko proste cez deň nezaspí. Ale čo riešenie?

Riešenie: Stavte na predspánkovú rutinu. Tá je v podstate mini verziou večernej rutiny pred nočným spánkom. V izbe zatiahnite závesy/žalúzie, prečítajte dieťatku rozprávku alebo zaspievajte uspávanku. To pomôže bábätku upokojiť sa a do mozgu sa vďaka týmto rituálom dostane signál, že sa schyľuje k spánku. Vyskúšajte posunúť spánok o polhodinu neskôr, kedy bude dieťatko unavenejšie a zaspí rýchlejšie. Uvedomte si však, že s vekom sa potreba spánku mení (od dĺžky spánku až po intervaly medzi zdriemnutiami) a začnite počítať aj s možnosťou, že vaše dieťa prestáva byť v túto dennú dobu unavené.

Spánok doma vs. v škôlke

Dieťa bez problémov zaspí v škôlke alebo v jasliach, ale doma sa mu do ríše snov akosi nechce. Čo s tým?

Riešenie: Je z vášho dieťatka škôlkar/ka alebo navštevuje detské jasle, kde sa vyspí doružova, no doma počas víkendov odmieta spať? Možno kdesi v podvedomí nechce prísť o zážitky s rodičmi a chce si vašu prítomnosť vychutnať naplno. Zistite, aká je spánková rutina v škôlke a preneste ju aj do domáceho prostredia. Možné je aj to, že dieťa si samo od seba vytvorilo vlastný režim - počas pracovného týždňa v škôlke sladko spinká a cez víkendy má jednoducho od spánku voľno.

Namiesto spánku energia

Namiesto toho, aby dieťa v postieľke spalo, plné energie v nej stojí a čaká, čo sa bude diať. Dôverne to poznáte?

Riešenie: Deti sú s pribúdajúcim vekom menej unavené a niekedy majú energie na rozdávanie. Dovoľte im pred spaním vyhrať sa dosýtosti, vďaka čomu uspokoja svoje potreby a spánok ich prepadne raz-dva. Dávajte však pozor na prestimulovanie, ktoré prichádza najmä po hre s viacerými hračkami. Stavte na jednu, maximálne dve obľúbené.

Denný spánok bábätka

Trápi ho kolika

O kolike sa zrejme nemusíme nijako zvlášť rozpisovať. Čo robiť, ak okrem nedostatku spánku postihne dieťatko aj tento problém?

Riešenie: Dieťatko, ktoré trápi kolika, nedokáže zaspať tak jednoducho a problém s tým môžu mať aj ostrieľaní rodičia. Spánky “kolikových” detí sú kratšie a zároveň trvá dlhší čas, kým sa trvanie spánku predĺži. Sami musíte vyskúšať, čo platí na vaše bábätko, pretože každý prípad je individuálny. Ak sa vaše bábätko budí s plačom už po polhodine spánku, uložte ho na ten ďalší spánok skôr, nečakajte, kým príde jeho hodinka. Tento spôsob sa osvedčil viacerým rodičom a možno zaberie aj u vás.

Zaspí iba v aute

Detí, ktoré dokážu zaspať iba v aute, je neurékom. A tento problém sa netýka iba denného spánku, ale aj toho nočného. Možno ste aj vy počuli o deťoch, ktoré rodičia večer naložili do auta a neostávalo im nič iné, iba sa s nimi voziť 30 minút po okolí.

Riešenie: A po zastavení má drobec pocit, že čas na spánok vypršal a doma už pokračovať nemusí. Problém sa zrejme začal v momente, keď ste potrebovali niečo vybaviť a aby ste zabili dve muchy jednou ranou, do auta ste naložili aj dieťatko, ktorému sa v idúcom aute spalo ako na obláčiku. Ak ste ochotní obetovať peniaze na benzín a zároveň vám šoférovanie nerobí najmenší problém, môžete pokračovať v uspávaní jazdou v aute. V opačnom prípade si naplánujte potrebné obchôdzky mimo spánkového okna bábätka a doma vyskúšajte biely šum a kolísku. Táto kombinácia aspoň čiastočne imituje pohyby a zvuky v aute a možno bude mať u vášho spachtoša úspech.

Sú deti, ktoré zaspia v okamihu, keď sa im tvárička dotkne vankúša, ale existujú aj úplné protiklady, ktoré odmietajú spánok a bojkotujú ho najrôznejšími spôsobmi. Každé dieťa je jednoducho osobnosť a rodičov niekedy poriadne skúša. Overené riešenia na najčastejšie problémy so spánkom a uspávaním však pomohli mnohým rodičom a my veríme, že pomôžu aj vám.