Deň Zeme: chráňme svoju planétu, inú zatiaľ nemáme

  Kategórie: Výchova,
5 min
19. apr'18

Tak ako každoročne od roku 1970, aj tento rok si pripomenieme našu modrú planétu. Deň Zeme sa oslavuje po celom svete už 48 rokov, no k jej vzniku došlo už pred neuveriteľným množstvom rokov. Aj napriek mnohým výskumom je to zatiaľ jediná planéta, na ktorej sa darí životu. Nie je to však jediný dôvod, preto sa o našu Zem musíme patrične starať.

Pozeráme sci-fi filmy, čítame konšpiračné teórie, ale aj reálne hrozivé články, no neuvedomujeme si skutočnú hrozbu, ktorá našej planéte hrozí. Všetky katastrofické udalosti sú predsa veľmi vzdialené a pár ohlásených koncov sveta sme už prežili. Je pravda, že Zem s najväčšou pravdepodobnosťou nezanikne o 10 ani o 100 rokov, no to neznamená, že je v dôsledku nášho správania ohrozená.

Dar budúcim generáciám

Takmer 7,5 miliardy ľudí, 14 miliónov rôznych druhov života či 70 % oceánov - toto je len zlomok faktov, ktoré sú o Zemi známe. Jej hodnotu a dôležitosť si pripomíname každý rok 22. apríla a inak to nebude ani tento rok. Deň Zeme si každoročne pripomíname najmä z ekologického dôvodu. 22. apríla sa ľudia po celom svete učia recyklovať odpad, sadia nové stromy a hlavne šíria osvetu o ochrane našej planéty. Každý z nás si raz za čas povie, že zmena správania jedného človeka nepomôže. Uvedomte si však, že podobne zmýšľajú milióny ľudí žijúcich na našej planéte, ktorí spolu s vami oslavujú Deň Zeme.

Planéta Zem

Život bez odpadu

Jeden človek vyprodukuje počas jedného roka približne 340 kg odpadu. Vynásobte si toto číslo počtom obyvateľov a z výsledného čísla sa vám zatočí hlava. Väčšina odpadu skončí na skládkach, zrecyklujeme iba 11%, čo je veľmi málo. Prebytočný odpad potom znečisťuje to, bez čoho si život na Zemi nedokážeme predstaviť - pôdu, vodu a vzduch. Celkový dopad na život je však oveľa horší. V dôsledku prebytočného odpadu (najmä plastového) každoročne zomierajú bezbranné živočíchy, ktoré paradoxne žiadny odpad nevyprodukujú.

Práve toto enormné množstvo odpadu prinútilo niektorých ľudí zamyslieť sa nad tým, či je naozaj nutné neustále vyhadzovať toľko odpadu. Stále viac a viac ľudí sa tak dostáva k slovnému spojeniu “zero waste”, ktoré hlása život bez odpadu. Možno sa to zdá neuveriteľné, ale jedna štvorčlenná rodina môže vyprodukovať komunálny odpad, ktorý sa bez problémov zmestí do jedného zaváraninového pohára. Aj vďaka takémuto spôsobu života môže byť naša modrá planéta o niečo ľahšia a taký bude napokon aj život na nej.

Jeden človek vyprodukuje počas jedného roka približne 340 kg odpadu.

Ako prispieť k záchrane Zeme?

Začnite krok po kroku prispievať k zdravšiemu životu na Zemi a uvidíte, že postupne sa pridá aj okolie. Hoci nie je ochrana životného prostredia iba o odpade, práve ten je alarmujúci. Presedlajte na plátené nákupné tašky a noste si v nich aj vrecká na ovocie a zeleninu. Podobne skúste eliminovať plastové fľaše, ktoré sú tak či tak škodlivé. Voda z takejto fľaše so sebou prináša mnohé zdravotné riziká. Vymeňte ju za sklenenú či nerezovú, ktorú použijete ešte veľmi veľa krát. Ak milujete kávu a často si ju beriete so sebou, investujte do vlastného termo hrnčeka vo vašich obľúbených farbách.

Zem a odpad

Krok za krokom sa od týchto jednoduchých zmien presuňte k trošku náročnejším. Vyhľadajte si vo svojom okolí špecializované predajne, ktoré vám dovolia načapovať si vlastné čistiace prostriedky, mydlá či tekuté prášky na pranie. Je pravda, že takéto drogérie nie sú na každom rohu, ale ktovie, možno aj vy prispejete k ich rozšíreniu. Na trhu už dnes dostanete aj textilné tampóny na odličovanie a make-up v kompostovateľných obaloch. Spomínate si na látkové vreckovky z detstva? Teraz prišiel ten správny čas na ich comeback.

Pár zaujímavostí na záver

  • Zem je jediná planéta slnečnej sústavy, na ktorej sa nachádza voda vo všetkých jej skupenstvách
  • Iba naša planéta nedostala meno po rímskych bohoch
  • Najstarší strom na Zemi - smrek obyčajný - má asi 9950 rokov a nachádza sa v Nórsku
  • Amazonské dažďové pralesy produkujú 20 % zemského kyslíka, ktorý dýchajú všetci ľudia
  • 99 % všetkého zlata sa nachádza v jadre planéty a vystačilo by na pozlátenie celej Zeme v hrúbke 45 cm
  • Pred približne 420 miliónmi rokov rástli na povrchu Zeme gigantické huby vysoké až 8 metrov, pričom stromy merali len niekoľko centimetrov
  • 80 % všetkého života je ukrytého v oceánoch
  • Približne 780 miliónov ľudí nemá prístup k čistej vode.

Smutným faktom ostáva, že za neustále horší stav našej Zeme môžu práve ľudia. Zem zaťažujeme zmenami, ktorým sa len veľmi ťažko prispôsobuje. Spomeňte si na našu planétu aj 22. apríla, kedy oslavuje svoj významný deň. Postarajte sa aj vy o to, aby ju nasledujúce generácie dostali minimálne v rovnakom stave, ak nie v oveľa lepšom.