Deň Zeme 2023: Investujme do našej planéty

  Kategórie: Výchova,
8 min
21. apr'23

22. apríl nie je iba pekný jarný deň, ale už niekoľko desaťročí je to zároveň Deň Zeme. V tento deň si ešte viac ako inokedy pripomíname našu planétu a jej dôležitosť. Život na tejto modrej planéte berieme ako samozrejmosť a (nielen) tento rok by sme za samozrejmosť mali považovať aj investíciu do nej. O čom bude Deň Zeme v roku 2023 a ako ho môžete osláviť spolu s deťmi?

Čo je Deň Zeme?

Deň Zeme je každoročná udalosť, ktorej cieľom je pozdvihnúť povedomie o našej planéte a inšpirovať nás, Pozemšťanov, k tomu, aby sme priložili ruku k dielu a našu modrú planétu sme čo najviac chránili. Počas tohto špeciálneho dňa sa po celom svete koná množstvo podujatí na ochranu planéty a takisto si pripomíname výnimočných ľudí, ktorí čo najviac pomáhajú nášmu životnému prostrediu. Deň Zeme si každoročne pripomína viac ako miliarda ľudí vo vyše 190 krajinách sveta a oficiálna stránka k tomuto dňu hovorí, že Deň Zeme je všeobecne uznávaný ako najväčší svetský sviatok na svete. Každý rok nesie tento deň jasné posolstvo a tento rok sa nesie v znamení hesla “Investícia do našej planéty”.

Krátka história Dňa Zeme

Úplne prvý Deň Zeme sa oslavoval 22. apríla 1970, a to vďaka Gaylordovi Nelsonovi, senátorovi Spojených štátov amerických z Wisconsinu. K tomuto činu ho inšpirovali škody spôsobené únikom ropy v kalifornskej Santa Barbare v roku 1969. Senátor si po tejto katastrofe uvedomil, že je potrebné, aby si ľudia viac vážili životné prostredie a aby boli aktívnejší pri ochrane našej planéty. Deň Zeme sa stal veľmi rýchlo celosvetovým fenoménom. Veď len na prvom podujatí v roku 1970 sa ho zúčastnilo viac ako 20 miliónov ľudí. Tento rok si Deň Zeme pripomíname už 53. krát.

Téma Dňa Zeme

Zdroj foto: Freepik

Téma roka 2023: Investícia do našej planéty

Naša planéta si zaslúži našu najlepšiu starostlivosť a jednou z jej foriem je aj investícia. Deň Zeme je tento rok aj dňom klímy, ktorá v posledných rokoch zažíva veľký nápor. Globálna teplota vzrástla v priemere o 1,1°C. Otepľujú sa aj oceány, až 90% globálneho otepľovania sa prejavuje práve v nich. Teplota nazhromaždená v oceánoch následne spôsobuje zvyšovania hladiny morí, zánik koralových útesov, silnejšie hurikány a zmeny v biochémii oceánov.

Arktický morský ľad dosahuje svoj minimálny rozsah a naďalej sa rapídne zmenšuje. Na základe satelitných snímkov NASA tiež vieme, že od roku 2002 pevninské ľadovce v Antarktíde a Grónsku takisto strácajú svoju hmotnosť. Aj keď sa zdá, že nič z toho sa našej krajiny netýka, nie je to vôbec tak. Fakt, že na Slovensku nemáme ľadovce, moria ani koralové útesy, neznamená, že nás globálne otepľovanie takisto priamo nezasahuje. Investovať do našej planéty by mala každá krajina bez ohľadu na jej polohu.

Ako investovať do planéty spolu s deťmi?

Keď niekto povie investícia, väčšina ľudí si okamžite predstaví balík peňazí. Do planéty Zem však môžete investovať aj čas a svoju vlastnú energiu bez toho, aby ste utratili celý majetok. Máme pre vás pár tipov na to, ako stráviť Deň Zeme s deťmi a naučiť ich vážiť si našu planétu.

Vysaďte stromy alebo záhradu s medonosnými kvetmi a opeľovačmi

Stromy sú jedným z najsilnejších nástrojov bola proti klimatickej kríze a o ich dôležitosti pre život ani netreba hovoriť. Rovnako dôležité je aj opeľovanie, ktoré môžete takisto podporiť aj vy doma. Rozšírte svoju záhradu a začleňte do nej viac rastlín, ktoré priťahujú včely, motýle a iné živé tvory dôležité pre trvalú biodiverzitu v našom ekosystéme. Ak nemáte záhradu, postačí aj balkón a prispieť k výsadbe stromov môžete aj inými spôsobmi. Stačí hľadať a určite vo svojom okolí nájdete združenie, ktoré počas Dňa Zeme organizuje rôzne podujatia s týmto cieľom.

Znížte spotrebu plastov

Znečistenie plastami je jedným z najvýznamnejších environmentálnych problémov súčasnosti. Všetci k nemu prispievame, preto je takisto na nás znížiť spotrebu plastov a ukončiť plastové znečistenie. Dá sa to rôznymi spôsobmi. Na nákup ovocia a zeleniny nepoužívajte mikroténové vrecká, ale znovupoužiteľné textilné vrecúška či tie papierové. Snažte sa kupovať čo najviac produktov bez plastového obalu a tie, ktoré domov prinesiete, vždy separujte a odpad naučte triediť aj deti.

Robte udržateľné módne rozhodnutia

Rýchla móda spôsobila v módnom priemysle hotovú revolúciu, no nie vyslovene k lepšiemu. Lacné oblečenie je, prirodzene, cenovo dostupné, ale v drvivej miere aj nekvalitné a zbavujeme sa ho omnoho častejšie ako drahších kúskov. Rodina s deťmi si však nemôže dovoliť nakupovať priamo zo svetoznámych módnych domov, no je aj iná možnosť. Dnes už existuje množstvo platforiem, cez ktoré dokážete nakúpiť detské oblečenie z druhej ruky, a to takmer v dokonalom, nenosenom stave. Deti z oblečenia veľmi rýchlo vyrastú a vy vďaka tomu nemusíte zakaždým kupovať úplne nové oblečenie za drahé peniaze.

Usporiadajte vlastné podujatie

Nenašli ste vo svojom okolí nič, čo by stálo za návštevu? Usporiadajte vo svojom meste, obci alebo iba blízkom kruhu známych vlastné podujatie. Zbieranie odpadkov, založenie komunitnej záhrady, vysadenie kvetov v parku či stavanie hmyzích hotelov je iba zlomok aktivít, ktoré deti nielen zabavia, ale budú prínosom aj pre našu planétu.

Zber odpadkov na Deň Zeme

Zdroj foto: Freepik

6 zaujímavosti o planéte Zem nielen pre deti

  • Zem nie je plochá, ale takisto nie je ani dokonale guľatá. Planéta je vydutá v oblasti rovníka, a to v dôsledku otáčania sa okolo svojej osi. Tvar Zeme sa však ľudskému oku zdá ako guľatý, pretože rozdiel v priemere Zeme je veľmi malý na to, aby ho človek dokázal vidieť. Priemer našej planéty od severného k južnému pólu je 12 714 km a cez rovník je to 12 756 km, takže rozdiel iba 42 km.
  • Dni na Zemi sa predlžujú. Pred 4,6 miliardami rokov, keď Zem vznikla, trval deň na našej planéte približne 6 hodín. Pred 620 miliónmi rokov to už bolo 21,9 hodiny. Dnes má deň 24 hodín, čo znamená, že každé storočie sa deň predĺži o 1,7 milisekundy. Toto všetko je ovplyvnené rotáciou Zeme, ktorá sa vplyvom Mesiaca a jeho odlivu a prílivu spomaľuje.
  • Najsuchšie miesto na Zemi sa nachádza v severnom Čile a je to paradoxne pri najväčšej vodnej ploche - Tichom oceáne. Púšť Atacama zažíva počas roka iba 0,8 milimetra zrážok a hovorí sa, že v meste Calama, ktoré sa v púšti nachádza, nepršalo až do roku 1972 celých 400 rokov. Nehostinné podmienky púšte lákajú vedcov z celého sveta. Tí tam prichádzajú, aby hľadali mikroorganizmy žijúce v extrémnom prostredí v nádeji, že sa dozvedia, ako by mohol existovať život na iných planétach.
  • Zemská gravitácia nie je rovnomerná, čo súvisí s prvou zaujímavosťou. Ak by bola Zem dokonale guľatá, aj gravitácia by bola všade rovnaká. Poznáme však gravitačné anomálie, teda miesta, kde je gravitácia slabšia alebo silnejšia. Himaláje sú napríklad známe pozitívnou gravitačnou anomáliou, čo znamená, že gravitácia je tam silnejšia. Naopak, negatívne gravitačné anomálie sú typické pre oceánske priekopy alebo poklesy krajiny spôsobené ľadovcami.
  • Naše Slnko je tak trochu nenásytné. Tak ako všetky hviezdy, aj Slnko starne a keď vyčerpá svoje zásoby vodíka, pôsobením gravitácie sa zrúti, vyletí do červeného obra a Zem sa v tomto procese v podstate vyparí. Nemusíte sa však báť, tento scenár nás nečaká najbližších 5 miliárd rokov.
  • Ticho pred búrkou nie je iba pekná fráza z kníh, za správnych podmienok naozaj existuje. Keď búrka nasáva teplý, vlhký vzduch z okolitej atmosféry, zanecháva za sebou oblasť s nízkym tlakom. Vzduch je následne unášaný hore do búrkového mraku a časť z neho je tlačená nahor silnými prievanmi. Tieto vzostupné prúdy odstraňujú horúci vzduch a vytláčajú ho cez strany najvyšších búrkových oblakov, ktoré môžu byť vysoké až 16 kilometrov. Keď potom vzduch klesá, stáva sa teplejším a suchším, a teda stabilnejším. Takýto stabilný vzduch spôsobuje, že si naozaj môžete uvedomiť ticho pred búrkou.

Život na planéte Zem bol, je a ešte dlho bude, no je na nás a našich potomkoch, aký kvalitný život budeme na Zemi žiť. Zapojte sa s deťmi aj tento rok do rôznych podujatí, ktoré sa pri príležitosti Dňa Zeme konajú a urobte všetko, čo je vo vašich silách, aby boli naše životy na modrej planéte kvalitné, šťastné a dlhé.