Deň Zeme v roku 2019 šíri jasné posolstvo

  Kategórie: Výchova,
5 min
22. apr'19

Práve dnes, 22. apríla, si po ľudia po celom svete pripomínajú Deň Zeme. Tak ako každý rok, aj tento sa nesie v duchu rôznych aktivít, ktoré zlepšujú náš život na Zemi a zapojiť sa môžete aj vy s vašimi deťmi. Pretože aj zmena v živote jednej rodiny sa počíta.

Historicky prvý Deň Zeme sa uskutočnil 22. apríla 1970 v Spojených štátoch. Ulice zaplavili milióny ľudí, ktorí si povedali dosť a začali protestovať proti negatívnym vplyvom rozvoja priemyslu, ktorý v tom čase prebiehal už 150 rokov. Dôsledkom toho sa do ovzdušia dostalo oveľa viac smogu, ktorý sa stal smrteľným a kvôli prehnanému používaniu pesticídov a iných znečisťujúcich látok začala pomaly klesať biodiverzita. A od tohto negatívneho pôsobenia priemyslu na našu Zem bol už len krôčik k tomu, aby sa začalo konať.

O rok si síce pripomenieme 50. výročie prvého Dňa Zeme, no pri pohľade na stav našej planéty si asi nikto nepomyslí, že veci sa pohli k lepšiemu. Práve naopak. Z každej strany sa na nás valia informácie o plastovom odpade, ktorý nestíhame spracovávať, o globálnom otepľovaní, ktoré už nie je iba mýtom na vystrašenie a o úhyne živočíchov, ktorých je na planéte čoraz menej a menej. A práve im sa počas dnešného Dňa Zeme bude venovať veľká pozornosť. Pravdou totiž je, že dnešná spoločnosť je najmä konzumná a materiálne založená a zabúda myslieť na tie bezbrannejšie tvory, ktoré spolu s nami obývajú našu planétu.

Den zeme vcely

Chráňme naše druhy

Tak znie heslo Dňa Zeme v roku 2019. Aj keď si to totiž mnohí z nás neuvedomujú, darom prírody sú práve milióny druhov živočíchov, s ktorými sa delíme o našu planétu. Smutným faktom však je, že ľudia svojou chamtivosťou nenávratne narušili rovnováhu prírody a spôsobili úhyn mnohých druhov, ktoré sú už nenávratne preč. Pred viac ako 60 miliónmi rokov sme prišli o dinosaury, no tým sa zánik živých tvorov na Zemi neskončil. Rýchle vymieranie vzácnych druhov živočíchov už viac nemá na svedomí príroda, ale človek. Spôsobujeme zmenu klímy a stratu biotopov, odlesňujeme, zatvárame oči pred pytliactvom.

Ak nechceme, aby bol jediným odkazom ľudstva zánik, musíme začať konať. Všetky živé tvory, nielen človek, majú vnútornú hodnotu a život na Zemi by bez nich nebol možný. Dobrou správou je, že rýchlosť vymierania živočíšnych druhov ešte dokážeme spomaliť. Kathleen Rogersová, prezidentka kampane Deň Zeme, zastáva názor, že ak teraz spojíme sily a do ochrany planéty zapojíme nielen obyčajných ľudí, ale aj vodcov krajín, pedagógov a firmy, ohrozené druhy ešte môžeme zachrániť.

Máte pocit, že vy s tým nedokážete nič urobiť, pretože veľryby, slony či koraly žijú na míle ďaleko? Spomeňte si napríklad na včely, ktoré zohrávajú v našich životoch nezastupiteľnú úlohu, no ani ich neobchádza hromadný úhyn. Minulý rok napríklad iba na Slovensku uhynulo neuveriteľných 700 miliónov včiel. Ak by sa náhodou stalo, že príroda príde o včelstvo, predstavovalo by to globálnu katastrofu s dôsledkami celosvetového rozmeru. Svoje o tom vedel už Albert Einstein, ktorý povedal:

Keď vymrú včely, ľudstvu nezostávajú viac, než štyri roky života.

Den zeme stromy

8 tipov na (nielen) dnešný deň

Chcete prispieť k lepšiemu životu na našej planéte, no neviete, ako začať? Nasledujte naše tipy nielen dnes, ale aj počas každého nasledujúceho dňa.

  • Vysejte lúčne kvety (do záhrady alebo do črepníka na balkón), ktoré prilákajú včely a zároveň sa snažte čo najmenej lúčnych kvetov trhať ako dekoráciu do vázy.
  • Vyčistite si svoje okolie. Nemusíte čakať, kým vás niekto vyzve. Za to, že vezmete do ruky vrece na odpadky a začnete čistiť blízky park či ulicu, vás nikto nebude kritizovať.
  • Zasaďte strom alebo podporte organizácie, ktoré ho kúpou ich produktu zasadia za vás.
  • Obmedzte kupovanie výrobkov v plastových obaloch. Týka sa to nielen nápojov, ale aj jedla (najmä z fastfoodov a donášok), zeleniny a ovocia balených v plastových obaloch, jednorázových plastových príborov, tanierov a pohárov… Začnite namiesto toho nosiť vlastnú fľašu na vodu a rovnakú zaobstarajte aj vašim deťom. Buďte príkladom a aj na kávu so sebou si noste vlastný termopohár, pri objednávaní drinku odmietnite plastovú slamku, na nákupy si vždy vezmite vlastnú textilnú tašku a hygienické vložky a tampóny vymeňte za menštruačný kalíšok z medicínskeho silikónu.
  • Objavte čaro čapovaných čistiacich prostriedkov, ktoré sa už dajú zohnať aj v drogériách. Samozrejme, výber je úzky, no výhodou je nielen opätovné použitie plastového obalu, ale aj zloženie čistiaceho prostriedku, ktoré je šetrné k životnému prostrediu.
  • Separujte, separujte, separujte. Dôvod tohto kroku snáď netreba pripomínať.
  • Šetrite energiu, čím aspoň trochu znížite svoju uhlíkovú stopu. Jazdite viac mestskou hromadnou dopravou, bicyklom či kolobežkou alebo choďte pešo, ak je to možné. Zhasínajte svetlá v miestnostiach, v ktorých sa nenachádzate a vyťahujte zo zástrčky nabíjačku od telefónu či notebooku.
  • Na dovolenke používajte kvalitný opaľovací krém, ktorý nespôsobuje smrť koralov.

Nečakajte, kým niekto spraví prvý krok a vyzve vás k zmene. Buďte tou zmenou vy a veďte k záchrane planéty aj vaše deti. Koniec-koncov, budú to práve naši potomkovia, ktorým odovzdáme našu Zem.