Cumlíky väčším deťom do úst nepatria. Ako sa ich zbaviť?

4 min
10. apr'17

Cumlík je pomocníkom mnohých mamičiek. Zaspávanie je zrazu ľahšie a drobček sa rýchlejšie upokojí. Každé dieťa je individuálne. Kým jedno cumlík odmieta, ďalšie si ho zamiluje a cmúľanie sa časom stane zlozvykom. Ako sa ale dudlíka zbaviť, keď príde čas?

Odstavenie od cumlíka je pre dieťa veľká zmena. Niektorí drobci ňou prejdú v pohode a iní doprajú svojim rodičom prebdené noci. Cumlík však väčším deťom už do úst nepatrí. Približne po druhom roku by ste mali pomaly začať s postupným odnaúčaním. Čím skôr sa do toho pustíte, tým ľahšie to bude pre vaše dieťa. Navyše, s dlhodobým „dudlaním“ váš drobec riskuje pokazené zúbky aj problémy s výslovnosťou.

Podľa Dr. Bukovského by sa deti mali samé zbaviť cumlíka v období medzi 2 – 4 rokom. Vo svojej knihe Návod na prežitie pre bejby píše o tom, že cumlík by rodič dieťaťu nemal odobrať, ak mu vyslovene hrozia vyššie spomenuté riziká. Namiesto toho ponúka tri tipy, ako sa cumlíka zbaviť citlivo.

  • Vyrušenie: Ak vidíte, že sa dieťa naťahuje za cumlíkom, vyrušte ho a navrhnite inú aktivitu.
  • Vykúpenie: Zoberte dieťa do obchodu s hračkami a nechajte ho vybrať si jednu, ktorá sa mu páči najviac. Kúpte mu ju pod podmienkou, že sa s ňou môže hrávať len bez cumlíka.
  • Strata: Predstierajte, že sa cumlík stratil. Vždy, keď sa ho bude dieťa domáhať, vymyslite inú zábavnú aktivitu.

Kreatívne mamičky však prišli aj s inými nápadmi, ako dostať cumlík preč z pusinky aj mysle ich dieťatka. Nechajte sa inšpirovať, možno čosi zaberie aj pri tom vašom.

Bábätko cumlík

Cumlík len na zaspávanie

Ideálne už úplne na začiatku používajte cumlík len v prípade, že je to nevyhnutné a už nič iné nezaberá. Ak dieťatko plače, skúste jeho problém vyriešiť inak než okamžitým priložením „dudlíka“. Dieťa má na plač väčšinou dôvod. Buď je pokakané alebo pocikané, je mu zima alebo teplo, niečo ho bolí, je hladné, alebo vás len chce mať pri sebe. V rámci postupného odstavovania mu cumlík dávajte len na noc.

Dudla sa zbavujte postupne

Odstavenie od cumlíka je pre dieťa stresujúce. Tak, ako sa dospelý človek závislý na cigeretách nevie z jedného dňa na druhý zbaviť tohto neduhu, nejde to tak ľahko ani dieťatku. Áno, aj „duda“ je závislosť. Odstavujte dieťa pomaly. Môžete pri tom využiť metódy doktora Bukovského, teda vykúpenie alebo vyrušenie. V oboch prípadoch sa usilujete získať pozornosť dieťaťa a presmerovať ju na niečo iné.

Vymyslite si príbeh

Mamičky majú v tomto smere skutočne veľa nápadov. Vymyslite si príbeh, ktorý podľa vás vaše deti pochopia. Niektoré mamičky spolu s deťmi cumlík darujú inému dieťatku, ktoré ho potrebuje viac. Napríklad „poštou“ do Afriky. Obľúbené sú aj príbehy o Cumlíkovej víle, ktorá dudu odnesie iným bábätkám a vášmu dieťatku dá za odmenu krásnu hračku.

Môžete šikovne využiť aj obdobie vianočných sviatkov. Cumlík jednoducho vymení za krásny darček od Ježiška či Mikuláša. No a keďže sú psíkovia najlepší priatelia ľudí, vedia celkom presne, kedy je správny čas spapať dudu.

Odstavovanie od cumlíka

Cumlík dieťaťu znepríjemnite

Deti dudlú väčšinou zo zvyku. Zbaviť sa závislosti nie je ľahké pre dieťa ani dospelého. Môžete mu skúsiť cumlík znepríjemniť. Nie je to populárna ani obľúbená metóda, ale môže zabrať. Cumlík namáčajte do jedla, ktoré vaše dieťa nemá rado alebo ho začnite poškodzovať. Pri strihaní do dudlíka však dávajte pozor, aby sa neuvoľňovali malé čiastočky a vášmu chrobáčikovi neublížili.

Niekoľko tipov na záver

  • S odstavovaním cumlíka začnite len vtedy, ak je vaše dieťa v pohode. Teda nie v čase príchodu nového súrodenca na svet, počas choroby, odplienkovávania alebo pobytu v novom prostredí.
  • Cumlík odstavujte postupne a používajte ho len v určitom čase. Teda napríklad večer pred spaním.
  • Príbehy pomáhajú deťom lepšie pochopiť, prečo by sa mali dudky vzdať. Vysvetlite to tak, aby tomu porozumeli vaše deti.
  • S odstavovaním netreba zbytočne otáľať. Čím je dieťa väčšie, tým je vyššie riziko deformácie chrupu.
  • V žiadnom prípade neustupujte, ani vtedy, keď vám je plačúceho dieťaťa ľúto. Robíte to pre jeho dobro.
  • Odvádzajte pozornosť dieťaťa v ťažkých momentoch. Pred spaním namiesto cumlíka spolu čítajte knižky alebo sa rozprávajte o dobrodružstvách vášho dňa.

Aký trik zabral vám? Podeľte sa v komentároch.