6 dôvodov, prečo by malo mať dieťa v izbe čističku vzduchu

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
04. feb'21

Nie je žiadnym tajomstvom, že znečistené ovzdušie je v dnešnej dobe čoraz častejším a vážnejším problémom. Zistili sme za vás, ako môže znečistené ovzdušie najmä v interiéri ohroziť zdravie vašich detí a prečo je zrejme práve čistička vzduchu vynálezom, ktorý by vo vašej domácnosti nemal chýbať.

Čo si predstavíte ako prvé, keď sa povie znečistené ovzdušie? Pravdepodobne to budú mestá plné áut, vysoké komíny, možno dym valiaci sa z kozubov domácností. Keď uvažujeme o znečistení ovzdušia, väčšinou uvažujeme o znečistení exteriéru, teda priestoru mimo nášho domova. Pravdou však je, že znečisťujúce látky môžu niekedy dosahovať až stokrát vyššie hodnoty práve v interiéri a prekvapivo najhoršie na tom môže byť čerstvo zariadená izbička pre vaše bábätko.

Maľovanie, montovanie a presúvanie nového nábytku, koberce aj dekorácie, ktoré robia z detskej izby útulné miesto, môžu do ovzdušia pridávať škodlivé VOC látky, teda prchavé organické zlúčeniny. A práve zlúčeniny uvoľňované z niektorých farieb vedú k vyššiemu riziku vzniku astmy a rôznych alergií. Ďalším zdrojom problémov sú všelijaké moridlá a laky na nábytku, koberce a dokonca aj čalúnenie. Dospelému zdravému človeku nehrozí pri rekonštrukcii jednej izby takmer žiadne riziko, ale čo bábätko, ktoré ste si práve doniesli z pôrodnice a jeho imunitný systém ešte nefunguje stopercentne? Odpoveďou a riešením je čistička vzduchu.Cisticka vzduchu beaba blog

Deti sú náchylnejšie

Ako sme už spomínali, bábätká a batoľatá sú citlivejšie na okolité vplyvy, takže život v znečistenom prostredí im môže výrazne uškodiť. Tu je 6 dôvodov, prečo investovať do čistého vzduchu:

  • Oslabený imunitný systém - imunitný systém novorodenca nie je úplne vyvinutý, preto sú bábätká častejšie vystavené riziku rôznych ochorení. Najčastejšie ide o infekcie dýchacích ciest, čím sa iba zvyšuje náchylnosť na negatívne vedľajšie účinky znečisteného vzduchu.
  • Vplyv na správny rast - bábätko sa síce 9 mesiacov snažilo vyvinúť všetky orgány, no niektoré z nich sa krátko po narodení ešte zdokonaľujú, rastú a prispôsobujú. Počas tohto obdobia sú zraniteľnejšie a bábätkám hrozí väčšie riziko rôznych zápalov a ochorení, ktoré sú spôsobené práve znečisťujúcimi látkami. Je tiež dokázané, že u detí, ktoré boli v ranom veku vystavené častejšie znečistenému ovzdušiu, je zvýšené riziko vzniku dýchacích problémov v dospelosti.
  • Iný spôsob dýchania - bábätká vo všeobecnosti dýchajú rýchlejšie ako dospelí, čo znamená, že existuje vyššia šanca na vdýchnutie škodlivej látky zo vzduchu.
  • Nebezpečne po štyroch - áno, ide síce o znečistené ovzdušie, ale všetci dobre vieme, že čiastočky zo vzduchu nakoniec skončia na zemi. A tam si pekne počkajú na drobcov, ktorí začínajú loziť a hrajú sa na koberci či na podlahe. Z tej sa stáva perfektná zásobáreň škodlivých látok, ktoré by na zem mohli dopadnúť v oveľa menšej miere, keby ich už vo vzduchu zachytila čistička vzduchu.
  • Alergie - približne 1 zo 6 detí má alergiu na niečo, čo sa ukrýva v interiéri a takmer 40 % detí má alergiu na srsť domácich miláčikov. Kvalitné čističky vzduchu dokážu “vysať” odumreté tkanivá chlpáčov a plesne, ktoré sa nachádzajú aj v tých najčistejších domácnostiach.
  • Astma - alergény nachádzajúce sa v znečistenom ovzduší môžu výrazne zhoršiť zdravotný stav astmatikov. Viaceré výskumy dokazujú, že škodlivé látky vo vzduchu a dokonca aj príliš veľa technológií sú príčinou vzniku astmy u detí. Až 80 % detí s astmou začalo mať prvé príznaky pred oslavou 5 narodenín.

O znečistení ovzdušia sa hovorí čoraz viac aj na verejnosti a túto problematiku už začali riešiť aj vlády mnohých krajín. Aj napriek tomu je, žiaľ, znečistené ovzdušie naďalej príčinou mnohých úmrtí po celom svete a čoraz viac detí i dospelých odchádza od lekára s diagnostikovanou infekciou dolných dýchacích ciest.

Keď upratovanie nestačí

Investovať do kvalitnej čističky vzduchu sa oplatí aj vtedy, keď doma udržiavate poriadok a pravidelne beháte po byte s prachovkou, periete plyšové hračky aj poťahy. Čistička vzduchu by mala byť samozrejmosťou najmä v prípade, že bývate v byte vo veľkomeste, prípadne v rušnej časti mesta a v blízkosti továrne. Službu vám urobí aj vtedy, keď máte domáce zvieratká so srsťou a fajčíte.

Čistička vzduchu by mala byť základnou výbavou domácnosti aj v prípade, že ste vy alebo deti alergici a máte astmu. Filtre čističky totiž zachytia aj drobné čiastočky, akými sú práve alergény. Kvalitná čistička si hravo poradí s roztočmi, peľom, spórmi, srsťou či prachom, ale stopku dá aj vírusom a baktériám. Tým sa darí najmä v uzatvorených priestoroch, kde sa rýchlo šíria a spôsobujú rôzne ochorenia.

Svoje o tom vieme práve teraz v dobe pandémie, keď drvivú väčšinu dňa trávime zatvorení medzi štyrmi stenami a v zlom počasí vetráme minimálne. Pravidelne čistený vzduch dá zbohom častým chorobám, takže čistička je pre vás ako stvorená aj vtedy, keď sú vaše deti často choré.Cisticka vzduchu air purifier blog

Čistička vzduchu Air Purifier Beaba

Na trhu dnes nájdete obrovské množstvo rôznych čističiek s rôznymi filtrami. Výhodou čističky Air Purifier od obľúbenej a oceňovanej francúzskej značky Beaba je kombinácia troch filtrov, ktoré zachytávajú a ničia až 99,9% škodlivých častíc. Vďaka tzv. pre-filtru čistička odstráni najväčšie častice rozptýlené vo vzduchu a tento filter zároveň predlžuje životnosť druhého HEPA filtra. HEPA filter vašu domácnosť očistí od najmenších častíc s veľkosťou už od 0,3 mikrometra a raz a navždy zatočí s peľom, prachom, spórmi, srsťou, plesňami, hubami, smogom, baktériami a vírusmi. Tretí, uhlíkový filter, má za úlohu očistiť vzduch od chemických látok, odstraňuje zápachy, výpary, plyny a cigaretový dym.

Čistička vzduchu od Beaba je ultra tichá, preto je vhodná aj do detskej izbičky, kde neruší spánok detí a zároveň vytvára príjemnú a pohodlnú atmosféru plnú čistého, zdravého vzduchu. Čističku odporúčame umiestniť do stredu izby na vyvýšený podstavec, čím sa podporí jej schopnosť 360° filtrácie. Nikdy čističku neumiestňujte k oknám, pretože by sa výrazne znížila jej funkčnosť.

Vytvorte zo svojho domova nielen útulné, ale aj bezpečné miesto bez vírusov a baktérií a postarajte sa o čistý vzduch bez škodlivých častíc. Zaslúži si to nielen vaše dieťatko, ale aj vy.