6 faktov, ktoré ste možno o cisárskom reze nevedeli

  Kategórie: Tehotenstvo,
6 min
06. nov'17

Väčšina mamičiek si príchod svojho vytúženého dieťatka takto nepredstavuje. V určitých prípadoch a pri niekoľkých diagnózach je však tento zákrok nevyhnutný. Či už ste cisársy rez museli podstúpiť, alebo ste sa preň rozhodla sama, nenechajte si zobrať radosť z príchodu vášho bábätka na svet. Vybrali sme pre vás 6 faktov, ktoré ste možno o cisárskom reze nevedeli.

Cisársky rez sa vykonáva od nepamäti

Názov cisársky rez sa pravdepodobne odvádza od mena Gaia Júlia Cézara. V byzantskej encyklopédii z 10. storočia sa totiž píše, že matka Júlia Cézara v 9. mesiaci tehotenstva umrela a sekciou zachránili aspoň dieťa, z ktorého vyrastol rímsky panovník. Mnohí historici však spochybňujú, že sa Cézar narodil týmto spôsobom. V tomto období sa v Rímskej ríši sekcia robila len ženám, ktoré umierali alebo umreli, aby sa tak zachránilo aspoň dieťa. No a podľa niektorých zdrojov ho jeho matka sprevádzala až do dospelosti. Zmienky o pôrode sekciou sa našli už u starovekých civilizácii – egyptskej, rímskej, gréckej, hinduistickej, ale aj v rámci európskeho folklóru.

Prvá zmienka o žene, ktorá sekciu prežila, sa datuje do obdobia 16. storočia vo Švajčiarsku, kde profesionálny kastrovač prasiat a zároveň manžel úspešne vykonal túto procedúru na svojej manželke. Podľa historických zdrojov táto mamička šťastne a vaginálne porodila ďalších 5 detí, vrátane dvojičiek. Človek narodený sekciou sa dožil krásnych 77 rokov.

Niektoré mamičky si spravili sekciu samé

Čítate správne. Nie je nikto silnejší než mama, ktorá privádza na svet nový život. Niektoré mamičky nemohli porodiť prirodzene, no odmietli sa vzdať. Existuje niekoľko zmienok o ženách, ktoré sa o to pokúsili počas 18. a 19. storočia, žiaľ, vo väčšine prípadov neúspešne. Je však známych aspoň 5 prípadov, kedy sa to podarilo a zvládli to aj mamička, aj dieťa.

Jeden z najznámejších cisárskych rezov sa odohral v marci 2000. Mexičanka Inés Ramírez Pérez si po 12 hodinách bolestí sadla na lavičku, vypila silný alkohol a zobrala do ruky nôž s 15 cm čepeľou. Brucho si otvorila na tretíkrát a operácia jej trvala hodinu, kým vytiahla von zdravého chlapčeka. O niekoľko hodín neskôr ju zašil zdravotný asistent z ich dediny a previezli ju do nemocnice vzdialenej 8 hodín autom, kde jej ošetrili zranenia, ktoré si spôsobila. Aj takto vyzerá láska a obrovská obeta matky pre svoje dieťa. Mimochodom, Inés sa neskôr vyjadrila, že ostatným mamičkám neodporúča nasledovať jej príklad. Sekciu radšej zverte do rúk profesionálom.

Sekcia jazva

Váš ďalší pôrod môže byť vaginálny

To, že ste teraz rodili cisárskym rezom, ešte vôbec neznamená, že všetky vaše pôrody budú takéto. Vo svete sa pre tento typ pôrodu používa skratka VBAC (vaginal birth after caesarean), teda vaginálny pôrod po cisárskom reze. Lekári zvyčajne kvôli možným komplikáciám preferujú ďalší cisársky rez. Môžete však vyjadriť svoj záujem o VBAC a konzultovať to s lekárom a klinikou, kde budete rodiť.

Aktuálne máme na Slovensku až jednu tretinu pôrodov, ktoré sa končia sekciou, čo je alarmujúco vysoké číslo. Lekári sa dnes už otvárajú možnosti VBAC, pretože v niektorých prípadoch cisársky rez naozaj nie je nevyhnutný. Podľa svetových výskumov existuje až 70 – 80 % šanca na úspešný vaginálny pôrod po cisárskom reze. Samozrejme, každý prípad je individuálny a lekár by mal spraviť také rozhodnutie, ktoré neohrozí vás a vaše dieťa.

Trikrát a dosť? Je to stále diskutabilné

Často sa stretávame s informáciou, že 3 cisárske rezy by mali byť maximum. Na webe prestížnej Mayo Clinic nájdete odpoveď Yvonne Butler Tobah, M.D., ktorá tvrdí, že každý pôrod cisárskym rezom je zložitejší a rizikovejší než ten predchádzajúci a tiež, že po troch pôrodoch sú riziká vyššie. No výskumy zatiaľ neurčili, koľko opakovaných cisárskych rezov sa ešte stále považuje za bezpečné číslo. Každý ďalší cisársky rez zvyšuje riziko krvácania počas tehotenstva, vzniknu problému nazývaného placenta praevia, poranení močového mechúra alebo čriev a ďalších tehotenských komplikácií. Svetový rekord má údajne mamička, ktorá porodila cisárskym rezom šesťkrát. Jedna z najznámejším mamičiek, ktoré rodili sekciou, je Victoria Beckham. Tá týmto spôsobom priviedla na svet 4 deti.

Cisarsky rez babatko

Bonding môžete mať aj po sekcii

Cisársky rez znamená, že mnohé mamičky sú okradnuté o celý proces príchodu dieťaťa na svet. Žiaľ, niekedy si nevyberiete. Vo veľkej väčšine prípadov je cisársky rez operácia zachraňujúca život. Každá pôrodnica, ako aj personál je iný svojím prístupom k rodičkám aj deťom. Informujte sa preto o možnostiach bondingu vopred. Práve kontakt kože na kožu a prvé prisatie bábätka sú čarovné momenty, ktoré mamičku a bábätko po operácii vrátia do rovnováhy. Zvyčajne pri bondingu asistuje otec, dula alebo iná osoba, ktoré pomôže mamičke bábätko pridŕžať.

Pôrod cisárskym rezom z vás nerobí zlú matku

Vo fórach a facebookových skupinách sa niekedy doslova vedú vojny. Pravda je však taká, že vlastne neexistuje jediná pravda, ani štýl materstva. Ak budete rodiť cisárskym rezom, nájde sa niekoľko ďalších matiek, ktoré vás nazvú pohodlnou. Ak nebudete môcť dojčiť, tak budete v očiach iných žien lenivá matka, ktorá sa nevie obetovať pre svoje dieťa. Ak budete nosiť dieťa v šatke a používať látkové plienky, budete označovaná za biomatku. Dobrá správa je, že vám to môže byť úplne jedno. Jediná podstatná vec je, že ste priviedli na svet svoje dieťa a staráte sa oň najlepšie, ako dokážete. Cisársky rez z vás rozhodne nerobí menejcennú matku. Vaginálny pôrod, samozrejme, má svoje benefity, najmä zo zdravotného hľadiska. No niekedy taká možnosť jednoducho neexistuje. Podstatné je, že vás čaká najkrajšie obdobie vášho života.

Mimochodom, pamätáte si Beverly Hills 90210? Herečka Tori Spelling mala pri svojom štvrtom dieťati už v 20. týždni diagnostikovanú placentu praevia. Keďže jej stav bol mimoriadne kritický, musela rodiť sekciou. Po pôrode synčeka Finna pre médiá vyhlásila: „Keď mi ho dali do rúk, cítila som sa strašne šťastná. Zvládli sme to! Máme neskutočné puto. Prešli sme si peklom a späť.”