Cisársky rez: Kedy je potrebný, ako prebieha a aké má riziká?

  Kategórie: Tehotenstvo,
7 min
17. máj'24

Jedna z najčastejších otázok, ktorú budúca mamička počas tehotenstva dostáva, je tá, akým spôsobom chce rodiť. Snom mnohých prvorodičiek je priviesť dieťatko na svet prirodzeným spôsobom bez nutnosti sekcie. Sú však situácie, kedy je cisársky rez nevyhnutný. V našom článku sa dozviete, kedy je pôrod sekciou potrebný, ako sa vykonáva a čo vás čaká po pôrode cisárskym rezom.

Cisársky rez je chirurgickou alternatívou vaginálneho pôrodu. Mnohé ženy sa mu bránia zubami-nechtami, iné ho zo strachu z bolesti, naopak, uprednostňujú. Niekedy sa mu rodička nevyhne, a to hlavne v prípade, že vaginálny pôrod predstavuje pre mamičku a/alebo bábätko vysoké riziko. Kedy môže pôrodník vykonať pôrod tzv. sekciou, ako taký pôrod prebieha a ako vyzerá zotavovanie po cisárskom reze?

Čo je cisársky rez?

Ako sme už spomínali, cisársky rez je chirurgický pôrod dieťaťa. Ide o bežný postup pôrodu, ktorým u nás v posledných rokoch príde na svet tretina všetkých narodených detí. Pôrod cisárskym rezom sa zvyčajne vykonáva vtedy, keď tradičný vaginálny pôrod ohrozuje život matky alebo dieťaťa. Môže byť akútny, ale aj plánovaný. Najčastejšie dôvody na vykonanie cisárskeho rezu sú:

  • vývojové podmienky bábätka
  • hlava bábätka je príliš veľká pre pôrodné cesty
  • dieťatko je nesprávne otočené - pôrod koncom panvovým alebo priečny pôrod
  • skoré tehotenské komplikácie
  • zdravotné problémy matky - vysoký krvný tlak, nestabilné srdcové ochorenie, pľúcne ochorenie, očné problémy, problémy s pohybovým aparátom
  • psychologická indikácia - na želanie matky
  • matka má genitálny herpes, ktorý by sa mohol preniesť na dieťa
  • predchádzajúci pôrod cisárskym rezom
  • problémy s placentou, napríklad placenta praevia alebo abrupcia placenty
  • problémy s pupočnou šnúrou
  • znížený prísun kyslíka pre dieťa
  • zastavený pôrod
  • viacpočetné tehotenstvo.

Cisársky rez

Riziká pôrodu cisárskym rezom

Počty pôrodov cisárskym rezom celosvetovo stúpajú, no stále treba mať na pamäti, že ide o chirurgický zákrok, ktorý so sebou prináša isté riziká, a to ako pre matku, tak aj pre dieťa. Máloktorá rodička si to uvedomuje, ale cisársky rez je operácia, preto pri ňom hrozia komplikácie ako pri ktorejkoľvek inej operácii. Riziká pôrodu cisárskym rezom zahŕňajú:

  • krvácanie
  • krvné zrazeniny
  • problémy s dýchaním u bábätka, najmä ak sa cisársky rez realizuje pred 39. týždňom tehotenstva
  • zvýšené nasledujúce rizikové tehotenstvo
  • infekcie
  • poranenie dieťaťa počas operácie
  • dlhší čas zotavovania v porovnaní s vaginálnym pôrodom
  • chirurgické poranenie iných orgánov
  • zrasty, hernia a iné komplikácie brušnej dutiny.

Ako sa pripraviť na pôrod cisárskym rezom

Rozhodli ste sa spolu s lekárom, že pôrod cisárskym rezom je pre vás tou najlepšou voľbou? V tom prípade určite odídete z poradne s množstvom pokynov a informácií o tom, ako znížiť riziko komplikácií a porodiť úspešne cisárskym rezom. Počas poradní vás budú zrejme čakať krvné testy a asi sa nevyhnete návšteve hematologickej ambulancie.

Samozrejme, na pôrod cisárskym rezom sa dá pripraviť hlavne vtedy, keď ho z rôznych dôvodov vopred plánujete. S touto možnosťou však treba počítať aj v prípade, že chcete rodiť prirodzene. S pôrodníkom diskutujte aj o týchto možnostiach a pripravte sa aj na túto alternatívu.

Bábätko a cisársky rez

Ako prebieha pôrod cisárskym rezom

Cisársky rez prebieha veľmi zjednodušene v troch krokoch - otvorenie brucha, vybratie bábätka a zatvorenie brucha. Realita je však komplikovanejšia a budúcu mamičku môže proces cisárskeho rezu prekvapiť. Ak je váš pôrod sekciou plánovaný, z pôrodnice dostanete inštrukcie o tom, kedy sa máte dostaviť do nemocnice, ako dlho pred operáciou nejesť, či si pôrodník vyžaduje oholenie intímnych partií alebo vykonanie klystíru.

Po hospitalizácii vás čakajú rutinné vyšetrenia a kontrola tehotenskej anamnézy. Na základe konzultácie s pacientkou anesteziológ vyberie vhodný druh anestézie - epidurálna, spinálna alebo celková. Od toho závisí, či sa dezinfekcia a cievkovanie močového mechúra vykonáva pred alebo po podaní anestézie (v prípade celkovej anestézie sa dezinfekcia a cievkovanie vykonáva pred podaním anestézie). Spomínané cievkovanie je nevyhnutné kvôli tomu, že naplnený močový mechúr môže počas operácie prekážať a poškodiť sa.

Samotný zákrok netrvá dlho. V súčasnosti, ak nenastanú žiadne komplikácie, je bábätko na svete v priebehu 30 minút. Po zavedení cievky a podaní anestézie lekár prevedie prvý rez, približne 2-3 centimetre od okraja “spony”, nad líniou lonovej kosti. Týmto rezom naruší kožu a tuk, avšak nie brušné svaly - tie sa už v súčasnosti neprerezujú, iba odsúvajú nabok, takže aj vďaka tomu je hojenie rany lepšie a rýchlejšie ako v minulosti.

Po tomto reze nasleduje otvorenie maternice, počas ktorého sa lekár snaží vyhnúť poraneniu bábätka. To hrozí najmä v prípade, že cisársky rez je naozaj akútny a celá operačná sála hrá o čas. Po otvorení maternice pôrodník jemne a citlivo uchopí bábätko (tomuto kroku vyberania dieťatka sa hovorí aj “vybavenie plodu”), a to tak, aby zbytočne nezväčšoval rez v maternici. V tejto chvíli zohráva dôležitú úlohu pôrodný asistent, ktorý tlačí na brucho, čím pomáha bábätko vytlačiť von. Ak pôrod sprevádzajú ťažkosti, pôrodník si môže pomôcť kliešťami alebo vákuumextraktorom.

Po vybavení sa pôrodník ďalej venuje matke, kontroluje stav maternice po vybratí bábätka, rodí placentu a zašíva, zatiaľ čo o bábätko sa stará pôrodný asistent alebo novorodenecká sestra. Bábätku treba vyčistiť ústočká a nos, odstrihnúť pupočnú šnúru a urobiť prvé vyšetrenie novorodenca. V závislosti od priebehu operácie a stavu matky je možné v niektorých pôrodniciach pristúpiť k bondingu priamo na operačnej sále.

Po cisárskom reze

Po vykonaní cisárskeho rezu vás s bábätkom prevezú na oddelenie, kde ostanete 3-4 dni. Personál vás bude povzbudzovať v tom, aby ste sa čo najskôr po odznení anestetík hýbali - najprv sa posaďte, potom vstaňte a prechádzajte sa. Táto skorá mobilizácia urýchli hojenie a takisto zabráni vzniku krvných zrazenín a zápchy.

Zdravotná sestra vám môže ukázať, ako prikladať bábätko k prsníku tak, aby nedošlo k bolesti v oblasti rezu a lekár vám tiež dá tipy na domácu starostlivosť. Vo všeobecnosti platí, že:

  • sa musíte zotaviť, preto treba veľa odpočívať a všetko náročné nechať na partnera, rodinu a najlepších priateľov
  • je bezpečné plnohodnotne sa starať o bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3-4 kg
  • treba myslieť na správne držanie tela
  • je nevyhnutné dodržiavať pitný režim
  • sa treba vyhýbať sexu, a to po dobu 4-6 týždňov od pôrodu.

Niekedy sa stane, že aj po bezproblémovom pôrode nastanú doma isté ťažkosti. Lekára bezodkladne kontaktuje, ak:

  • vás bolia prsia a zároveň máte horúčku
  • trápi vás zapáchajúci vaginálny výtok a/alebo krvácanie s veľkými zrazeninami
  • pociťujete bolesť pri močení
  • máte príznaky infekcie - vysoká horúčka, začervenanie, opuch a výtok z rezu.

Lekár pozná váš zdravotný stav najlepšie, preto dokáže objektívne zhodnotiť, či ste kandidátkou na cisársky rez alebo je pre vás vhodnejší vaginálny pôrod. Ak vám nehrozia žiadne komplikácie a máte bezproblémové tehotenstvo, pokúste sa prekonať strach z vaginálneho pôrodu a priveďte dieťatko na svet týmto spôsobom.

V neposlednom rade myslite na to, že aj cisársky rez je pôrod a záleží najmä na tom, aby boli na konci tejto cesty mamička aj bábätko v poriadku. A reči, kvôli ktorým by ste sa pre pôrod sekciou mali cítiť menejcenne, púšťajte jedným uchom dnu a druhým von. No a ak sa chcete po cisárskom reze dostať do svojej pôvodnej formy pred tehotenstvom, prečítajte si náš článok Späť do formy po sekcii.