Jar na tanieri: chutná a plná vitamínov

5 min
13. máj'19

Počasie tomu síce nenasvedčuje, no leto sa už nezadržateľne blíži a vy tiež možno patríte medzi ľudí, ktorí počas tohto obdobia experimentujú aj v kuchyni. Ak hľadáte zdravé, no zároveň chutné jedlá, ste na správnom mieste. Máme pre vás pár receptov, ktoré sú ako stvorené na leto! Pochutia si na nich nielen deti, ale aj rodičia.

Recepty, ktoré sme pre vás vybrali, sú plné pozitív. Sú chutné, výživné, vyzerajú skvelo a ich príprava vám zaberie minimum času. Tentokrát sme pre vás vybrali z každého niečo - raňajky, obed a ten najchutnejší dezert na svete. Potrebujete k nim len pár surovín a stačiť vám bude jeden multifunkčný kuchynský robot - varič a mixér v jednom Beaba. Zavolajte si na pomoc malých kuchárov a pustite sa do toho. Bude to zábava!

Raňajková ovsená kaša s ovocím

Jarne recepty kasa

Túto ovsenú kašu si okamžite zamilujú nielen deti, ale aj mamičky, ktoré dojčia. Možno ste už počuli o tom, že práve ovos zvyšuje produkciu materského mlieka. Hoci táto teória nie je vedecky dokázaná, mnohé mamičky ju potvrdzujú. Ovsené vločky sú však vo všeobecnosti skvelým raňajkovým jedlom a vďaka tomuto rýchlemu receptu ich budete milovať ešte viac.

Ingrediencie

  • pol šálky ovsených vločiek
  • pol šálky nesladeného rastlinného mlieka
  • štvrť šálky nakrájaných banánov
  • štvrť šálky jahôd
  • štvrť šálky čučoriedok
  • 1 čajová lyžička javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička chia semienok

Postup

Ovsené vločky, mlieko, banán, javorový sirup a chia semienka vložte do mixéra a mixujte dovtedy, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Pridajte jahody a čučoriedky a veľmi krátko rozmixujte. Kašu nechajte cez noc odpočívať v miske a ráno iba ozdobte ovocím a papajte. Takto fermentovaná ovsená kaša (hoci v mlieku a nie vo vode) pomáha raňajky lepšie stráviť a zároveň tento proces fermentácie zvyšuje obsah všetkých prospešných živín, ktoré sa v ovsených vločkách nachádzajú.

Mätovo-cuketová polievka s hráškom

Jarne recepty polievka

Zelená polievka plná vitamínov možno na prvý pohľad bude v detských očiach vyzerať odstrašujúco, no jej chuti sa nič nevyrovná! Príprava tejto polievky je veľmi jednoduchá a vďaka mäte a hrášku má vynikajúcu chuť a veľa bielkovín. Môžete ju pripraviť aj ako pyré a chutí dokonale aj na studeno.

Ingrediencie

  • 2 šálky nakrájanej cukety
  • 1 a pol šálky hrášku
  • trochu mätových lístkov

Postup

Nakrájanú cuketu a hrášok vložte do parného nástavca, dolejte vodu po úroveň 2 a začnite variť. Po uvarení dajte zeleninu do mixéra, pridajte mätové lístky a vodu podľa toho, akú hustú chcete polievku mať. Poriadne rozmixujte a podávajte ozdobené kúskami cukety a semiačkami podľa chuti.

Cestoviny so žeruchovým pestom

Jarne recepty cestoviny

Žerucha je taký malý zázrak medzi bylinkami. Rastie veľmi rýchlo a bez problémov ju vypestujete aj na balkóne či parapete. Táto nenáročná bylinka je plná vitamínov A1, B1, B3, B6, a vitamínu C, E a K. Ukrýva v sebe tiež mnohé minerály ako draslík, sodík, fosfor, jód, vápnik a železo. Žuvaním žeruchy sa dokonca uvoľňuje hormón šťastia serotonín!

Ingrediencie

  • 1 a pol šálky celozrnných cestovín
  • 1 a pol šálky vlašských orechov
  • 2 šálky žeruchy
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 šálka bazalky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 čajové lyžičky extra panenského olivového oleja
  • pol čajovej lyžičky soli

Postup

Cestoviny uvarte podľa postupu v hrnci, alebo v parnom variči Beaba tak, že ich vložíte do nástavca na cestoviny, dolejte vodu po úroveň 3 a pridáte pol šálky vody priamo k cestovinám. Pesto si pripravíte v naparovacom nástavci úplne jednoducho - vložte žeruchu do naparovača, dolejte vodu po úroveň 2 a keď bude žerucha uvarená, dajte ju spolu s nasekanými orechami do mixéra. Pridajte všetky zvyšné ingrediencie a poriadne rozmixujte. Potom už len pesto zmiešajte s cestovinami a pred servírovaním pridajte čerstvé paradajky a ak chcete aj syr.

Maškrtnícka avokádovo-kokosová zmrzlina

Jarne recepty zmrzlina

Už ste skúšali vyrobiť zmrzlinu v pohodlí domova? Táto vynikajúca avokádovo-kokosová zmrzlina sa vďaka krémovej konzistencii oboch surovín vyrába veľmi rýchlo a jednoducho. Avokádo aj kokos obsahujú neuveriteľné množstvo vitamínov a minerálov a sú perfektnými zdrojmi zdravých rastlinných tukov. Veľkým plusom tejto zmrzliny nie je iba chuť, ale aj jej nádherná zelená farba, ktorá sa pri zmrzlinách, na rozdiel od hlavných jedál, ráta aj u detí.

Ingrediencie

  • 2 šálky ošúpaného a nakrájaného avokáda
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 plechovka kokosového krému
  • štvrť šálky medu

Postup

Kokosový krém (ktorý je hustejší ako kokosové mlieko) dajte na noc zmraziť do mrazničky. Avokádo a citrónovú šťavu rozmixujte do krémovej konzistencie, pridajte zmrazený kokosový krém a znova mixujte. Zmes vložte do nádoby alebo multidávkovačov a dajte na hodinu a pol do mrazničky. Pred podávaním môžete zmes znova rozmixovať, aby ste dosiahli dokonalú zmrzlinovú konzistenciu. Zmrzlinu nadávkujte do misiek a ozdobte lístkami mäty či nastrúhaným kokosom.

Tak čo poviete, rodičia, idete do toho? Môžeme vám zaručiť, že po každom jednom jedle sa bude celá rodinka olizovať až za ušami a nebudete sa vedieť dočkať, kedy si svoj obľúbený recept pripravíte znova. Prajeme vám chutný zvyšok jari a ešte krajšie leto!